De Week van GeenCommentaar: Rook(vrij?)

Wellicht kwam bij u deze week de rook uit de oren, maar zelf heb ik geen last van het verbod op roken in de horeca. Niet iedereen was even blij met dit verbod, zoals u hieronder kunt lezen. De scheiding tussen kerk en staat zorgde ook weer voor de nodige ophef. En waarbij de volgende vraag spontaan in me opkwam: Mag je eigenlijk wierook opsteken in een kroeg?

Meest gelezen
De lezers van GC toonden afgelopen week de meeste interesse in het artikel over de uitspraken van de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen (PvdA), over hoe de overheid zich zou moeten opstellen ten opzichte van religie. Hij stelde zich op het standpunt dat de overheid daarin terughoudend moet zijn. De gemeente Amsterdam bracht over de scheiding van kerk en staat een discussienotitie uit.

Meeste reacties
De meeste reacties kwamen op het artikel over het rookverbod in de horeca dat afgelopen week inging. Betuttelend of niet?

Rookverbod: prima. Roken is voor losers, dat weten we nu toch onderhand wel. En het is voor mij geen probleem als zij zichzelf een fijne teerlong willen roken, maar daar hoeven verstandige omstanders niet mee lastig te worden gevallen. Vooral in restaurants hebben niet-rokers decennialang de nukken van verslaafden moeten laten welgevallen, en daarmee hun lekkere eten deels in roet en rook zien opgaan. Het is niet meer dan gerechtigheid dat ze nu eens met hun neus op de feiten worden gedrukt.

[..]

De meerderheid van de Nederlanders ( uit m’n blote hoofd ongeveer 70% ) rookt niet. Dus is het normaal dat de niet rokers in een rookvrije omgeving kunnen vertoeven. Van mij zouden er ook horeca gelegen mogen zijn voor rokers. Het personeel moet dan natuurlijk uit rokers bestaan, die geen aanspraak op een rookvrije ruimte mogen claimen als ze onverhoopt met roken willen stoppen. Zal wel te moeilijk zijn voor Haagse en Europese regelneven.

Mijn favoriet
Mijn favoriet deze week was het artikel over … het rookverbod, maar eigenlijk vooral de discussie. Erg prettig om te zien dat hier grote tegenstanders op een fatsoenlijke manier met elkaar argumenten kunnen uitwisselen. Daarvoor hoeven we gelukkig niet naar de vrijdenkersruimte van de VVD en PVV achter de electronische beveiliging van de Tweede Kamer. Over vrijheid gesproken!

Reacties zijn uitgeschakeld