Denemarken wordt wel fossiel-vrij


Denemarken heeft net als Nederland een minderheidskabinet dat een stem geeft aan xenofobe nationalistische krachten. Maar met zijn energiebeleid toont het Skandinavische land dat het desondanks over grenzen heen durft te kijken. Waar Nederland nog krampachtig vasthoudt aan het uitbouwen van oude vervuilende technieken als kolen- en kerncentrales heeft Denemarken zich tot doel gesteld in 2050 volledig fossiel-vrij te zijn. Lykke Friis, de Deense minister van Energie en Klimaat legt het even uit: “Het energieplan 2050 is onze onafhankelijkheidsverklaring…”. Wie zegt dat nationalisme, duurzaamheid en VOC-mentaliteit niet samen kunnen gaan?

Lees ook: Could Denmark-ifying the World Stop Climate Change?
en kijk nog eens naar: Rutte (VVD) lanceert Groen Rechts (november 2008)

 1. 2

  En dat is dan dus wel dus dan ook weer wel dan ook wel weer grappig wand dan heb je dus in denemarken best wel veel te beleven teminste ze hebben daar wel is voetballers zoals tmason en lerbi en dan kun je die zien voetballen en dan dus is dan dan dus wel mooi wand die kunnen er wat van en da moet je wel heel vak in denemarken euteumeleupeu zeggen en dat heb je soms

 2. 3

  Een leuk proefproject, mocht het ze echt lukken, dan kunnen we tegen die tijd er misschien wel wat onderdelen van overnemen voor een fractie van de (experimenteer)kosten. Mocht het niet lukken kunnen we tegen die tijd een hoop energie aan de Denen slijten, VOC mentaliteit ten top!

 3. 4

  @3: Jij denkt dat de Denen met verlies doorverkopen? Ik denk eerder dat wij hun kosten komen te betalen bij overname.

 4. 5

  Was deze week bij een Duitse toeleverancier. Deze meldde vol trots dat men volledig overgestapt was “erneuerbare Energie”. Hierdoor verminderde men de CO2 uitstoot over een periode van 3 jaar met 750 ton.
  Heb daar leuk gebabbeld met die mensen. Men kon het realiseren doordat de afdeling die het meeste energie gebruikte naar Turkije was overgeplaatst. Dat volledig “erneuerbar” bleek trouwens ook niet volledig te zijn, want men was het gas vergeten, maar OK wat electricteit wel.
  Tenslotte nog even zijdelings gevraagd aan de betreffende mensen wat ze vonden van Hydrogencarbonat (opgelost CO2) in de flesjes mineraalwater die ze schonken.

  Later bij het afscheid werd ik nog terzijde genomen door een Duitse. Ze meldde dat de DDR met een comeback bezig was, Deutsche Dekarbonisierende Republik. Men begon zich er al naar te gedragen!

 5. 7

  @4
  De windstroom in Dk wordt over de grens gedumped voor bijna niks op winderige dagen en Denemarken heeft conventionele centrales op full power standby draaien voor als de wind gaat liggen. http://www.aweo.org/problemwithwind.html#I Kortom nul fossiele centrales minder en net zoveel brandstof verstookt.
  De beparing van de exportstroom over de grens is ook nul want dat zijn Zweden en Noorwegen die qua stroom al vrijwel 100% duurzaam zijn (oa waterkracht)

 6. 9

  Xenofobie lijkt me ook een perfect argument om je energiebeleid op de kop te zetten. En nationalisme al helemaal. Maargoed, plannen tot 2050 kan ik ook wel maken. Laat regeringen liever iets nuttigs doen _tijdens_ hun termijn.

 7. 12

  @4

  Er zit voorlopig bizar weinig bijzondere kennis in alternatieve energie. Een windmolen is 800 jaar oude techniek, de vraag is hoe dat in grote hoeveelheden gaat werken, dat kunnen de Denen mooi voor ons uitvinden. Werkt het, dan kopen we geen dure Vestas molens maar waarschijnlijk een goedkope Samsung o.i.d.

  Het zelfde zie je in Duitsland, die hebben miljarden geinvesteerd in peperdure zonnecellen, die je binnen 5 jaar voor een fractie van dat geld uit China koopt. Dat geld zijn ze kwijt, ze hebben er dure energie voor terug gehad en hun alternatieve industrie is straks net zo kansloos als de subsidie stopt.

  Worden de alternatieven aantrekkelijk, wat ik voorlopig alleen met zonne energie zie gebeuren, dan zijn de consumenten en de bedrijven er vanzelf als de kippen bij om hun dak vol te laden met zonnecellen o.i.d. Uiteindelijk heb je dan een veel beter rendement, zowel financieel als voor het milieu. Voorop lopen heeft zelden een voordeel, tenzij je een unieke techniek als basis hebt of een uniek gat in de markt bezit.

 8. 13

  Het kabinet Rutte gaat in 2012 een wet aannemen die de klimaatverandering verbiedt. In één moeite door worden peak oil, het opkopen van grondstoffen door de Chinezen, het leegvissen van de zeeën, het verdwijnen van biodiversiteit alsmede door armoede en honger ontstane migratiestromen tot niet bestaand en verboden verklaard. Om gedoogpartner GPV tevreden te stellen wordt er nog iets gedaan aan de goddeloze evolutietheorie van de Satan (‘o, ik dacht van Darwin’, zoals ’t Hart ooit schreef), als ze tenminste klaar zijn met de zondagssluiting. De hoeveelheid CO2 in de lucht wordt door het instituut Nijenrode berekend tegen een vooraf vastgestelde prijs en niet door partijdige wetenschappers bijeen gesjoemeld. Zo regelen we dat in Nederland!
  Dus die Denen gaan nog lelijk op hun neus kijken!

 9. 15

  @12 en @14
  Ik zeg:
  – elektrische auto’s
  – smart grid
  – slimme meters

  Bouw die noordzee nou maar vol, het gaat nog veel meer waaien de komende decennia…

 10. 16

  Net alsof politici daar enige invloed op hebben.
  Denemarken wordt natuurlijk fossiel-vrij. Ze hebben geen steenkool, de aardgasproduktie piekte in 2006 (of 2008) en de aardolieproduktie piekte in 2005

  Bij een jaarlijkse afname van 6%, wordt de olieproduktie in 2050 nagenoeg nul.
  Peakoil is a bitch.

  Anyway, er zijn heel veel landen die al eerder fossielvrij zullen zijn: Somalië, Afghanistan, Kenia, Chili, de Fillipijnen etc.
  En niet omdat de politici zo bezorgd zijn om de CO2-uitstoot….

 11. 18

  @15: ik zeg, hoe ga je die electriciteit voor die electrische auto’s opwekken? Je verplaatst het probleem alleen maar. Bovendien wil jij als brandweerman niet naast een brandende electrische wagen staan met je waterslangetje.

 12. 20

  @19 Nu de overdrachtsbelasting is afgeschaft is dat een toptip Hans !

  Kan ik snel mijn huis verkopen, een ander huis kopen, mijn kinderen op een nieuwe school, nieuwe vrienden maken en…mijn auto aan mijn vrouw geven zodat zij voortaan in de file kan staan naar d’r werk.