De toekomst van het Wit-Russische internet

lu_tube.jpg Een paar weken geleden liet de Wit Russische president Lukashenko weten “de anarchie op internet een halt toe te roepen”. Internet is namelijk een broedplaats voor de oppositie, en daar heeft Aleksendr het niet zo op. Hoe het er in Wit-Rusland precies aan toe gaat kunt u hier lezen Een collectief onder de naam ‘derde weg’, heeft als verjaardagscadeau verjaardagscadeau voor de dictator een ‘schone’ versie van het internet aangeboden. LuTube, LuJournal en Lundex. (via)

 1. 6

  @mescaline – die van Kemenade is een of andere propaganda-professor van de TU Delft in Minsk. Met z’n ‘sillicon-valley’ en ‘jonge mensen hebben het hier zo naar hun zin’… Je kunt er eeuwig mee blijven discussieren. Ik heb de Oranje-revolutie in Oekraine gezien, en de mislukte poging daartoe in Wit-Rusland in Maart 2006. Het is bij de gratie van zulke ‘gasten’ dat een dergelijk regime in stand blijft. Dat mag ‘ie in z’n broekzak steken.

 2. 7

  Wie weet hangt hij er ook de popiejopie uit en ook bij de mooiste chicks, heel comfortabel allemaal, en alleen daarom al kan hij niet anders dan Minsk promoten. Iets doen voor de goeie mensen daar dus. Jij @Olaf wil hen allemaal inzetten voor de strijd tegen Lukashenko. Beetje erg comfortabel is jouw positie dus ook wel, die van de politiek correcte actieaanvoerder.

 3. 8

  @Olaf

  Inderdaad is de discussie tussen van Kemenade en Koens wel intressant. Opzich kan ik mij redelijk vinden in de beschrijvingen van Olaf edoch de Wit-Russen die ik heb gesproken op mijn bezoek in de Oekraine sprak nooit Wit-Russisch. Zij (verschillende jongeren) wisten mij te vertellen dat het Wit Russisch beperkt was tot kleinere dorpen danwel zeer nationalistische ingestelde jongeren en het overgrote deel Russisch spreekt in de omgang.

  In het stukje doet Jura het voorkomen alsof het feit dat hij een Litouwse perskaart heeft een voordeel is. Lijkt mij dat je op die manier alleen maar meer de aandacht van de autoriteiten weet te trekken.

  @Van Kemenade schrijft in zijn stukje

  “Het is hier aanzienlijk kleurrijker dan in de buitenwijken van Amsterdam, ’s avonds met uitstekende lichteffekten.”

  Olaf, is Minsk nou werkelijk zo heel veel kleurrijker dan een gemiddelde andere voormalige Sovjet stad (pak ‘h’m beet: Almaty, Kiev, Petersburg) ? Persoonlijk heb ik vaak een enorm deja-vu gevoel als ik een grote voormalige sovjet stad voor het eerst binnenrij ,maar da kan aan mij liggen.

 4. 10

  @Salonsocialist: Wat het Wit-Russisch betreft, ze leren het allemaal op school. Het hangt wat van de streek af, wanneer je in het westen zit (bij Grodno) hoor je meer Wit-Russisch. Mijn vrienden schakelen over naar het Wit-Russisch als ik iets niet mag horen. Maar de voertaal is simpelweg Russisch. Altijd en overal.

  Die kleur-rijkheid, dat is onzin. Weet je wat het is, SalonSocialist, het is er net en opgeruimd. De hiuzencomplexen die bij jou in Almaty en bij mij in Moskou half in elkaar zakken staan in Minsk rechtop, en met een flinke lik frisse verf. Er ligt geen afval op straat. De parkjes zijn altijd net aangeharkt. Dat maakt het niet kleurrijker, als je het mij vraagt.

 5. 11

  @Olaf,

  Intressant om te lezen en zeker een bezoek waard.
  Eens zien of dat in elkaar gezet kan worden.

  De nodige sovjet krantjes gaan er inderdaad prat op dat de parkjes aangeharkt zijn en de flats een likje verf gehad hebben. Veeg teken lijkt mij. Op het moment dat ik in de Oekraine was ontving het wit-russische kanaal en mij viel hoeveel nadruk er gelegd wordt op akkerbouwstaat Wit-Rusland (uitgebreide reportages over ..imkers..bakkers..boeren). Niets van het hoogwaardige technologie terug kunnen vinden op de TV waar van Kemenade over rept.