De Vries lanceert ‘slotoffensief’ voor JSF

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Jack de Vries (Foto: WikimediaCommons/FaceMePLS)

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) heeft vandaag op luchtmachtbasis Woensdrecht aangekondigd dat ieder Kamerlid na de aanschaf van de Joint Strike Fighter aanspraak kan maken op een luchtmacht-adjudante. Het initiatief is erop gericht om een doorbraak te forceren in het slepende JSF-dossier. Zelfs zeer fervente tegentanders van de JSF lijken gevoelig te zijn voor het aanbod: SP-kamerlid Harry van Bommel heeft al aangegeven ‘altijd open te staan voor goede argumenten’.

De aankoop van het gevechtsvliegtuig vormt al jaren een heet hangijzer in Den Haag. De val van het kabinet haalde een opnieuw een streep door de rekening van de plannen van de luchtmacht om de F16-vloot te vervangen. De aanschaf van 64 vliegtuigen zou met 5,7 miljard de grootste overheidsuitgave in de Nederlandse geschiedenis zijn en De Vries lijkt bereid te zijn om de adjudantes-stunt in te zetten, ‘al is het het laatste wat ik als staatssecretaris doe’.

De Vries liet zich in Woensdrecht zeer positief uit over de kwaliteiten van de luchtmachtadjudantes. “En ik kan het weten,” aldus de staatssecretaris, die al drie jaar een persoonlijke luchtmachtadjudante tot zijn beschikking heeft. De top van de luchtmacht overweegt ook het aanbieden van gratis woonruimte in kazernes voor mannelijke Kamerleden die onverhoopt niet geïnteresseerd blijken in een adjudante. Voormalig opperbevelhebber van de Nederlandse strijdmacht en oud-F-16 vlieger Dick Berlijn somt de voordelen van het wonen in een kazerne op: “Veel mannen, veel uniformen en weinig douches.”

Reacties (2)

#1 vandyke

Ondertussen heeft hij de volgende zet gedaan: hij is afgetreden.

  • Volgende discussie
#2 Henk

Was Jack soms een fan van die andere “vliegtuigadviseur”, die slippertjes maakte?
Zo ja, dan moeten we de man toch nog even financieel laten doorlichten ;-)

Maar goed er zijn wel meer “vrome” mensen die liever hebben dat je op hun woorden let dan op hun daden.

  • Vorige discussie