De terugkeer van de douanier

Foto: foto YvonneH, Pixabay.com

ELDERS - Miljoenen Europeanen hebben deze zomer weer geprofiteerd van het vrije personenverkeer binnen de EU. De meerderheid van de vakantiegangers is zich niet eens meer bewust van de bestaan van nationale grenzen. Maar de douanier zou wel eens terug kunnen komen.

De voorzitter van de Duitse politiebond Rainer Wend heeft vorige week gepleit voor het opnieuw invoeren van grenscontroles.  Dat lijkt hem als politie-agent het beste antwoord op de toenemende stroom vluchtelingen richting Duitsland. Een woordvoerder van de CDU in Saksen sloot zich er bij aan.De Duitse regering heeft eerder een soortgelijke oproep van de premier van Beieren afgewezen. Maar zondag pleitte de Beierse  minister van Binnenlandse Zaken opnieuw voor versterking van de politie aan de grens. Oostenrijk wil er uiteraard niets van weten en waarschuwt Duitsland voor de schade die het loslaten van “Schengen” kan opleveren. Het opnieuw invoeren van slagbomen aan de grens maakt in de praktijk een einde aan het verdrag dat het vrije personenverkeer in de meeste EU-landen plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland regelt. Dat zal leiden tot langere wachttijden aan de grens, gemopper van transportondernemers en genante vertoningen van racial profiling door douaniers, conducteurs en vlieghavenpersoneel. En een grote kans op een toename van onderlinge irritaties en conflicten tussen lidstaten.

Toch is Duitsland niet het enige land waar men deze weg bepleit. Ook in de Tsjechische republiek zijn er plannen voor meer politie aan de grens (nogal overdreven volgens de Groenen). In Ierland moet de politie aan de grens trouwlustigen tegen gaan houden. En het eerste buitenlandse bezoek van de nieuwe minister van buitenlandse zaken van Denemarken betrof een consultatie van zijn Duitse collega over grenscontroles.

In de afgelopen maand is de Europese Unie geconfronteerd met een record-aantal vluchtelingen (107.500, ruim 40.000 meer dan in juni en het drievoudige van juli vorig jaar).  De Europese organisatie voor grensbewaking Frontex telde in de eerste zeven maanden van dit jaar 340.000 asielzoekers aan de Europese grenzen, bijna drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode en meer dan de 280.000 van heel 2014. Griekenland ontving 160.172 asielzoekers, bijna vier keer zoveel als in 2014. Alleen al vorige week arriveerden 20.843 asielzoekers; de helft van het aantal van vorig jaar.

Volgens de Dublin-regeling moeten vluchtelingen in het land waar ze aankomen opgevangen worden. Maar dat gebeurt dus niet. Merkel zei zondag dat die regeling verouderd is en dat er een gezamenlijk quota-beleid zou moeten komen. Met de huidige open grenzen en het in de praktijk loslaten van de Dublin-regels krijgt Duitsland nu de meeste vluchtelingen te  verwerken. De moeizame onderhandelingen eerder dit jaar over een klein aantal extra asielzoekers dat verdeeld moest worden over alle 28 lidstaten beloven echter geen snelle oplossing voor een andere aanpak.

Meer van hetzelfde ligt eerder voor de hand: wat extra geld voor de opvang in Griekenland en voor Frontex, de bewaker van fort-Europa. En dat betekent -gegeven een instabiele regio in Noord-Afrika en het Midden-Oosten- voorlopig: meer vluchtelingen, meer drenkelingen op de Middellandse Zee, meer mensonwaardige toestanden in Calais, meer druk op Duitsland en meer Pegida. De migratie is misschien nog wel een grotere bedreiging voor de Europese samenwerking dan de Griekse schuldencrisis, zei Merkel niet geheel ten onrechte.

De herinvoering van slagbomen, douaniers en extra politie aan de binnengrenzen van de EU lost natuurlijk niets op, de problemen zullen zich verplaatsen, de onderlinge conflicten tussen lidstaten nemen toe en het zal uiteindelijk leiden tot het failliet van de Europese samenwerking. De groeiende stroom vluchtelingen kan alleen beheerst worden als de regeringsleiders hun vruchteloze elk-land-voor-zich-benadering en hun moeizaam onderhandelde compromissen durven loslaten voor een echt gemeenschappelijk Europees beleid.

 

Reacties (32)

#1 Bismarck

De ouderwetse grenscontroles gaan vluchtelingen niet tegenhouden (dan kun je dus echt aan alle binnengrenzen camerabewaakte hekken gaan plaatsen, want zodra ze horen dat aan wegen een slagboom staat lopen ze wel door bossen de grens over, net als de smokkelaars vroeger), maar het pleidooi zegt wel iets over onderlinge solidariteit: Het is een middelvinger naar Spanje, Italië. Griekenland en de Oost-Europese grenslanden, een signaal dat men deze landen met alle vluchtelingen wil opschepen. Wat dat betreft heeft Merkel gewoon gelijk met haar plan.

 • Volgende discussie
#2 Dehnus

Natuurlijk zijn ze niet de endigste! De druk om het weer in te voeren komt vooral van de groot industrielen die vrij verkeer voor hun willen maar neit voor Jan met de pet. Deze zelfde Jan, nu genoemd Henk en PVV stemmend, word door deze groepen mooi voor het karretje gespannen met wat angst (zie VARA’s Joop bijvoorbeeld in het topic dat Slowakije geen Moslims wil openemen).

Deze kermen wel mee over grenscontroles en dat vroeger alles beter was, niet zien dat ze hun eigen graf aan het graven zijn. Waar nu slimme handelaren in heel Europa in kopen en voor de grote ketens een concurrent zijn (de reden dat ze zo tegen zijn), of dat een concern als Ikea of VW niet meer de prijs gewoon zelf kan zetten want de mensen gaan wel de grens over om het daar te kopen (nog een reden dat ze zo tegen zijn) neemt hij niet mee in zijn denkwijze ingestuurd door deze astroturfende partijen.

Dat hij straks weer het land toehoort, en het land de nieuwe landheer (en dus weer in middeleeuwse slavernij (horige) is vervallen), houdt hij geen rekening mee. Dat het nog nooit zo makkelijk geweest is om nu als bedrijf met halffabrikaten een product te bouwen met iets wat in Nederland niet geleverd kan worden maar in Duitsland wel.. en dus werkgelegenheid of nieuwe industrie word opgebouwd? Houdt hij geen rekening mee.

Nee de kasteelheren willen dit, en de horige lult wel mee. Zo’n vluchteling moet je bang voor zijn, want de kasteelheer heeft 9 van de 10 koekjes gestolen en zegt dan “Horigen, weest bang, die donkere man daar? Die komt jullie koekje stelen!”. Waarna hij de koekjes weer verkoopt voor winst aan de horigen die met zijn 100en 1 koekje deelden. Dezelfde Horigen maar kermen “wat is die Kasteelheer toch vrijgevend, waarom is de koning niet zo! Die wil alleen maar hoger koekjesbezitbelasting invoeren! En zo maar aan Groningers (oost friezen), West Frieze Koekjes (Fryslan) geven omdat ze nog geen koekjes hadden daar!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dehnus

@1: Nope net als criminelen en smokkelaars gaan die gewoon via het weilandje. Maar ja het gaat ook om de kleine nieuwe bedrijfjes die de grootgrutters, groot industriëlen en andere groot kapitalisten lastig vallen met hun succes. Dat mag natuurlijk niet :P.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

Extra geld voor de opvang in Griekenland helpt niet om de toestroom naar Duitsland te beheersen. Griekenland is maar een makkelijke binnenkomer het hoofddoel van de meeste immigranten zijn de rijkere landen als Nederland, Duitsland en Engeland. Voor armere EU landen halen zij hun neus op, niemand “vlucht” naar een ex Oostblok land ook al is het daar net zo veilig als in Nederland, zelfs Frankrijk is eigenlijk al te min ze stomen meteen door naar Calais. Stop je ze aan die “rijke” grens dan haal je de hoofdmotivatie weg om überhaupt te emigreren.

Beter is van Frontex een echte grensbewaking te maken i.p.v. de ophaalservice die het nu is, dan zijn er geen binnengrenzen nodig. Echte vluchtelingen kunnen dan worden opgevangen in de regio waar ze veilig kunnen wachten tot de omstandigheden in hun land weer genormaliseerd zijn. Daarnaast kan de EU ook wel wat meer doen om conflictsituaties te beëindigen, als groepen als ISIS actiever bestreden worden, los je het probleem bij de bron op. Zo help je alle inwoners van zo’n land i.p.v. de paar die het zich kunnen permitteren zich voor veel geld naar de EU te laten smokkelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dante

Zal mij benieuwen hoeveel mensen die daar flinke bedragen voor kunnen neerleggen, door “vluchten” naar Nederland als we net zo zouden opvangen als Turkije, zonder gratis geld en zonder voorrang op een woning. Niet vreemd natuurlijk, maar ook niet oneindig houdbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4: Frontex is niet meer dan de gezamenlijke slagboom aan de buitengrenzen van de EU. Daarmee wordt de vluchtelingenstroom echt niet ingedamd. Wat mist is een gezamenlijke toegangspoort waar vluchtelingen zich kunnen melden, een dienst die kan selecteren en toewijzen volgens Europese criteria. Nu zijn er alleen illegale toegangswegen waar vooral mensensmokkelaars van profiteren.
Opvang in de regio heeft ook grenzen. Meer dan vier miljoen Syriërs zijn sinds in 2011 de opstand tegen Bashar al-Assad uitbrak hun land uit gevlucht, van wie 95 procent zich nu in vijf landen bevindt: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Die landen kunnen dat op den duur ook niet meer aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nonkel

@0

Ten eerst, doe niet zo dramatisch is die laatste alinea. Nog eventjes op de angst inspelen op het laatst zonder sterke onderbouwing. Was niet nodig.

Daarnaast, met het invoeren van.Schengen werden er twee dingen belooft. A: welvaart. Dat klopte gedeeltelijk, namelijk alleen voor grote internationals. De bakker hier op de hoek haalt zn meel niet uit zuid Frankrijk.

B: de douane om de EU heen, de buitengrens, zou veel effectiever zijn in het tegenhouden van vreemdelingen. Wat blijkt, dat is een leugen. En dat niet alleen. Als gevolg van t gecreëerde probleem probeert Brussel de bevoegdheden van lidstaten in te perken door te pushen op gedwongen verdeling van mensen per lidstaat.
Al met al, Schengen komt z’n belofte niet na. Tijd om het op te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JANC

@7: Er wordt ook beloofd een vrij verkeer van goederen en mensen, waardoor wij eenvoudiger en vooral sneller reizen kunnen en goederen eenvoudiger en sneller tussen verschillende landen kunnen bewegen. Dit is een belofte die werkt.

Bovendien heeft de bakker hier op de hoek misschien niet direct er voordeel van, hoewel het goed mogelijk is dat die bakker zijn meel wel degelijk uit Zuid Frankrijk haalt als dat goedkoper is.

Kortom niet een bijzonder sterke onderbouwing.

Oh en de buitengrens als effectiever in het tegenhouden van vreemden is volgens mij niet het doel geweest. Althans niet officieel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dante

“Opvang in de regio heeft ook grenzen. Meer dan vier miljoen Syriërs zijn sinds in 2011 de …”

Hadden die geen geld genoeg voor de doorreis?
Is het geen optie daarvan de noodzakelijke boots on the ground te vormen om IS te verjagen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JANC

@9: Het merendeel van de vluchtelingen is arm. Dus nee, die hadden dat geld niet. Net zoals er in Libië een flink aantal mensen zitten die proberen met o.a. schoenpoetsen een paar centen bij elkaar te schrapen en dan precies geld genoeg hebben om de oversteek te maken en door bepaalde roze media tot “dobbernegers” te verworden.

Vluchtelingen zijn niet perse goede soldaten. Wil je wel mensen opleiden tot soldaten in een vreemd land? Zal dat niet tot problemen leiden? Stel je nou voor dat we hier Syriërs zouden opleiden voor de strijd tegen IS(IS): De blonde leider-adepten zouden een “field day” hebben als dit zou worden voorgesteld!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@8: Hoezo ook? In tegenstelling tot wat #7 poneert, waren dat de enige twee beloftes met Schengen.

@9: De mensen die vluchten zullen waarschijnlijk niet zo zitten te wachten op een militaire carrière. Anders hadden ze namelijk wel in Syrië kunnen blijven, bij mijn weten zijn alle strijdende partijen constant op zoek naar nieuwe soldaten. Het feit dat ze hun land (huis, baan, meeste bezittingen, vaak ook familieleden) achter hebben gelaten om in Turkije in een tentje kou te zitten lijden zonder enig perspectief, duidt er zelfs nogal sterk op dat ze een bijzonder sterke afkeer van geweld hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Folkward

A: welvaart. Dat klopte gedeeltelijk, namelijk alleen voor grote internationals. De bakker hier op de hoek haalt zn meel niet uit zuid Frankrijk.

Hmm, een beklag over de invloed van internationals op beleid. Maybe, just maybe zou je niet op de VVD moeten stemmen…

@10
Het lijkt me juist zo’n prima (onpraktisch, onhaalbaar) PVV-plan: “We sturen die ‘gelukszoekers’ die Europa ‘islamiseren’ terug naar ‘waar ze vandaan komen’. Die oorlog is immers ‘hun probleem’. Opleiden is niet nodig; het moorden zit ze ‘in het bloed’. We geven ze dan de wapens mee die in beslag genomen zijn van die ’terroristische Marokkaanse bendes’.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jos van Dijk

@9: ik neem aan dat het cynisch bedoeld is; een wrange grap gezien het aantal keren dat juist armen in oorlogen hebben gediend als kanonnenvoer

@7: Het vrije personenverkeer is een van de meest zichtbare voordelen van Europese samenwerking. Daaraan afbreuk doen zal volgens mij het draagvlak voor de verdere uitbouw van die samenwerking verder doen afnemen. Ik vind het nogal verontrustend dat er geen enkel zicht is op een andere koers van de huidige regeringsleiders (en daarin ben ik niet de enige). Het ‘meer van hetzelfde’ wordt de dood in de pot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Dehnus

@4:Ze halen de neus niet op voor Frankrijk, maar voor de Franse taal. Engeland heeft de pech (tja dat krijg na jarenlang jezelf op de schouders te hebben geklopt met je “wereldtaal” (terwijl het toch echt Amerikaans Engels is :D)) dat ze Engels als voertaal hebben.

Algerijnen gingen juist meer naar Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben ook hun taalbarrière. Voor de Franssprekende is Frankrijk gewoon het einddoel hoor :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dehnus

@7: Nonkel is zo’n eentje van de gegoede burgerij, die kreeg een half koekje van dat ene koekje dat nog over was, zodat die de andere horigen er onder hield die over de kruimeltjes vochten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dante

@10: Tja dat lijkt mij ook toe. Alleen mensen die het geld hebben komen hier terecht. Zijn er nogal wat trouwens. Maar de meerderheid zit opeengepakt in uitzichtloosheid. Niet dat we daar medelijden mee moeten hebben want dat is alleen maar valsheid als je weet dat er nog meer mensen een uitzichtloos bestaan leiden.
Vind het eigenlijk best een idee om die vluchtelingen te bewapenen. Oke komen weer andere vluchtelingen die daarvoor weer vluchten maar is er een andere oplossing? Ik weet niet wat ze aan het bombaderen zijn maar t helpt niet veel. Van moslims hoeven de Syriers ook al geen hulp te verwachten in de vorm van soldaten. Nederlamds bloed hoeft ook niet te vloeien dus ja m.i. is vluchtelingen bewapenen een idee. Tenzij je er geen moeite mee hebt om hier duizenden mensen de bijstand in te laten rollen, de samenleving verder ontwrichten en er verder in kampen miljoenen mensen een uitzichtoos bestaan hebben natuurlijk. Het wordt nu ook wel duidelijk dat overbevolking ook een rol speelt in deze ellende.
De PVV was bij mijn weten nogal verstandig. Die wilden niet persé Assaad verdrijven en waren volgens mij tegen Nederlandse inmenging? Griezelig eigenlijk of het nu ten aanzien van de Euro, Griekenland, vluchtelingen, de grote steun van moslims voor IS gaat…. Die partij heeft het toch wel vaak bij het juiste eind terwijl andere partijen daar pas achteraf mee komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Dante

@11: Tja maar hoe wil je dan IS verdrijven? Wie moet er dan tegen vechten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Donutz

@7 Het vrije verkeer van goederen, personen en diensten brengt ons grotendeels voordelen. Bedrijven en particulieren kunnen gemakkelijk goederen in andere lidstaten kopen (wat dan ook weer de prijzen hier kan drukken), geen lange rijen aan de grens (plezierig voor de vakantieganger, scheelt heel wat kosten voor transporteurs en daarmee ook de eind koper). Ik zie het er niet goedkoper of makkelijker op worden als we de grenzen weer zouden sluiten.

En een Europese verdeelsleutel zou juist eerlijker werken: als we gezamelijk 1 migratie en asielbeleid hanteren en vluctelingen verdelen over all lidstaten (op basis van een rekensleutel die oppervlakte, BNP etc. meeneemt) kun je de westerse landen ontlasten. Zo pakt de huidige voorgestelde sleutel juist gunstig uit voor Nederland. Of de vluchtelingen het fijn vinden om verblijf in bijvoorbeeld Roemenië te krijgen toegewezen is een tweede. Daar zouden ze dan wel mogen verblijven, werken en een verder gaan met hun leven terwljl je met zo’n verblijfsvergunning niet zo mogen wonen en werken elders in de EU. Iemand die toch liever in Duitsland wil zijn zou daar alleen illegaal kunnen gaan verblijven met alle risico’s van dien en illegaal verblijf is geen pretje. Pak je ook werkgevers keihard aan die illegale arbeid verlenen dan heb je als erkende vluchteling toch weinig keus…

Juist meer samenwerking en gezamelijk beleid is de oplossing maar helaas hoor je lidstaten maar al te vaak alleen aan het eigen belang denken, wel de vruchten willen plukken maar die de nadelen, tja dat gaat natuurlijk niet. Dan moet je inderdaad een dikke betonnen muur om je land zetten en uit alle verdragen stappen. Dat gaat het bedrijfsleven nooit goed vinden en maakt het voor de gewone burger nou niet bepaald goedkoper als we ons van de buitenwereld afsluiten.

Het is overigens de grenswacht die de papieren (reisdocumenten, visa) van reizigers controleert en dus de grenzen bewaakt, in Nederland is dat de KMar. De douane controleert op goederen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 ed

Indien je met de hogesnelheidstrein vanuit de UK gaat dan controleren ze wel op wapens .
Amsterdam doet niks dankzij de EU . http://www.bbc.com/news/world-europe-34023361
En dan krijgen we over een maandje ofzo zo’n 200 duizend vluchtelingen extra (waaronder misschien wel 500 terroristen) uit Duitsland en belgie kado .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 ed

@18: Jij werkt voor Thalys

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ed

Laten we zeggen dat één op de tien vluchtelingen een isis terrorist is .. dan spreken we over honderden terroristen die de EU proberen binnen te komen . Hypothetisch gezien is eén terrorist met een kalashnikof die in Cyrie geweest is en automatisch wapen heeft genoeg om een golf van liquidaties te veroorzaken in bijv. Amsterdam of frankrijk door hem zelf en of door zijn volgelingen .
http://www.rt.com/on-air/migrant-crisis-macedonia-live/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Folkward

@ed
Hou alsjeblieft je mond. Ik word vervuld door plaatsvervangende schaamte voor jouw domheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 ed

Laatste waarschuwing !!! Je kan de moslims niet vertrouwen en het gaat binnenkort goed mis ! Heb zojuist met een zogenaamde geïntegreerde moslim gevochten . Ze haten alles wat niet moslim is en kunnen niet tegen kritiek .. Ik ben iemand die erg sociaal is ,maar zij discrimineren .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 ed

@22: Het is de waarheid lees je nieuws er ff op na . Ik haat nazi’s en bepaalde moslims die hier zogenaamd geïntegreerd zijn ..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 ed

@22: Ik heb teveel meegemaakt en jij zit ergens op je pluche te genieten van een wijntje terwijl je niks weet van de werkenlijkheid zoals die leeft onder de burgers .. Een ander voorbeeld van zogenaamde integratie is de eindeloze opeenvolging van liquidaties in Amsterdam onder de Marokko maffia

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 ed

Zolang Brussel er niet voor zorgt dat de grenzen in de EU beter bewaakt worden kan het best wel eens zo zijn dat straks de eerst volgende aanslag op schiphol plaatsvind

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 ed

De meerderheid van de vakantiegangers was zich niet eens meer bewust van de bestaan van nationale grenzen voor de Euro werd ingevoerd . Nu wil men een verenigde EU creëren en daarmee een Europese Dictatuur ,dat mag dan ten koste gaan van Europese burgers en met behulp van opstand en revolutie (Herr verhofstadt). Het Creëren van de toekomstige grenzeloze EU nazi staat is te bewerkstelligen het feit dat een Euro niet kan bestaan zonder een Centraal regerende regering (het liefst éen die alle talen spreekt ,maar vooral Duits . Nogmaals de Nazi’s zijn niet dood ,ze hebben hun normen en waarden aangepast . Het Grenzeloze Europa is slechts deel van hun planning ,de dictatuur komt daarna .. Zie bijvoorbeeld Griekenland

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 ed

@16: Als de EU zijn grenzen voor Cyrië dichtgooit ,om te beginnen in Griekenland ,dan zijn we weer een stukje opgeschoten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Folkward

Goed

#19

Indien je met de hogesnelheidstrein vanuit de UK gaat dan controleren ze wel op wapens.

UK valt niet onder Schengen.

Amsterdam doet niks dankzij de EU.

Ja, dat betekent het om vrij verkeer van personen en goederen te hebben. Daarnaast is het dan ook normaal om controles uit te voeren op het grensoverschrijdende traject, of anders op het laatste station. Bij de Thalys is dat Rotterdam Centraal, of het traject Rotterdam-Antwerpen.

Voorts zou een wapencontrole in Amsterdam of Rotterdam overigens ook niet geholpen hebben tegen die schutter in de Thalys. Die stapte bij Brussel Zuid op de Thalys. In jouw woorden: “Het is de waarheid lees je nieuws er ff op na.”

@21

Laten we zeggen dat één op de tien vluchtelingen een isis terrorist is.

Ah, natte-vingerschattingen. Geheel ononderbouwd.
Overigens: Cyrie> Syrië; kalashnikof > Kalasjnikov. Daarnaast zijn de mensen die terroristische daden in het Westen plegen geen vluchtelingen, maar mensen met een Europees paspoort die ‘even in studie gaan’ in het Midden-Oosten. Dat zijn dus geen vluchtelingen.

Oh, en een dood linkje naar Russia Today. Uhm, wat wou je daar nou meer zeggen? Dat er vluchtelingen Europa binnen proberen te komen. NO SHIT.

@23

Laatste waarschuwing !!!

Oh, nou gaat hij iets zinnigs zeggen!

Je kan de moslims niet vertrouwen

Teleurstelling alom. Vul even ‘joden’ in, wil je?

Heb zojuist met een zogenaamde geïntegreerde moslim gevochten

Waar er twee vechten, hebben er twee schuld. Pray-tell: hoe wist je dat het een moslim was?

Ze haten alles wat niet moslim is en kunnen niet tegen kritiek

Ah, generaliseren…

@25

Ik heb teveel meegemaakt en jij zit ergens op je pluche te genieten van een wijntje terwijl je niks weet van de werkenlijkheid zoals die leeft onder de burgers

Ah, ik ben geen burger en heb niks meegemaakt, en jij hebt ’teveel meegemaakt’. Och arme.

Een ander voorbeeld van zogenaamde integratie is de eindeloze opeenvolging van liquidaties in Amsterdam onder de Marokko maffia

Ja, lekker Endstra, van Hout en Holleeder nadoen ja.

@26

Zolang Brussel er niet voor zorgt dat de grenzen in de EU beter bewaakt worden kan het best wel eens zo zijn dat straks de eerst volgende aanslag op schiphol plaatsvind

Risicootje heb je. Of wil je een politiestaat?

@27

De meerderheid van de vakantiegangers was zich niet eens meer bewust van de bestaan van nationale grenzen voor de Euro werd ingevoerd

Nooit munten gewisseld? Of ging je naar Belgie/Luxemburg op vakantie, waar intern de grenscontroles al opgeschort waren?

Nu wil men een verenigde EU creëren en daarmee een Europese Dictatuur ,dat mag dan ten koste gaan van Europese burgers en met behulp van opstand en revolutie (Herr verhofstadt). Het Creëren van de toekomstige grenzeloze EU nazi staat is te bewerkstelligen het feit dat een Euro niet kan bestaan zonder een Centraal regerende regering (het liefst éen die alle talen spreekt ,maar vooral Duits . Nogmaals de Nazi’s zijn niet dood ,ze hebben hun normen en waarden aangepast . Het Grenzeloze Europa is slechts deel van hun planning ,de dictatuur komt daarna .. Zie bijvoorbeeld Griekenland

*doet aluhoedje op

Interpunctie, you know it?

Oh, en dan vergeet ik nog haast:

Het is de waarheid lees je nieuws er ff op na

Je schrijft Syrië met een C. Volgens mij doe je niet eens moeite om serieus genomen te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 ed

@29: e schrijft Syrië met een C. Volgens mij doe je niet eens moeite om serieus genomen te worden. WTF ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 ed

@29 Syrië Waar twee vechten hebben twee schuld ,tenzij de één geïntegreerd is binnen een mensenrecht wetgeving en en de ander daar niks van wil weten en dat zie ik maar al te vaak om me heen . Jij bent of een echte kerel zoals van SBS 6 waar ze mee promoten en of een echte moslim ? …Waar kies je voor ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Folkward

@30 Je mist de verbinding met het voorgaande citaat. Jij wrijft mij aan dat ik van alles van het nieuws niet meekrijgt (in tegenstelling tot jou, natuurlijk). Mijn redenering is als volgt: Als je het nieuws meekrijgt, dan maak je niet de domme fout door Syrië met een C te schrijven, immers, in elk artikel over ISIS of Syrië, wordt Syrië meermaals genoemd. Dus je volgt het nieuws niet, of je doet gewoon niet je best om serieus genomen te worden.

@31

Waar twee vechten hebben twee schuld ,tenzij de één geïntegreerd is binnen een mensenrecht wetgeving en en de ander daar niks van wil weten en dat zie ik maar al te vaak om me heen

Ja, ik kan er toch niks aan doen dat jij niet in een mensenrecht wetgeving ben geïntegreerd?

Jij bent of een echte kerel zoals van SBS 6 waar ze mee promoten en of een echte moslim ? …Waar kies je voor ?

Ik zie niet in hoe dat iets te maken heeft met die vechtpartij van jou, noch weet ik goed wat die ‘kerels van SBS6′ zijn. Het is overduidelijk dat dit -op z’n minst- een vals dilemma is.

Nogmaals:
Hou alsjeblieft je mond. Ik word vervuld door plaatsvervangende schaamte voor jouw domheid.

 • Vorige discussie