COLUMN - Het gedrag van het kabinet wijst op maar één ding: de regering acht zichzelf niet langer demissionair en meent over zijn eigen val, en over de verkiezingen, heen te kunnen regeren. Er worden nieuwe bewindslieden aangesteld, zonder dat iemand zich afvraagt hoe je als bewindsman in een demissionaire positie kunt worden benoemd.
De verkiezingen waren vandaag op de kop af vijf maanden geleden, maar de kabinetsformatie achten de onderhandelaars kennelijk zo irrelevant dat ze gerust een maandlang vakantie dachten te kunnen nemen. Laat het land maar dobberen. Rutte regeert wel stilletjes door.
Intussen doet de regering er alles aan om de positie van de Kamer te ondergraven. Mark Rutte is demissionair premier en tevens fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer; Sigrid Kaag is vicepremier en Kamerlid voor D66, Carola Schouten is minister en Kamerlid voor de ChristenUnie; de net benoemde staatssecretarissen Steven van Weyenberg en Dennis Wiersma blijven aan als Kamerlid voor D66 respectievelijk de VVD. Hoe durf je: tot de regering toetreden, en tegelijkertijd je functie als controleur van datzelfde kabinet aanhouden.
Zelfs Kameruitspraken doen er kennelijk niet meer toe. Begin juni nam de Kamer een motie aan die het kabinet opdroeg Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger hadden gewerkt, versneld naar Nederland te halen. Die motie werd tweeëneenhalve maand lang genegeerd en getraineerd (‘We weten zelf niet wie voor ons heeft gewerkt’), totdat het dit weekend te laat bleek te zijn. Een kabinet dat een motie negeert die de Kamer met een grote meerderheid heeft aangenomen, is gewoonlijk een halszaak – maar nu een demissionair kabinet dat doet, komt er een Kamerdebatje na, als mosterd na de maaltijd.
Ook de rechter krijgt de middelvinger van het kabinet. Wordt het ministerie van Hugo de Jonge op zijn vingers getikt omdat het de Wob ondermijnt en in strijd met de wet verzoeken om informatie uitstelt, dan gaat VWS zich niet stilletjes in een hoekje dood zitten schamen, maar besluit het in beroep te gaan en huurt een leger extra juristen in.
Over een dikke maand is het Prinsjesdag, dan wordt de rijksbegroting gepresenteerd. Hoe stelt Rutte zich dat voor, met een demissionair kabinet dat de wil van de Kamer negeert en dat besluit dat de stem van de kiezer geen urgentie kwestie is? Stelt zo’n kabinet een miljoenennota op, alsof er niets aan de hand is? Wil Rutte-III echt over zijn eigen graf heen regeren?
Naar huis, naar huis met dat hele kabinet, zei de Kamer. Eerst nog wat regeren, zei Likkepot. Waar halen we de legitimiteit vandaan, vroeg Langelot. Daar veeg ik mijn reet mee af, zei Ringeling. Sssst! Niet aan de Kamer verklappen, waarschuwde het kleine ding. Duh, de Kamer – dat zijn wij toch ook? zei Duimelot.
En dan straks klagen dat het wantrouwen jegens de politiek is toegenomen, en weer mooie praatjes houden over macht en tegenmacht en over versterking van de democratie.
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.
Reacties (17)
Er is op het ogenblik geen hogere macht, die het kabinet ergens toe kan dwingen. De Kamer kan moties aannemen tot ze blauw ziet. Wim Voermans kan roepen wat-ie wil, maar het kabinet negeert dat gewoon. Er is in Nederland geen constitutioneel hof.
Als de regering het te bont maakt, dan gaat de bevolking de straat op (zie Hong Kong. Oekraïne, Frankrijk de Arabische Lente…)
Maar dat zie ik hier niet gebeuren. De Nederlandse bevolking stroopt alleen de mouwen op om zich gedwee te laten vaccineren.
“De Nederlandse bevolking stroopt alleen de mouwen op om zich gedwee te laten vaccineren.”
Gelukkig maar. Daarnaast is het natuurlijk ook wel onzin om de Nederlandse politiek te gaan vergelijken met wat er gebeurt in Hong Kong of Arabische dictaturen (de overigens kleine minderheid aan vandalen in Frankrijk lijkt me nou niet bepaald een fraai voorbeeld voor de Nederlanders, dus ook wat dat betreft, gelukkig maar).
Zie ook dit stukje debat
https://www.youtube.com/watch?v=6WcNnsQcZno
Die laatste zin:
Wanneer breekt dit inzicht nou eens door en gaat politiek Den Haag nu eens echt het roer omgooien? Die vertoning van Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol afgelopen week over Afghanistan was ronduit beschamend.
Deze hele circus is sowieso te danken aan Kaag. Tijdens de verkiezingscampagne allerlei geneuzel over nieuw leiderschap, maar nu puntje bij paaltje komt, wil ze zo graag op het pluche blijven zitten dat ze gewoon op de oude voet verder gaat met het oude leiderschap waar ze zich zo zogenaamd hard tegenaf had gezet.
ik heb zelden zo’n doorzichtige opportunistische plucheplakker als Siegrid Kaag gezien, ongelooflijk dat ook nog maar één persoon in haar en D66 als geheel trapt. Die partij laat keer op keer op keer zien dat het A zegt maar daarna doodleuk B doet. En dat telkens weer. Rutte en Kaag verdienen elkaar.
Dit ‘demissionaire’ kabinet heeft bij de verkiezingen wel meer dan de helft van de Kamerzetels gewonnen. Als de democratisch gekozen Kamer achter dit kabinet staat zolang de formatie loopt dan vind ik dat wat anders dan wanneer een kabinet na gevallen te zijn een periode tot nieuwe verkiezingen overbrugt.
Maar als het demissionaire kabinet zich als een missionair kabinet wil gedragen, moeten ze natuurlijk wel ook de Kamer de kans geven zich missionair te gedragen. Kabinetsleden in de Kamer zijn dan ongewenst.
Ook ik denk dat dit kabinet zitten blijft omdat de meerderheid van de tweede kamer het wel goed vindt.
Intussen kan Sigrid Kaag beweren dat ze niet met de ChristenUnie regeert.
Er is een politieke bovenklasse ontstaan, die elkaar de hand boven het hoofd houdt. Kamerleden zijn hondstrouw aan hun politieke mentoren, waarbij ze stage hebben gelopen.
Afgelopen week zag ik Mark Rutte over het Binnenhof lopen naar het formatie-overleg. Naast hem liep VVD-kamerlid Sophie Hermans, met twee tassen. Zij is nog altijd de tassendrager van Rutte. Rutte gaat natuurlijk niet zijn eigen tas dragen :-D
Even later zag ik Rob Jetten met één tas lopen, naast Sigrid Kaag (zonder tas). Ook zo’n lakei die zijn leidinggevende tot in het vagevuur trouw zal dienen.
Godnogantoe… Politici pakken omdat ze geen tassen dragen. Op inhoud aanpakken, dat is echt te moeilijk natuurlijk…
Terugkijkend kan ik concluderen dat er slechts één politicus is geweest die nog eer had. Die nog wist waar de taak van een politicus ligt. Dat was Lodewijk Asscher. Door zijn aandeel in de toeslagen affaire heeft hij zichzelf teruggetrokken zodat anderen een kans kregen.
DAT is wat het hele kabinet (en de helft van de tweede kamer leden) zou moeten doen, plaats maken.
Incompetent, vergeetachtig en leugenachtig…..soms zelfs crimineel of misdadig.
De legitimiteit van onze overheid is tot een dieptepunt gezakt. Waarom zouden wij als burgers ons nog aan de wet houden als onze leiders het zelf niet doen?
Ja. Tegelijkertijd, als ik kijk naar de rokende puinhopen van de verzorgingsstaat, voor een flink deel gesloopt onder het ministerschap van Asscher (en zijn stas Klijnsma) vind ik het lastig om hem als lichtend voorbeeld te zien.
Het verhaal van mevrouw Spaink mist reflectie en een grotere omkadering. Het prachtige van democratie is dat het voortdurend hogere waarden vertegenwoordigt, maar oneindig inëfficient is. Het zou zomaar kunnen, dat we door exponentiële toename van de complexheid in onze maatschappij in een eindtijd van democratie leven. De democratie heeft ademnood. Bij veel beleidsontwikkeling (pandemie, klimaat, Europa) zie je eerder minder democratie dan meer. Niet altijd welbewust, maar meer veroorzaakt door snelheid en complexiteit. Zo heb ik geen idee of een nieuw onervaren kabinet een beter optie is dan een gecorrumpeerd, ervaren, pragmatisch, demissionair kabinet zonder democratisch mandaat. Mevrouw Spaink wil het beste, maar meestal moeten we het doen met het minst slechte. Het is niet anders.
Wat een onzin. we hebben hier gewoon te maken met politici die er zitten voor zichzelf. Geen enkel fatsoen of normen en waarden.
We hebben te maken met Rutte. Bewezen leugenaar. Vergeetachtig. En incompetent (dat was de reden dat zijn kabinet demissionair werd).
ALLES is beter dan deze onzin.
En de harde realiteit: Men wil wel weggaan, maar pas als men een goed betaald baantje heeft gevonden. Helaas lijkt het er op dat er in het bedrijfsleven niemand zit te wachten op incompetentie, leugens of vergeetachtigheid.
Het zijn mensen zoals jij Michiel die de democratie om zeep helpen met onzin verhalen en verdedigen van wat krom is.
Was het huidige kabinet maar competent!
Vaccineren? Als de vaccins er eindelijk zijn, moeten we het nog organiseren.
Corona-crisis? KLM krijgt 80.000 euro per werknemer.
Versoepelen? Gooi meteen de danstenten open, zodat de besmettingen omhoog schieten en Duitsland ons op de rode lijst zet. Oftewel: 5 dagen quarantaine als je niet gevaccineerd bent. Geen wonder dat de Duitse toeristen niet komen.
En toch ben ik Mark Rutte zéér dankbaar dat hij op beeld onder ede heeft verklaard: “Als het mij politiek uitkomt schuif ik de wet opzij.” Zie hier: https://twitter.com/zegmaar_LydeLa/status/1361983021709156353
Voor deze uitspraak zou Mark Rutte in de gevangenis horen te belanden!!!
Misschien ben ik wel de enige Nederlander die dit in zijn voordeel heeft gebruikt en het lijkt erop dat ze niet weten wat ze ermee aan moeten. Zodra ik de uitslag heb horen jullie het van mij.
Nounou, voor de uitspraak alleen gevangenisstraf uitdelen is wel heul drastisch.
Hij zou wél uitgesloten moeten worden van regeringsdeelname, omdat hij die uitspraak met regelmaat in de praktijk brengt. Maar ja, het boeit de gemiddelde Nederlander niet, of die snapt ’t niet
Die zin heeft Rutte helemaal niet uitgesproken toen hij onder ede we verhoor. Zie het letterlijke verslag.
Dat zinnetje is de interpretatie van dhr. Roger Vleugels (het is dus een citaat van hem en niet van Rutte), die als self-made WOB-expert regelmatig mag aanschuiven bij media om zijn mening te geven.
Het zinnetje is wel een leven gaan leiden als zijnde een citaat van Rutte. Zo werkt dat tegenwoordig met social media als versterker. Nepnieuws dus.
Dat neemt niet weg dat, naar mijn mening, Rutte al lang weg had moeten zijn (inclusief zijn kabinet), maar tot nu toe kan niemand enig bewijs op tafel leggen waardoor het Openbaar Ministerie tot vervolging zou kunnen overgaan.