De waarheid over Smolensk

ELDERS - Nationalistisch Polen kan zijn hart ophalen aan de film ‘Smolensk’ over het vliegtuigongeluk in Rusland in 2010 waarbij de Poolse president Lech Kaczynski, zijn vrouw en 94 regeringsfunctionarissen omkwamen.

President Duda, premier Szydlo, partijvoorzitter Jaroslav Kaczynski, de tweelingbroer van Lech, en vele andere prominenten van de regerende Partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) woonden deze week in het Poolse nationale theater de première bij van een film die de waarheid over het vliegtuigongeluk van zes jaar geleden moet laten zien: het was een aanslag. De film, die eindigt met een explosie in het toestel van de Poolse luchtmacht dat een hoge regeringsdelegatie vervoerde, is gebaseerd op het onderzoek van een commissie van PiS-parlementariërs die twee jaar geleden al tot de conclusie kwam dat er sprake was van een samenzwering. Dat is in strijd met eerdere Poolse en Russische onderzoeken die uitwezen dat het ongeluk het gevolg was van slechte weersomstandigheden (dichte mist) en fouten van de verkeersleiding op het militaire vliegveld van Smolensk en/of van de Poolse piloten van de Tupolev. De Russen hebben alle verantwoordelijkheid van de hand gewezen.

De Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz heeft nu aangekondigd cockpitgesprekken openbaar te maken die nieuw licht op de zaak zullen werpen. Volgens Macierewicz, die een nieuwe onderzoekscommissie van de PiS-regering leidt, zitten de Russen achter het grootste vliegtuigongeluk in de Poolse geschiedenis. Om dat aan te tonen heeft hij in juni alle lichamen van de omgekomen passagiers weer laten opgraven. Nu het kabinet de posten van hoofdaanklager en minister van Justitie heeft samengevoegd, heeft de partij het nieuwe onderzoek stevig in de hand, schrijft de NRC.

Ook de Commissie voor Juridische Zaken en Mensenrechten van de Raad van Europa gaat alsnog onderzoek doen naar de ramp. Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid, is dinsdag aangewezen als rapporteur. Hij zal een bezoek brengen aan Polen en Rusland. Polen hoopt dat via deze weg de Russen gedwongen kunnen worden om nu eindelijk het wrak van het vliegtuig vrij te geven.

Over de vliegtuigcrash op 10 april 2010 is inmiddels al heel veel bekend. Pijnlijk is de conclusie van het onderzoeksrapport uit 2011 van de Interstatelijke Luchtvaart Commissie (MAK) van de voormalige Sovjetstaten dat de piloten op aandringen van het hoge gezelschap in het vliegtuig het risico hebben genomen in Smolensk te landen. Zij hadden gezien de weersomstandigheden geadviseerd uit te wijken naar een ander vliegveld, zo zou uit gesprekken tussen de bemanning zijn gebleken.

Bijzonder schrijnend voor de Poolse gevoelens is dat toenmalig president Lech Kaczynski, zijn vrouw en hun gevolg omkwamen op weg naar de herdenking van het bloedbad van Katyn, vlak bij Smolensk. Daar zijn in 1940 op gezag van Stalin 22.000 Poolse intellectuelen en officieren doodgeschoten. De Sovjet-Unie heeft de massamoord jarenlang toegeschreven aan de nazi’s en pas na de val van het communisme is de waarheid boven tafel gekomen.

Polen vertrouwt Rusland voor geen cent. En dat geldt des te meer voor het nationalistische deel dat de PiS vertegenwoordigt. Onder het communistische regime moest iedereen zijn mond houden over Stalins misdaden. De geringste aanwijzing dat er een smetje kleeft aan eerdere verklaringen voor de vliegramp zal door de huidige Poolse regering worden aangegrepen om de machtige buurman als een misdadige terrorist weg te zetten. Nationalistisch Polen zal zich door niemand meer de mond laten snoeren. Dat is wat de film ‘Smolensk’ laat zien. Het is een nieuwe bijdrage aan het opvoeren van de spanning tussen de landen die lid zijn van de EU en de NAVO enerzijds en Rusland anderzijds. En het zal de nodige subtiele diplomatie vergen van de Europese partners om hier een passende reactie op te vinden. Meegaan met PiS in de samenzweringstheorie is, gezien al het bewijsmateriaal dat er al is, ondenkbaar. Maar elke uiting van kritiek of ongeloof zal de Polen in hun nationale gevoel kwetsen en tegelijk het idee versterken dat de Poolse natie zich opnieuw moet verdedigen tegen vijanden van twee kanten.

Naast het propagandistische offensief is de Poolse regering druk bezig met de modernisering en uitbreiding van het militaire apparaat. Defensieminister Macierewicz heeft in de Verenigde Staten acht Patriot-raketten besteld, waarmee een bedrag van 5 miljard dollar is gemoeid. De leverantie ligt gevoelig in de VS. Obama heeft in 2009 al een oud plan van zijn voorganger Bush voor uitbreiding van afweersystemen in Europa geschrapt om Rusland niet voor het hoofd te stoten. Maar de huidige Poolse regering heeft daar geen boodschap aan. Ze zal het de Amerikanen en de Europese partners niet makkelijk maken haar confrontatiepolitiek te matigen.

 

Reacties (19)

#1 Le Redoutable

De “pijnlijke” conclusie is van een Sovjet onderzoeksbureau, dat is net zo betrouwbaar als RT of de Pravda. Het is prima mogelijk om met en modern vliegtuig in de mist te landen, maar dan moet alles wel werken. Het is niet uit te sluiten dat de Russen de piloten om de tuin geleid hebben met hun verkeersleiding en de elektronische landingshulpmiddelen Het was tenslotte een vliegtuig van Russische makelij, dus het was een koud kunstje om de landingsbaan op de instrumenten van de Tupolev wat verderop te leggen.

Daarentegen konden de Russen niet weten dat het ging misten en vallen Tupolevs in Rusland normaal ook regelmatig uit de lucht. Het is ook niet uit te sluiten dat het echt en gewoon ongeluk was.

Het is bizar dat de levering van afweerraketten moeilijkheden oplevert in de VS. Polen gaat echt Rusland niet binnenvallen en Patriot raketten zijn puur defensief. Daarbij trekt Putin zich al helemaal niets aan van het voor het hoofd stoten van andere staten, en erger ook niet van hun soevereiniteit. Sterker nog, toen Erdogan 1 van zijn afgedwaalde straaljagers had neergeschoten, zag hij deze pas als gelijkwaardige tegenstander, leiders die hem niet voor het hoofd willen stoten ziet hij puur als zwakkelingen.

 • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: voor alle duidelijkheid: ook de Polen kwamen tot de conclusie dat het een ongeluk was. Onder de vorige regering. Het is de PiS van Kaczynski die de zaak weer opgerakeld heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Pieter Omtzigt? Dat is toch wel een wat ongelukkige keuze, gezien zijn reputatie aangaande neerstortende vliegtuigen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 bolke

@1:

Polen gaat echt Rusland niet binnenvallen en Patriot raketten zijn puur defensief

Het zou niet de eerste keer zijn dat Poland Rusland aanvalt hoor, en er bestaat niet zoiets als defensieve wapens, ook defensieve wapens kan je gebruiken om een offensief te beschermen tegen lucht aanvallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Tuurlijk Bolke, Polen gaat Rusland aanvallen, jij hebt het gewoon als eerste door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ernstig

@4
En wat te denken van de opvolgingscrisis na de dood van Poetin? Het zal niet de eerste keer zijn dat Polen een personele unie met Litouwen vormt en gebruikt maakt van de chaos in Rusland met een reeks invallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Polennieuws.nl

@Bolke,

Polen heeft zich alleen verdedigd en een keer van Rusland gewonnen tijdens de slag bij Warschau, maar nooit zelf Rusland aangevallen in de laatste 400 jaar

@Redactie er had beter een vraagteken achter de titel kunnen staan.

@Bismarck,

Ik ben ook zeker niet blij met Omzigt, wordt tijd dat internationale experts eens gaan kijken naar alles, ben alleen bang dat zowel Rusland als Polen een schop onder hun achterwerk krijgen, beide hebben fouten gemaakt. Bijv. Was de huidige president, die niemand kende voor hij gekozen werd, juridisch adviseur van Pres. L Kaczynski en die had de reis tegen moeten houden om dat het toestel, niet goedgekeurd was voor een VIP vlucht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

Ze zal het de Amerikanen en de Europese partners niet makkelijk maken haar confrontatiepolitiek te matigen.

Dee confrontatiepolitiek wordt gevoerd door Putin en hij is de enige die deze kan matigen.

Meegaan met PiS in de samenzweringstheorie is, gezien al het bewijsmateriaal dat er al is, ondenkbaar.

Dat is niet ondenkbaar net als bij de MH17.

De Russen hadden 1 uur na het ongeluk al het officiële onderzoek klaar inclusief het rapport, dat mag op zijn minst een paar vraagtekens oproepen net als het door Rusland niet vrijgeven van de vliegtuigresten.

Goede VPRO docu van tegenlicht: Een brief uit Polen;

http://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_157141~brief-uit-polen-tegenlicht~.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lennart

Ah, Omtzicht ziet weer een verzameling leugens en gaat er hard mee aan de slag, zoals hij ook deed met die pensioenonzin op GeenStijl …

Tsja, die crash was het gevolg van pure arrogantie en superioriteitsdenken: Echte Polen laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een stormpje. Ik snap dus best, dat het aantrekkelijk is om een complottheorie te verzinnen. Het is altijd prettiger om de schuld bij anderen neer te leggen, dan te moeten toegeven dat je zelf ook fouten kunt maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lennart

@8:
“De Russen hadden 1 uur na het ongeluk al het officiële onderzoek klaar inclusief het rapport”

Dat is echt klinkklare onzin. Pas anderhalve maand later kwamen ze met de eerste voorzichtige meldingen van een oorzaak naar buiten, en pas in oktober was het onderzoek afgerond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 bolke

@7:

Polen heeft zich alleen verdedigd en een keer van Rusland gewonnen tijdens de slag bij Warschau, maar nooit zelf Rusland aangevallen in de laatste 400 jaar

Livonian War, Polish–Muscovite War, Polish–Soviet War.

Polen heeft Rusland al eerder aangevallen en er is geen enkele garantie dat ze het niet nog eens zouden proberen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 bolke

@5: Dat zeg ik niet, ik zeg alleen dat puur defensieve wapens niet bestaan, ‘defensieve’ wapens kunnen ook gebruikt worden om een offensief te ondersteuen.
Net zoals je ‘offensieve’ wapens kunt gebruiken ter verdedeging.
Een wapen is een wapen en de manier waarop je het gebruikt bepaalt de status van het wapen, niet het wapen zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Grûtte Piet

Buk raketten zijn ook verdedigingswapens…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Polennieuws.nl

@8

De sporen die nodig zijn om te bevestigen dat er explosies hebben plaatsgevonden zij nooit gevonden.

Dat de Russen in 1 uur het onderzoek klaar hadden is absolute bullshit, niet waar en nieuwe stemming makerij. Rusland heeft wel het onderzoek vertraagd waardoor de levering van dossiers en de Zwarte dozen aan Polen veel later was dan verwacht.

Dat het vliegtuig nog niet teruggeven is, heeft meerdere oorzaken, Rusland is dat ook niet verplicht. De internationale wetten zijn namelijk; “Wanneer een vliegtuig binnen de landsgrenzen neerstort van een willekeurig land, wordt dat vliegtuig eigendom van het land waar het neerstortte”. Hetzelfde is met schepen die binnen de territoriale wateren van een land verlaten worden door de bemanning en kapitein, echter met dit verschil, dat bij schepen een piraten clausule zegt; “Wie het eerst aan boord van een verlaten schip is, kan het als zijn eigendom claimen, Tenzij de maatschappij een clausule heeft in haar verzekering”.

Rusland hoeft dus niets terug te geven. Aan de andere kant………al eens gezien hoeveel vrachtwagens daarvoor nodig zouden zijn?? Al eens naar de onderdelenberg gekeken??
Polen [PiS] wil het alleen terug om het tot een monument te kunnen verwerken. Tja mag wat kosten.
Veel van mijn buren in mijn woonstede zeggen, “Laat maar lekker in Rusland, haal een stuk voor een monument hier naar toe en laat de rest maar daar.”

Vergeet niet dat Polen erg verdeelt is op dit moment.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Polennieuws.nl

@ 11

Livonian War, NIET door Polen gestart.

De Livonian oorlog (1558-1583) werd uitgevochten voor de controle van het oude Livonia (het huidige Estland en Letland) Toen het Tsaardom Rusland geconfronteerd werd met een wisselende coalitie van Denemarken-Noorwegen, het Koninkrijk Zweden, De Unie (later Commonwealth) van het Groothertogdom van Litouwen en het Koninkrijk Polen. Rusland bezette in die
Van 1558-1578, domineerde Rusland de regio met vroege militaire successen, was dus een HERoveringsoorlog

Polish–Muscovite War, Niet door Polen gestart

Vond plaats in de vroege 17de eeuw als een opeenvolging van militaire conflicten en oostwaartse invasies door de Pools-Litouwse Gemenebest, of de privé-legers en huurlingen onder leiding van de magnaten (de Commonwealth aristocratie), toen het Russische Tsardom werd verscheurd door een reeks van burgeroorlogen. Hetzelfde heeft Rusland vele maken op Polen toegepast, onrust in een ander land en dan binnenvallen. Zegt NIETS over oorlogszucht.

Polish–Soviet War. Niet door Polen gestart

De Pools-Russische Oorlog – februari 1919 – maart 1921- was een gewapend conflict dat Sovjet-Rusland en de Sovjet-Oekraïne opnamen tegen de Tweede Republiek Polen en de Oekraïense Volksrepubliek over de controle van een oppervlakte gelijk aan het huidige Oekraïne en delen van het hedendaagse Wit-Rusland. Uiteindelijk hoopten de Sovjets, naar aanleiding van hun Westward Offensive van 1918-1919, om Polen volledig te bezetten. [Wederom dus]

Rusland verloor hier van de troepen van Józef Piłsudski bij de slag om Warschau. Daar doen zijn we hier in Polen nog altijd trots op.

Dus je zit er naast, Polen KAN Rusland ook niet binnenvallen, want Polen is NAVO lid. De NAVO zal dit nooit toestaan.

Verder laat ik het erbij, want dat heeft niets meer met het artikel te maken. Wat er nu gebeurd is pure propaganda.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 gbh

@14: Ik heb het nergens gehad over een explosie. Wat er gebeurd is weet ik niet maar als je Een brief uit Polen hebt gezien blijft er toch niets anders over dat het Russische onderzoek aan alle kanten rammelt, er een hoop vraagtekens zijn en de mogelijkheid bestaat dat het geen ongeluk was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Polennieuws.nl

@16:

Dat stel ik ook niet en u ook niet maar het artikel wel, het artikel is naar mijn gevoel ook geschreven zonder rekening te houden met vraagtekens.

De brief uit Polen heb ik gelezen, maar kan er weinig mee. Zelf ook brieven uit Polen geschreven, maar wel met een open blik en niet vanuit de historische achtergrond waarmee een derde van de Polen over dit soort zaken schrijven. Namelijk het historische Poolse verleden.

Er ontbreken zaken aan het Russische onderzoek, dat klopt maar niet direct zaken die doorslaggevend zijn.

Neem het volgende Ik heb de oude transscriptie van het gesprek tussen de piloten en de verkeerstoren en de piloten onderling, vele malen gehoord en wel 100 keer gelezen. Kwaliteit was slecht, zelfs toen ik het door mijn geluidsstudio trok, waar ik normaal geluiden kan verbeteren. NU komt minister van defensie ineens met het verhaal dat er binnenkort een goede versie op de markt komt. In mijn kring werd direct gezegd, ze hebben de opname gewoon opnieuw opgenomen door de transcriptie simpelweg in een studio op te nemen.

Vergeet niet dat Macierewicz een gestoorde idioot is, waarnaar een onderzoek loopt of hij wel alleen met Polen bezig is. Kaczynski, zal er alles aan doen om zijn broer heilig te maken, terwijl het helemaal niet zo’n goede president was. Ik heb de film zelf niet gezien, maar een van mijn vrienden was bij de première en stelde dat het een leuk sprookje is geworden. Die vriend is trouwens bij het Poolse onderzoek betrokken geweest.

Vergeet niet dat op ene bepaald moment de computer schreeuwt PULL UP, PULL UP en dat je de piloten nog hoort praten maar ze niets doen. Is trouwens niet de eerste keer dat Lech Kaczynski een piloot dwingt te landen op ene plek waar de piloot het niet veilig acht. In Georgië gebeurde dat ook, maar de piloot weigerde, werd ontslagen en later door de nieuwe regering in dienst genomen, in ere hersteld en gedecoreerd.

Jammer dat de ICAO het onderzoek niet wil doen, omdat het geen lijntoestel was, dan had je zekerheid gehad, nu spelen zowel in Polen als in Rusland teveel emoties mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lennart

@16: Wat zijn eigenlijk de concrete dingen uit “Brief uit Polen” waardoor je twijfelt aan de officiele verklaring ? Ik heb destijds wel wat over het onderzoek gelezen; het mag dan niet helemaal netjes gedaan zijn, het was redelijk overtuigend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Polennieuws.nl

@18:

Wat de video weergeeft is de grootse samen geraapte onzin die bestaat. Men begint over Smolensk haalt er later de hele wereld bij en af en toe gelardeerd met een snufje Smolensk. Om alles te verklaren, zo ik meer dan twee weken nodig hebben aan tekstverwerking en daar heb ik geen tijd voor. Gazeta Polska de aanjager van de video, is een Nationalistisch weekblad, die bij ons nog niet eens onder in het aardappelschil mandje mag liggen

Enkel fouten:

Men zegt, de inzittenden droegen geen wapens, fout, de BOR leden [beveiligers van de president] die aan boord waren, droegen een wapen en de meest logische verklaring is dan in het vuur de munitie geëxplodeerd is. Trouwen met deze snelheid neerkomen, overleeft niemand, zelfs niet als je tussen stootkussens zit, je ingewanden worden simpelweg door de klap in je lichaam verplaatst.

Kaczynski zegt in Georgië dat Oekraïne een NATO land is, dat is dus NIET zo.

Men zou Kaczynski willen ruimen? Bullshit, Kaczynski zou bij de volgende presidentsverkiezingen die er aankwamen, met 80% zekerheid de verkiezingen NIET winnen, waarom moet je zo iemand uit de weg ruimen??

Wildstein en nog een paar anderen zijn allen Nationalisten. Waszczykowski, die van hoofd afdeling beveiliging nu ineens minister buitenlandse zaken is staat hier in Polen bekend om zin haviken gedrag, vreselijk vent trouwens, die het liefste Polen los zou scheuren van de EU om met oud ex Oostblok landen een eigen Unie te beginnen. Jaroslaw Kaczynski is nog eens drie graadjes erger.

Er wordt zoveel gecomplot in die video, dat ik er van walg, walg van de misbruik van de goedgelovigheid van de rest van het Poolse volk, vreselijk.

Het was simpelweg een ongeval met een vliegtuig dat niet voor het vervoer van VIPs gebruikt had mogen worden. Nu president Duda, had toen de taak dat gebruik te voorkomen, Duda had ook de taak er voor te zorgen dat Kaczynski zijn eis, alles in een vliegtuig wegens tijdgebrek, niet kon uitvoeren. Duda weet veel, maar zegt niets.

Het is niet zo dat, dat Kaczynski en Tusk niet gelijktijdig uitgenodigd waren, Dat waren ze wel, maar Kaczynski weigerde die dag te gaan omdat hij altijd de 10e ging en nooit de negende. Zo zijn er veel zaken die door eigenwijsheid van Kaczynski, die trouwens een slechtere president was dan men nu zegt in de video, voorkomen hadden kunnen worden.

Die video aan het eind met die mistmachine, om te gillen.

Maar echt ik stop, heb er gewoon de tijd niet voor.

 • Vorige discussie