De Wereld Draait Door

Foto: copyright ok. Gecheckt 12-10-2022
,

Zoals dominee Gremdaat het van de week zei: ‘Maar mijn wereld draait dóói! Niks geen zomervakantie.’ Gelijk had hij: waarom moeten die lui in Hilversum vier maanden lang stoppen? Waarom moeten bijvoorbeeld ook Pauw en Witteman vier maanden lang vakantie krijgen? Maar het werd even een zangfeest bij mij thuis, want ik begon een lied van Ramses Shaffy – die volgens mij ooit is begonnen met die R zo uit te spreken – te zingen: We zullen dooigaan / Naakt in een ojkaan / We zullen dóóigaan / Met ons oud bestaan. Ik kijk trouwens bijna nooit meer naar de tv. DWDD heb ik al twee of drie jaar niet meer gezien. Eén Vandaag, Nieuwsuur, en dat soort programma’s: hetzelfde. Ik bekijk die nieuwsprogramma’s en het NOS Journaal heel soms nog in het begin van de nacht op mijn laptop, als ik toevallig niets anders te doen heb.

Mijn tv kan de deur wel uit. Ik kijk alleen soms nog naar Eurosport: het snookeren, het tennissen (nu is de tweede en laatste week van Roland Garros te zien) en vroeger keek ik altijd naar de sumo-uitzendingen, want ik vond de kreten van die scheidsrechters altijd zo geweldig: Tomoto takahashi. Takahashi! Takahashi! Tomoto kuhu!! Wat de man daar stond te schreeuwen, weet ik niet, en hij schreeuwde ook bij elke wedstrijd weer iets anders. Elke scheidsrechter had ook zijn eigen repertoire van, vermoed ik, aanmoedigingskreten. Maar voor die sport alleen hoef ik geen tv meer te kopen. Als mijn oude beestje er zo dadelijk mee stopt, is het afgelopen. Trouwens, dat sumo kan ik uitstekend ook hier bekijken.

Ondertussen draait mijn wereld gewoon door. Maandagavond tegen acht uur werd er bij mij aangebeld. Ik doe open, staat er een colporteur van ongeveer twintig jaar voor mijn neus, die zegt: ‘Ik kom eens met u praten over uw dure gas- en stroomrekening.’ Ik zeg: ‘Dat mag u best even doen, hoor, maar aan de deur wordt niets gekocht, dus het is zinloos.’ Ik keek tegelijk even naar de papieren die hij in zijn hand had. Ze waren van Oxxio. ‘Bent u de hoofdbewoner van dit pand?’ vroeg de colporteur. ‘Ja, dat ben ik. Ik heb trouwens heel slechte dingen over uw bedrijf gelezen op het internet. Een onbetrouwbaar zootje is het. Je kunt veel beter bij een degelijk energiebedrijf zoals Nuon blijven zitten.’

‘Maar Nuon is veel duurder, meneer!’ ‘Dat kan wel zijn en zal ook wel zo wezen, maar ik ga toch echt niet met een bedrijf in zee, dat zoals het uwe, er ’s avonds laat nog mensen op uit stuurt om oude mensen te overreden om van gasleverancier te wisselen. Maar blijft u hier even staan, dan bel ik even de politie op.’ Ik ging naar binnen, pakte mijn mobieltje, ging weer naar mijn deur en deed alsof ik de politie aan de lijn had. ‘Oké, meneer de agent. U komt eraan. Wat zegt u? De man aan de praat houden etc.? Oké. Tot zo.’

Ik glimlachte tegen de colporteur en zei: ‘De politie is onderweg, meneer.’ De jongeman vertrok direct met zijn goedkope gas en stroom.

Reacties (11)

#1 Inkwith Barubador

Nou, stoere vent hoor. Is “geen interesse” niet voldoende?

 • Volgende discussie
#2 Hans

“geen interesse” is een optie maar daar hebben die jongens ook vast een antwoord op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Kok - Reactie op #2

De truc is dan ook om, tegelijk met het zeggen van ‘geen interesse’, de deur direct dicht te doen. Wellicht onbeleefd, maar minder onbeleefd dan ongevraagd lastig gevallen te worden door dit soort uitzuigers.

#3 Hans

…maar om nou de politie te bellen. Meestal zijn het jongemannen, nooit eens een leuke jongedame.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 FiFa

Er zitten wel vaak leuke dames bij de politie dus ik begrijp het wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kevin

Je kunt het die mensen niet kwalijk nemen, zij doen ook maar hun werk. Als ze me opbellen dan hang ik ook niet op, want dan draait de computer meteen een nieuw nummer. Als je aardig bent voor die arme zielen die heel de dag al afgesnauwd worden, dan laat je jezelf van de lijst halen en dan zeg je dat ze zelf op mogen hangen wanneer ze willen en zet je de telefoon op mute. Hebben zij even adempauze.

Je kunt het jezelf zo plezierig maken als je wil. Het lost niets op om je af te reageren op die mensen, zij doen ook maar hun werk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Spam - Reactie op #5

Weet je wie ook alleen maar hun werk deden?

#5.2 Nirak - Reactie op #5.1
#6 Peter

Nou, afreageren op mensen die ‘ook maar hun werk doen’ kan wel en hangt van 2 dingen af, wat mij betreft:
a. wat voor werk ze doen en b. hoe ze dat werk doen.
Met a moet je ruimhartig omgaan. Zoveel werk is er nu ook weer niet en ik gun iedereen een zakcentje bijverdiensten (meer toucheer je niet met dit soort werk).
Maar b blijft belangrijk, in elk werk.

On topic vraagje: als de auteur amper tv kijkt, hoe weet hij dan dat de wereld (qua vakanties voor presentaroren) doordraait? Of: dat de wereld kierewiet wordt kan je toch niet afmeten aan een enkele colporteur?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HansR

Waar ik zit worden we – ondanks een niet-bel-register – gek gebeld door bedrijven die warmtepompen, zonnecellen of anderszins CO2 verminderende spullen willen verkopen. Normaal vragen ze dan : bent u de eigenaar. De korte route is dan : nee, ik ben de huurder. Dat laat altijd de hoorn op de haak gaan. Maar onlangs zei ik : ja. Het meisje deed haar werk goed en ik nodigde de vertegenwoordiger uit. Afgelopen winter hadden we tijdens de piekvorst wat problemen gehad, vandaar.

De man had al snel door dat ik alleen efficiëntere verwarming zocht en wilde mij een warmtepomp verkopen. Ik had drie vragen : wat bespaar ik, wat kost het incl. installatie en wat is de levensduur van de apparatuur. De antwoorden waren als volgt : € 550, € 10.000, 15 jaar (10 jaar garantie). U begrijpt, ik schaf dat niet aan. Ik heb 2 1/2 uur met hem zitten praten en hij had er 130 km voor moeten rijden.

Dat moet efficiënter kunnen.
Voortaan weer de hoorn op de haak en ik ben voor hen weer huurder.
En TV kijk ik ook al niet meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 PolarWolf

Misschien ben ik wat traag, maar wat heeft het niet meer TV willen kijken te maken met een Oxxio pipo die graag aan de deur gas en electra wil verkopen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie