Detailpolitiek (27): Controle over het weer

,

Een van de problemen met de bestaande controle door de Tweede Kamer is het impliciete idee van sommige Tweede Kamerleden dat de wereld voorspelbaar moet zijn. Voorspelbaarheid is namelijk iets moois omdat burgers dan weten waar ze aan toe zijn: welke pensioenen ze krijgen, welke uitkeringen en subsidies bestaan en hoe lang het duurt voordat de overheid reageert op een vraag of klacht.

Tot hier zullen velen voorspelbaarheid wenselijk vinden. Maar we kunnen het ook overdrijven. Moet de weersvoorspelling ook kloppen? Moet het zeker zijn dat als er regen wordt voorspeld, dat er ook echt regen komt?

Afhakers in Nijmegen
Volgens Kamerlid Holtackers van het CDA is het antwoord ja. Zo was er een ongekend aantal afhakers bij de Nijmeegse vierdaagse vanwege de weersvoorspelling, terwijl het weer uiteindelijk mee bleek te vallen. Het KNMI had een te negatieve voorspelling gegeven, en ook de directeur van de Efteling heeft hierover via Twitter geklaagd. Is het niet zo, vraagt Holtackers zich af, dat negatieve weersverwachtingen mensen laten afzien van het bezoeken van de Efteling of het meelopen met de vierdaagse?

Kamerlid Holtackers wil vervolgens weten of het wenselijk is dat er bij de weersverwachting rekening wordt gehouden met ‘de effecten die het weerbericht kan hebben op buitenactiviteiten, attractieparken en deelname aan evenementen zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse?’ Het zou goed zijn als de weersverwachting voortaan zou ingaan op de situatie bij evenementen en of het weer ‘afwijkt van het algemene beeld’.

Gedetailleerde weersturing
Detailsturing was al een bekend fenomeen in politiek Den Haag. Er bestaan weinig successen op dit terrein, maar bij de weersvoorspelling gaat het misschien wel wat ver om te denken dat het CDA dit probleem kan oplossen met wat extra Kamervragen? Zolang er niet exact op de vierkante kilometer kan worden bepaald waar het op welk tijdstip gaat regenen, zal de Efteling ermee moeten leven dat de weersvoorspelling soms niet klopt.

Misschien kan het CDA de publieke omroep instrueren voortaan bij alle lokale braderieën een apart gespecialiseerd weerbericht te laten uitzenden. Zo kan ik melden dat ook de Helderse Juttersmarkt last heeft gehad van het slechte weer. Graag dagelijks opnemen in Nieuwsuur.

Reacties (4)

#1 HenkVanStotS

Tja, nu heb ik toch een probleem met het voorspellen dat veel CDA-ers zelf doen:
Ik voel namelijk aan m’n theewater dat er een hoop mensen niet in de hen voorspelde hemel (of hel) zullen komen ;-)

  • Volgende discussie
#2 pedro

Ik wil ook graag zelf kunnen kiezen, welk weer het morgen wordt, en vind de weersvoorspellingen van het KNMI dus een ernstige beperking van mijn vrijheid van meningsuiting. Het moet morgen dus goed weer worden, en anders is dat de schuld van het KNMI.

[/populistische modus]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Nog1

Het is de schuld van de moslims, die houden al het mooie weer in hun eigen land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Ja, vooral in de Hoorn van Afrika schijnt het weer prima te zijn.

  • Vorige discussie