De volgende pandemie

Wetenschappers bijeen in Maleisië geven aan dat er een grote kans is dat de vogelgriep nu echt grootschalig overslaat op mensen. Ze waarschuwen dat nu alles op alles gezet moet worden om dat te voorkomen. Maar daar is wel een inspanning voor nodig van met name de rijke landen.
En misschien dat die maar beter kunnen luisteren want naast potentieel miljoenen doden geven deskundigen aan dat de gevolgen in geval van paniek erg groot zullen zijn:

If an influenza pandemic struck today, borders would close, the global economy would shut down, international vaccine supplies and health-care systems would be overwhelmed, and panic would reign. To limit the fallout, the industrialized world must create a detailed response strategy involving the public and private sectors.

Bron: Special section July/August 2005 issue Foreign Affairs

 1. 4

  Ach mensen, griep-epidemien worden altijd door een deel van de bevolking overleefd. Vaak zelfs door meer dan de helft, dus kop op!

  Hoewel het politiek incorrect is, lijkt het me trouwens geen slecht idee, een flinke pandemie. Eens even flink de bezem door de wereldbevolking, dat scheelt ook weer op de productie en daarmee samengaande vervuiling. Aangezien met name de drukst bevolkte gebieden getroffen worden zorgt het ook weer voor wat ruimte in die benauwde streken…
  Al met al kun je je ergere rampen voorstellen.

 2. 6

  Zolang ik, m’n geliefden en m’n naasten een griepprik krijgen ben ik het met Bismarck eens. (volgens mij bouwen ze in Weesp aan zo’n vaccin-fabriek)

 3. 8

  Toch nog maar wat Tamiflu in huis halen aangezien er nog steeds grote tekorten zijn aan vaccins, zelfs in Nederland. Opvallend trouwens dat Minister Veerman al maanden geleden heeft geprobeerd om binnen Europa een plan van aanpak op te stellen maar hij heeft tot nu toe geen gehoor gekregen. Ik heb zelfs begrepen dat Minister Hoogervorst vond dat hij geen onnodige paniek moest zaaien.

 4. 11

  En maar vastklampen aan de “redding” van de griepprik. Die griepprik maakt je vast niet immuun voor deze nieuwe variant!

 5. 13

  O jee. Hier een Nature referentie:

  TAMIFLU RESISTANCE FOUND H5N1 isolated from a patient in northern Vietnam was found to have partial resistance to oseltamivir (Tamiflu), the antiviral drug that countries are rushing to stockpile (see page 407). Tamiflu is the drug of choice for treating H5N1. More monitoring of resistance is urgently needed, the WHO warned in a report on 18 May.

 6. 15

  Een heel vervelende maar belangrijke factor in deze is het niet afmaken van een kuur. Armoede,gebrek aan discipline en voorlichting zijn vaak de reden een behandeling te staken met ontluikende resistentiestammen tot gevolg.

 7. 16

  @Larie Je moet dan ook niet waarheidsgetrouw voorlichten. Geef ze een strip pillen mee en leer ze een nieuw gebed met een klein ritueel (b.v. maak ketting van pilverpakkingscellen. Na de kuur terugkomen voor de zegen en de rode eindpil.

 8. 17

  @Mescaline: Een goede slimme vriend van mij is arts in het Amazone gebied. Neem deze pillen zegt hij, bij bepaalde ziektebeelden, zodat de kwade geesten na een week uw lichaam verlaten en ze doen dat als uw pies groen wordt.
  Na een week piesen ze groen, geest weg, ziekte uitgeband en iedereen waaronder de bushdocter tevreden.

  True.