Democratie is geen spelletje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Ik zie dat meer als een tactisch spel. Min of meer wel een provocatie. Maar ik denk niet dat [Wilders] dat zo echt bedoelt.”

Ik ben bang. In deze tijd volgt op zo’n opmerking vaak een tirade over de Islam. Niet voor mij. Voor mijn part komen er nog een miljoen moslims bij in Nederland. Dat is mij om het even. Ik heb nog nooit last gehad van wat voor moslim dan ook. Tevens vind ik moslima’s met hoofddoekjes, om een voorbeeld te gebruiken, geen vervuiling van het straatbeeld en ik vind dan ook niet dat ze in aanmerking komen voor een soort hondenbelasting.

Bang slaat ook niet op Geert Wilders. Wilders als individu is een triest persoon en de personificatie van de devaluatie van de vrijheid om je mening te uiten. Wilders als individu is echter ook machteloos. Hij bestaat en is groot bij de gratie van zijn achterban. En daar zit de crux. Zijn achterban, die beangstigt mij.

Neem Bob Ober. Hij mocht woensdag bij Pauw & Witteman aanschuiven als PVV- stemmer. Eerder op de dag stond hij aan de Parnassusweg. Hij demonstreerde bij het proces tegen Wilders. De quote die dit artikel opent komt uit zijn mond. Het is zijn reactie op de hoofddoekjesbelasting die Wilders propageert. Ik herhaal het graag:

“Ik zie dat meer als een tactisch spel. Min of meer wel een provocatie. Maar ik denk niet dat [Wilders] dat zo echt bedoelt.”

Bob Ober neemt het voorstel van Wilders – geïntroduceerd in de tempel van onze democratie, de Tweede Kamer – niet zo serieus. Hij doet er smalend over. Peter R. de Vries parafraseert het correct als hij aangeeft dat Ober het een grapje vindt.

Goed, een stapje terug. De PVV komt op voor onze vrijheden. De Nederlandse vrijheden en verworvenheden staan hoog in het vaandel bij de PVV. Onze democratie is een groot goed en Wilders en consorten willen die beschermen tegen kwade invloeden. Op zich is dat nobel, hoewel ze er soms een rare mening op na houden en ze niet altijd even consequent zijn.

De vraag is alleen: voor wie probeert de PVV – en bijna alle andere partijen – die waarden in stand te houden? Bob Ober vindt Wilders’ vrijheid van meningsuiting belangrijk. Als Wilders daar bloedserieus, in het centrum van onze democratie gebruik van maakt, dan neemt Ober dat echter niet serieus.

Waarom kom je dan nog op voor die vrijheid? Alleen om grapjes in de Tweede Kamer te kunnen maken? Ober ruilt met één opmerking de Nederlandse democratie in voor een circus. Een spelletje, waarin je soms voorstellen niet serieus moet nemen. Als je de woorden van Wilders en zijn mede-PVV’ers niet serieus neemt, waarom stem je dan op ze?

Verbazing en angst om zoveel inconsequenties maakten zich van mij meester bij deze vertoning op de woensdagavond. Je kunt veel zeggen van de standpunten van de PVV, maar dat de partij binnen ons strafrecht haar mening mag ventileren, daar sta ik achter. Dat recht moet te vuur en te zwaard worden verdedigd, zou iemand met gevoel voor drama zeggen. Maar als juist dit soort idioten, juist de PVV-stemmers daar dan niets mee doen en alleen hun onderbuik volgen, waarom zouden we dan de democratie nog in stand houden? Waarom verenigen we ons dan om ook Wilders’ rechten te beschermen? Voor Bob – maakt niet uit wat Wilders roept, ik stem toch op hem – Ober en zijn vrienden? Menig moslim, menig allochtoon, menig nieuwe Nederlander neemt onze – Nederlandse – democratie serieuzer dan Bob en zijn vrienden. Je zou bijna (!) gaan hopen dat de immigratie op dit niveau blijft.

Reacties (9)

#1 Bram

18:25 ‘Wat in de koran staat is toch de islam’ What the fucking hell??? De consequenties daarvan zouden echt hilarisch zijn :D.

 • Volgende discussie
#2 Inje

Democratie is geen spelletje, maar politiek heeft zeker wel een spelelement in zich.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jvdheuvel

Lang Leve Peter R. de Vries. Dat velen hem mogen volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jonas

Zolang er geen referenda zijn, ministers blijven zitten na grove fouten, burgemeesters niet gekozen worden, zogenaamde vertegenwoordigers als de FNV mede beleid bepalen en er een mevrouw van Amtsberg zich koningin mag noemen – geen democratie, dat maken ze ons wijs. En dat is het spelletje dat met de naieve, onwetende, dom gehouden burger wordt gespeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pepper

Goed stukje Simon en ik ben het met je eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Ik zie wel een oorzaak van dit soort excessen in het poldermodel. In een politiek klimaat waarin bij élk voorstel water bij de wijn gaat, kan je er natuurlijk op wachten dat een partij bewust extremere voorstellen gaat doen om meer van haar doelstellingen te bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jonas

Joost, was dat niets iets met window …, met extreme standpunten krijg je het midden iets verschoven jouw richting op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 eli

@7 Inderdaad. Maar als je niet bereid bent om naar je standpunten te handelen, wanneer je in de positie zou komen om dat te doen, bedrijf je ongeloofwaardige politiek. Dat doet Wilders met zijn grap over hoofddoekjesbelasting en een deel van zijn achterban vindt dat kennelijk wel best. Dat vreet de democratie – voor zover we die wel hebben – aan.

Goed stuk Simon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rein

Wilders was toch een geheim agent van de Mossad? Komt hij dan op voor onze vrijheden of die van vreemde mogendheden?

 • Vorige discussie