De VerkiezingsKijker

VerkiezingskijkerOndanks de overvloed aan StemWijzers, Kieskompassen en Nieuwe Kieswijzers willen veel mensen toch gewoon in de verkiezingsprogramma’s zelf lezen wat de partijen vinden over belangrijke zaken. Maar ja, om al die programma’s nou te gaan doorlezen, geen zinnig mens is ZO democratisch.

Maar in deze hippe techno-era is daar een web-gebaseerde oplossing voor gevonden. De onderzoekers van het ILPS laboratorium van de Universiteit van Amsterdam pasten hun blog-doorzoek tools aan om de verkiezingsprogramma’s van de partijen weer te geven en produceerden een fraaie tool: de Verkiezingskijker. Deze zoekmachine vindt paragrafen uit niet alleen de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen maar ook uit nieuwsberichten of blogposts.

Een leuk speeltje om eens te zien wat iedereen nou van belangrijke en minder belangrijke thema’s vindt. Een greep uit de resultaten:

 • “Hypotheekrenteaftrek”:
  PVDA: We zetten de instrumenten, hypotheekrenteaftrek, huurtoeslag en startersbeleid, zo in dat iedereen een eerlijke kans op een mooie woning heeft.
  VVD: Hypotheekrenteaftrek: niet aan tornen
 • “Turkije”
  SGP: Turkije hoort geografisch noch cultureel-religieus bij Europa en moet dus geen lid worden van de EU.
  D66: Wat D66 betreft liggen de grenzen van de Europese Unie op het Europese continent. Exclusief Rusland, gezien de gevolgen voor het machtsevenwicht, inclusief Turkije, gezien de reeds aangegane verplichtingen.
  PvdV: Turkije in de EU dan Nederland eruit
 • “Weblog”
  Groenlinks: In een goed functionerende democratie voeren politici het inhoudelijke debat met open vizier. Zij willen mensen overtuigen van hun politieke visie. Dat doen zij niet alleen in het parlement, maar ook op alternatieve podia, zoals op muziekfestivals of via hun eigen websites, weblogs of digitale netwerken.
  Alle andere partijen: Geen relevante resultaten

Veel plezier ermee. En vindt u interessante resultaten? Reageer hieronder.

 1. 1

  “Doodstraf”
  SGP: Voor uitzonderlijk ernstige en onomstotelijk bewezen gevallen van moord, zoals oorlogsmisdaden of aanslagen gepleegd met een terroristisch motief, moet het (weer) mogelijk zijn om de doodstraf uit te spreken.
  Alle andere partijen: geen relevante resultaten.

 2. 2

  “God”:
  ChristenUnie: Leven, van het prilste begin tot het broze einde, is door God gegeven
  SGP: Het is al gezegd, kinderen zijn een geschenk van God.
  CDA: Geen relevante resultaten

 3. 3

  gekozen burgermeester:

  CDA: Het CDA hecht aan de benoeming van de Commissaris der Koningin (CdK) en de burgemeester door de Kroon met een enkelvoudige aanbeveling door Provinciale Staten (PS) of de raad.
  PvdA: Wie de burgemeester wordt, moet inzet worden van de gemeenteraadsverkiezingen. Zoals we nu ook aan de minister-president komen.
  VVD: Het is tijd voor de gekozen burgemeester.
  SP: De gemeenteraad kiest de burgemeester.
  D66: Daarom vindt D66 dat de belangrijkste politieke bestuurders rechtstreeks moeten worden gekozen.

  Beetje saai thema, maar wel grappig om te zien dat alleen het CDA tegen is, maar alle andere partijen een verschillende vorm willen.

 4. 5

  `Voetbal´:
  PvdA: Nederland is een voetballand. Daar zijn we trots op. Maar we hebben schoon genoeg van het geweld rond het voetbalveld.
  VVD: ?Voetbal terug bij de NOS? mag niet op politieke obstakels stuiten.
  LPF: Het verlangen naar een nieuwe Pim Fortuyn dat door Maurice de Hond wordt gesignaleerd, is even begrijpelijk als het verlangen naar een herhaling van het EK voetbal 1988.
  Andere partijen: Geen relevante resultaten.