COLUMN - Even checken mensen, wat is de staat van de surveillancestaat? Een bijdrage van Jaap-Henk Hoepman.
Sla de persoonlijke gegevens van alle klanten van Internet Service Providers en telefoniebedrijven op in een centrale database.
Bewaar zes maanden lang van alle Internet en telefonie gebruikers wanneer en hoe lang ze gebruik maken van Internet en hoe lang en met wie ze bellen (en vanaf welke locatie).
Luister real-time telefoongesprekken, email en internetverbindingen af.
Surveilleer op twitter, en breng iedereen een bezoek die een doodsbedreiging uit.
Plaats overal in de stad camera’s en bekijk de beelden vanuit een centrale meldkamer (en sla de beelden ook nog een paar dagen op).
Plaats camera’s met nummerplaatherkenning langs de grens en langs de snelwegen, en bewaar deze gegevens vier weken.
Stop iedereen in een DNA database – Zaak Vaatstra bewijst noodzaak. (Een DNA databank? Ik zeg doen!)
Volg alle automobilisten in realtime en beboet snelheidsovertreders automatisch – 661 verkeersdoden in 2011bewijzen noodzaak.
Volg het door de OV chipkaart geregistreerde reisgedrag van alle reizigers met het openbaar vervoer.
Volg de positie van alle mobiele telefoons in real-time.
Sla alle vingerafdrukken van alle Nederlanders op in een centrale database – 1.19 miljoen misdrijven in 2011bewijzen noodzaak.
Plaats camera’s in alle slaapkamers – 44 gevallen van dodelijk huishoudelijk geweld in 2010 bewijzen noodzaak.
Geef Justitie toegang tot medische gegevensdie in ziekenhuizen liggen opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek.
Combineer cameratoezicht met gezichtsherkenning van Facebook .
In onze oneindige drang naar veiligheid zijn we hard op weg Nederland één grote gevangenis te maken waar we ons vrijwillige in op laten sluiten.
P.S.: Bovenstaande lijst is verre van volledig. Toevoegingen zijn welkom in de comments.
P.P.S: En wat de centrale DNA database betreft: stuur dan meteen even een mailtje naar al die vaders die niet de biologische vader van hun kinderen blijken te zijn.
Reacties (16)
“Luister real-time telefoongesprekken, email en internetverbindingen af.”
Gegevens die over een internetverbinding gaan zijn alleen af te luisteren wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van HTTPS. Dus zorg er voor dat je daar gebruik van maakt (zeker wanneer je in een Wifi-netwerk zit, want dan kan iedereen realtime meeluisteren). Dit houdt overigens niet in dat je gegevens dan veilig zijn. Want wanneer de overheid toegang heeft tot bijvoorbeeld je e-mailserver kunnen ze nog steeds je berichten lezen. Gouden regel: alles wat je “op internet” zet is publiek.
(PS. Email spel je als “e-mail” en er mag een streepje achter omdat je het wil samenvoegen met “verbindingen”. Overigens gaat e-mail ook over je internetverbinding)
Laat overheden graaien in je (corporate) data die je natuurlijk in de cloud hebt opgeslagen.
“Volg het door de OV chipkaart geregistreerde reisgedrag van alle reizigers met het openbaar vervoer.”
Je kan ook een kaart kopen die niet op naam staat. Een zogenaamde ‘anonieme kaart’.
Doet me overigens denken aan de AH-bonuskaart. Staat niet op naam, maar kan toch gebruikt worden voor verschillende doeleinden door de aanbieder.
@Joop: Maar met een anonieme ov-chipkaart kun je geen gebruik maken van korting. Lekker, zo’n “U kan kan wel uw privacy bewaren, maar dat kost je duizenden euro’s per jaar”.
Bij de AH kun je ten minste nog de kortingen gebruiken met de anonieme kaart (en zo je wilt, elke dag een nieuwe bonuskaart aanvragen).
@3: Uiteraard is een anoniem kaartje wel duurder…
En bovendien is het nog niet zo makkelijk om die anonieme kaart ook anoniem te kopen / op te laden. http://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/ov-chipkaart/item/452-anonieme-ov-chipkaart-is-niet-anoniem.html
– plaats camera’s langs de snelwegen en bij op- en afritten, want eh, dan kun je altijd kijken of er ergens een file is, of zo.
Wel een heel erg bescheiden lijst hoor:
https://sargasso.nl/volksopstand-tegen-de-privacyschendingen/#lijst
Laat de wijsneuzen, verklikkers, spionnen, bemoeials en al die andere grijze muisjes, mislukkelingen, minkukels en hufters die zich namens de overheid bemoeien met jouw zaken
die ze niet aangaan regelmatig bijscholen door de Genossen en ehemalige Mitarbeiter van de Stasi.
’t Zou per slot van rekening zonde zijn als al die kennis en ervaring, vaak met westers geld gefinancierd, verloren zou gaan. Dat geldt trouwens ook voor de ervaring en kennis en kunde van de medewerkers van Pinochet en Videla.
Misschien kan WA’s schoonvader nog enige ervaren krachten aanbevelen?
Van elke foto die gemaakt wordt, wordt automatisch een kopie opgeslagen in een centrale datsabase van Teeven’s Sicherheitsdienst.
Het bezit van fototoestellen en camera’s voor privé doeleinden wordt verboden.
Voor het lid zijn van social media is een vergunning vereist.
Zoals Teeven al zei eerder dit jaar: wie niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen.
Ja ja, dat dachten ook een heleboel medeburgers die destijds een “J” in hun Ausweis gestempeld kregen…
“Luister real-time telefoongesprekken, email en internetverbindingen af.”
Daar gaan we weer. Halve informatie zorgt voor tendentieuze berichtgeving. Waarom laat je het niet bij die beweringen die wel terecht zijn?
Deze bewering is half waar. Er kan alleen afgeluisterd worden onder bepaalde condities. Zie het Wetboek van Strafvordering (126m/t Sv).
Oh…en wellicht kan Teeven ook even te rade gaan bij de
Griekse collegae?
https://hashmat1236.wordpress.com/
@10: en zijn die condities voldoende en worden ze ook voldoende gehandhaafd?
http://rechtennieuws.nl/30320/telefoontaps-in-nederland-wordt-nederland-een-politiestaat.html http://www.mr-online.nl/nieuws/juridisch-nieuws/anti-afluistersysteem-nog-steeds-niet-waterdicht.html
http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3259965/2012/05/23/Beller-nog-vaak-afgeluisterd-internet-veel-minder-getapt.dhtml
@12: Het lijkt erop van wel, ook volgens de door jouw gelinkte stukjes.
laatste punt voor de lijst: Hef de staat op, alle inbreuken door de staat op de positie/rechten van burgers bewijzen de noodzaak.
http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P499
En als ik met mijn anonieme AH bonuskaart of met de anonieme OV-Chipkaart seconden later in combinatie met mijn Pin-pas betaal, zijn die kaarten dan nóg anoniem? Ik ben bang van niet.