Deense risico’s

Foto: Jutland, Deense varkens (foto van de auteur)
Serie:

ELDERS - Een aardbeving in Denemarken. En andere problemen in een land met een gelukkige, “nearly perfect” bevolking.

Denemarken staat bekend als het gelukkigste land van de wereld. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Warwick (UK) zit het in de genen. Ook Denen die elders wonen scoren relatief hoog op de geluksindex. Het onderzoek probeerde een verband te vinden tussen genetische variaties en geluksgevoelens. Met de nodige slagen om de arm zegt onderzoeker Eugene Proto dat die variaties er inderdaad toe doen en dat zou iets te maken hebben met de heropname van het stofje serotonine, de neurotransmittor die de menselijke stemming beïnvloedt.

Dat Deense geluk leek schrijver Michael Booth een van de aantrekkelijke kanten om in dat land te wonen. Hij schreef er (met de nodige kanttekeningen) het boek The Almost Nearly Perfect People: The Truth About the Nordic Miracle. Maar ook in Denemarken is het leven niet zonder risico’s, laat hij deze week weten in zijn column voor The Local. De worst is er niet meer te vertrouwen en het land staat in Europa op de tweede plaats als het gaat om woninginbraken. Zondagnacht werd het eiland Bornholm opgeschrikt door een aardschok, niet meer dan 2.6 op de schaal van Richter, maar toch. En nadat Booth zijn tekst al ingeleverd had kreeg Kopenhagen ook nog te maken met een aardverschuiving bij de bouw van de Metro. Moslims, zo lezen we tenslotte nog, lopen ook in Denemarken nog steeds het risico op discriminatie en volgens de Zweden zijn Deense kunstenaars racisten. Het was geen gelukkige week voor de Denen.

Alles overziende zou ik me als Deen toch het meeste zorgen maken over de worst. De listeria besmetting die is veroorzaakt door de worsten van Jørn A Rullepølser heeft inmiddels aan 13 mensen het leven gekost. De Deense voedsel- en warenautoriteit heeft nu ook een tweede bedrijf, Delika, uit voorzorg voor 24 uur gesloten. Een groot aantal producten is uit de schappen gehaald om geen enkel risico te lopen. De infectie komt niet zo vaak voor, lezen we op het Gezondheidsnet, maar kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. “Listeria komt op heel veel voedingsmiddelen voor. Deze darmbacterie kan via bijvoorbeeld water of veevoer terechtkomen op u eten. In principe kan listeria dan nog geen kwaad; dat gebeurt pas als hij zich heeft vermenigvuldigd tot ziekmakend grote hoeveelheden.” Het voedselschandaal in Denemarken kan nog verder groeien vanwege de relatief lange incubatietijd van de ziekte. De Deense minister Dan Jørgensen heeft vernietigende kritiek geleverd op de voedselautoriteiten die fouten hebben gemaakt bij het onderzoek naar de uitbraak van de besmetting en daarmee de reputatie van het land inzake de kwaliteit van het vlees te grabbel hebben gegooid.

Varkensvlees, waarvan de besmette worsten zijn gemaakt, staat qua exportproduct zo ongeveer gelijk aan de tomaten in Nederland. En het gaat voorlopig nog goed met de export. “Denemarken heeft in de periode van januari tot en met mei 800.489 ton varkensvlees uitgevoerd. Dit is een stijging van drie procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.” Het grootste deel van de export gaat naar andere Europese landen, Duitsland voorop. Daar wordt voedselzekerheid steeds belangrijker en de kans is groot dat het Rullepølser schandaal een negatief effect zal sorteren. Al voordat de besmetting van de worsten aan het licht kwam uitte buurman Noorwegen zorgen over de kwaliteit van het Deense varkensvlees vanwege het gebruik van antibiotica. De boycot door Rusland van Europees varkensvlees heeft op de export nog geen invloed gehad. Buiten Europa gaat een groot deel van de varkens naar China en Japan.

Een ander beroemd Deens exportproduct lijkt grotere risico’s te lopen. Bierproducent Carlsberg gaf deze week een “winstwaarschuwing” af, vooralsnog vanwege gedaald consumentenvertrouwen in Oost-Europa, indirect een gevolg van de handelsoorlog. Als Poetin helemaal geen Europees bier meer in huis wil hebben zal dat Carlsberg fors raken, zo is de verwachting. Over compensatie wordt nog niet gesproken. Dat doen ze wel in een land waar het heel gewoon is om het ondernemersrisico op de belastingbetaler af te wentelen.

Reacties (6)

#1 Co Stuifbergen

Overigens zou ik er niet op rekenen dat de nederlandse voedsel-en waren-autoriteit beter werkt dan de Deense.
Er is de laatste 15 jaar flink op bezuinigd, en het ministerie van Landbouw is er nu de baas (vroeger was het onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid).

  • Volgende discussie
#2 zuiver

Elders in de wereld, maar zo dichtbij ook hè.
Dat maakt toch bang hè.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerbarst

Gewoon lekker vers diepgevroren biologisch scharrelkoe vlees eten. Worsten zijn niet de gezondste vleesproducten zelfs zonder bacterie infectie, vaak zitten ze vol met suiker en nitriet verbindingen schimmels pink slime gluten etc.
Beef jerky/ biltong is wel weer te krijgen in gezonde varianten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dehnus

Dat van dat geluk en altijd in de top 10 eindigen is meer neem ik altijd al met een korreltje zout. Het is, net als Nederlanders, vaak dat een Deen, Noor of Zweed tegen een vreemde vaak doet alsof alles perfect is. Hij heeft het niet slecht.. nope… ;).

Nederlanders zijn daar ook goed in, tot een zeker punt. Dan gaat de Nederlander (net als de Deen, Noor of Zweed) alles bij elkaar klagen, vaak is dit onder familie of vrienden en mensen die hun taal spreken.

Dan klaagt een Deen ineens steen en been ;). Maar het “Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” denken dat er in deze landen heerst zorgt er ook voor dat ze niet all te hard durven klagen over zichzelf ;). Janteloven in actie ;).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: De worst waar het hier om gaat zit niet vol met al die troep. Gewoon eerlijke varkensbuik, ui en zwarte peper. Het geheel een paar dagen opgerold pekelen, et voila. Misschien dat het gebrek aan toevoegingen de bacteriën wel een kans gegeven heeft om te vermenigvuldigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@0: Om trouwens een aardschok van 2.6 op schaal van Richter een opschrikker te noemen gaat wel heel ver. Er is waarschijnlijk letterlijk geen enkele inwoner van Bornholm van wakker geschrokken (omdat die sterkte voor mensen zelfs als ze wakker zijn bijna niet waarneembaar is).

  • Vorige discussie