De Spijtoptant

De bus moet een lange tijd wachten voor het checkpoint op de Rotterdamse kop van Zuid. Oud-premier Jan-Peter Balkenende (67) kijkt naar buiten, een weemoedige blik in zijn ogen. “Het was een mooi deel van Rotterdam, vroeger”. Een groot deel van de weg wordt afgesloten door roadblocks, waar de bus zigzaggend doorheen moet rijden. Richting het zuiden staat een eindeloze rij auto’s te wachten om naar het noorden te gaan. Militairen controleren iedere achterbak, en fouilleren iedere inzittende. “Ik heb de situatie twintig jaar geleden helemaal verkeerd ingeschat”, zegt de zichtbaar verouderde professor nu.
Onder het kabinet Balkenende II werd de basis gelegd voor de segregatiepolitiek van islamitisch Nederland. Maar de oud-premier heeft spijt. “Liberaliteitsbewaking, noemden we het. Maar bewaak je de vrijheid als je een deel van de bevolking afsluit van de rest van Nederland?” Balkenende zet zich nu in voor het terugdraaien van de maatregelen. Daarom is hij uitgenodigd door de Tijdelijke Autoriteit van de M-zone voor een excursie door het gebied. “De vraag is of het ooit nog goedkomt”.

In de eerste jaren van de 21e eeuw zat de schrik er bij politici flink in. Na de aanslagen op het World Trade Center in New York, de moord op de charismatische populist Pim Fortuyn, en later op Theo van Gogh, nam de bereidheid van politici om harde actie te ondernemen toe. Op dat moment werd Balkenende premier. “Het was een soort psychose. De radicaliteit nam enorm toe, ook onder kamerleden en ministers. We waren te zacht, te vriendelijk geweest. We hadden teveel geknuffeld. Het moest anders, duidelijker. En er was een enorme angst voor moslimterrorisme. Maar we zijn gaandeweg iets kwijtgeraakt”. De zestiger pauzeert even. “De menselijkheid, denk ik”.
Na de aanslagen in Londen in 2005 liep het echt mis tussen moslims en de rest van de Nederlandse bevolking. In het Verenigd Koninkrijk werden moslims massaal uitgezet. In eerste instantie ging het nog om mensen die “aanzetten tot religieuze haat”, maar al snel werd de islam in het algemeen “strijdig met de Grondwet” verklaard. Na een aantal aanslagen in Amsterdam in 2007 werden ook hier honderdduizenden moslims uitgezet.
In datzelfde jaar trad een nieuw kabinet aan, bestaande uit de van de VVD afgesplitste Partij Veilig (PV), de PRDV en het CDA. Geïnspireerd door de situatie in het Midden-Oosten stelde het kabinet voor “uit liberaliteitsverdediging” het islamistische deel van Nederland naar het onderste deel van Zuid-Holland te verplaatsen. Dat plan werd in 2011 gerealiseerd. De Maas werd de “natuurlijke muur”. Het grootste deel van de Nederlandse moslims verliet het land, maar de mensen die dat niet konden verhuisden gedwongen naar Rotterdam-zuid. Balkenende: “We (het CDA, red.) hadden nooit aan dat kabinet moeten deelnemen. Het kan niet zo zijn…. het was… niet chrìstelijk! Ik heb die ministers nog verdedigd. Terwijl ze opgesloten hadden moeten worden!”
Zijn toon wordt even vuriger terwijl de bus tussen de kale huizenblokken rijdt. Na diverse legermanoeuvres tegen “radicale elementen” in de M-zone liggen de straten bezaaid met stukken beton. Winkelpuien zijn afgedekt met planken en plastic. Balkenende kreunt, bijna onhoorbaar. “Ik had de boel bij elkaar moeten houden”.

 1. 2

  @MM: Premier? Ik denk dat die een Arabisch klinkende naam zal hebben. Niet dat ik daar iets van vind, ben tegen heerschers in het algemeen, maar waarom niet de lijn van de bevolkingssamenstelling geextrapoleerd in het hier geschetste toekomstbeeld?

  Segregatie volgens geloofsgrenzen bstaat al eeuwen en heeft weinig van doen met JpB

 2. 5

  Zijn het niet de socialisten geweest die als enigen hebben geprobeerd om geloofsgrenzen af te breken? U weet wel Opium voor het Volk… Het mocht niet baten. Maar JPB heeft als herder van het christelijke volksdeel met haar aparte scholen en televisiekanalen juist hééél veel met die ‘segregatie volgens geloofsgrenzen’ te maken.

 3. 12

  Nu even terug naar de topic. Een goede SF-schrijver probeert de maatschappij in zijn geheel door te trekken naar de toekomst. Naar mijn mening betrekt U de veranderde samenstelling en uiteraard dan een veranderd poltiek spectrum van de Nederlandse bevolking niet in uw toekomstverwachting. Een beetje kop in het zand vind ik.

 4. 17

  Ik mis nog een verwijzing naar het haatzaaiende en demoniserende pamflet :
  Hoe Allah verscheen in Jorwerd .
  Van Geert Mak,
  2008, De Arbeiderspers

 5. 19

  larie: Ik geloof dat de schrijver dat juist wel doet. Jouw insinuatie omtrent een moslim-meerderheid tegen die tijd bewijst zijn gelijk: we worden bang van de moslims en gaan ze dus en masse het land uit “helpen” en de rest in een ghetto bijeenzetten. In Israel vinden ze dat ook de beste oplosing. Gezien onze vriendschap met Israel is het allenszins dus een plausibel scenario.

 6. 21

  @Bismarck: Laat ik het even helder stellen: Ik spreek Arabisch, uit de koran geleerd met behulp van een iman op een Madrassar in Amsterdam, ga al jaren naar de Magreb omdat ik de mensen daar TOF vind, heb er gewoond. Dus lul niet over mijn vermeende apathie of onderbuik bang zijn . Ik noem alleen een voor de hand liggende toekomstbeeld wat hier voor het gemak weggelaten is, een mix met veel afrikanen en “Arabieren”
  *boos*

 7. 23

  @Spuyt 12: Dat is nu iets water zeker gaat verdwijnen in onze toekomstige smeltkroes waar het aangenaam toeven zal zijn, hopelijk.
  Laat je vol “trots” iets zien wat je gedaan of gekocht hebt komt de vraag..”En? wat kost het”
  ;-) ( no offence hey)

 8. 24

  Larie: zij gerust, LPF en VVD waken er wel voor dat jouw scenario ooit waar kan worden. De immigratie ligt inmiddels al bijna stop en er wordt gewerkt aan een beleid om moslims het land uit te zetten. Dat opgeteld bij mijn al eerder genoemde israelische voorbeeld maakt de beschreven toekomst nog helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

 9. 26

  @Bismarck: De LPF en VVD zijn exponenten van bevolkingsgroep die in ratio alleen maar zal afnemen, dat is mijn punt. Immigratiedata zeggen mij niet zoveel in deze. Dus “ze” kunnen wel waken maar dutten uiteindelijk in (de marges).

  @fritzie: Een stuk zeep in uw mond lijkt me afdoende.

 10. 27

  @25 Fijn dat over een kam scheren. Ik ontken niet dat er geen problemen zijn, maar zeggen dat we “ze gewoon hartstikke beu zijn” gaat toch echt te ver. Ik heb marokkaanse vrienden die niet onder de zogenaamde probleem groepen vallen en ik heb nederlandse vrienden die daar zeker wel onder vallen. Dus pas alsjeblieft op met termen als “ze”.

 11. 28

  @19 toch wel apart dat je zegt “onze vriendschap met Israel”. Eeuwen lang hebben we in europa o.a. neergekeken (en helaas meer dan alleen neerkijken) op de joden (hitler was absoluut niet de eerste en zeker niet alleen in duitsland).

  Maar ja, we hebben nu een nieuwe groep om op neer te kijken de moslims…

 12. 30

  Waargebeurd verhaal:
  ik zat eergisteren in de bus en toen zaten er 3 marokkaantjes op opgewonden toon met elkaar te praten. Je weet wel met dat wijvenstemmetje dat die marokkaantjes hebben. Met zo’n semi-accentje. Van dat aanstellerige. Dus toen dacht ik gatverderrie wat een kut gastjes. Dus ik dacht; is het nu zo ver ? Ben jij nu ook zo’n figuur met een hekel aan vervelende marokkaanse jongetjes ?

  Gisteren dag zat ik in de bus zaten er 3 kutnederlandertjes met elkaar te praten. Afkomstig uit een stad in de buurt waar ze een dialect hebben waar ik een hekel aan heb. Heel hard praten over hash, drugs bla bla bla. Ik dacht gatverderrie wat een kutmannetjes. Laat ze in GODSNAAM hun bek houden.

  MAAR JA IK BEN DAN OOK GESTOPT MET ROKEN.

 13. 31

  @mescaline: Hoeft niet persé misschien wat overdreven van me, maar mijn vingers tintelen als ik “we” en “ze”op een reactie zie staan, daar begint veel ellende mee. Indien ironisch bedoeld dan ;-) of iets anders nuancerend erbij voor de duidelijkheid. Benne gevaarlijke uitspraken..we, ze.

 14. 32

  @DP: Gestopt met roken, ben je dood? Bestaat de hemel toch, oei shit dat ziet er niet best voor me uit als mijn tijd komt. *plaatst plank in broek*

 15. 33

  Zeg Maup, als je eerst een preek afsteekt over het gebruik van termen als ‘ze’…

  (‘ik heb marokkaanse vrienden blablabla’)

  …gebruik dan vervolgens zelf niet de term ‘we’, ik zou zeggen, spreek voor jezelf.

 16. 37

  @Larie; het is in ieder geval een stad vol mongolen en iedereen die daar zijn mond opendoet klinkt als een mongool. Als je er wel eens geweest bent dan weet je welke stad ik bedoel.

  @Jacobine, verveel je je weer ? kom je weer de stoorzender uithangen ? veel plezier ermee hoor.

 17. 41

  @Degtyarev, ik ben er geweest, zonder pleisters en twee weken lang. Zo lang duren de aanvallen. Na twee weken is het ergste geweest en is het niet moeilijk om te blijven stoppen. Gestopt te zijn.

  Die hoge nicotinegolven komen en je moet en wil eraan toegeven. Dan moet je een houtje hebben of een vlot.

  Mijn vlot was dit. Als er een rokersgolf aankomt doe je dit, langzaam aan is het beste. Neem een glas water en een beetje tabak. Doe de tabak in het glas water. Roer. Het wordt bruin. Heel bruin. Zet het naast je neer met je shag ernaast.
  Zeg nu: ik mag best een shaggie, maar dan moet je ook dit water opdrinken, ervoor of erna, maakt niet uit, maar drinken zul je. Ga nu dubben, huiveren en nadenken. En na een kwartier wordt de golf langzaam aan minder. En je houdt het weer vol tot de volgende.

  Driving the devil out with Beelzebub.

 18. 42

  Jacobine kan onaangenaam uit de hoek komen maar ontbeert feitenkennis. Eigenlijk kan ze alleen maar napraten wat je in café’s hoort en in de ingezonden brieven pagina van de metro leest. Naast onaangenaam uit de hoek komen. Ze zet je even anderhalve seconde aan het denken zeg maar. En dat al jarenlang. Da’s inmiddels dus al ruim 6 en een halve seconde.

 19. 44

  @mescaline, bedankt. De rest sorry voor dit off topic gezwam over STOPPEN MET ROKEN. maar goed ik ben GESTOPT en ik heb de ideale manier gevonden om te STOPPEN. Maar ik zocht nog een manier om GESTOPT te blijven. Misschien is het wat.

 20. 51

  [email protected]: ‘ontbeert feitenkennis’ als er iémand altijd half-half en nietonderbouwd het SP-clubblaadje overschrijft ben jij het wel en nog het ergste, jij denkt ook nog dat je vage gelul het waard is om te potsen! Ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar de oude vertrouwde Sargasso-reaguurders zijn één voor één afgehaakt, hebben plaats moeten maken voor zeikerige, humorloze geitewollensokkenreaguurders of vrouwen die alleen maar over hun eigen kutprobleempjes kunnen praten. Ik ben tegenwoordig zelfs blij als Caprio iets zegt!

  Dat ik niet altijd de energie heb om voor de vijfhonderdmiljoenste keer alles wat ik schrijf te onderbouwen, dat geef ik toe, maar aan de andere kant, ik heb het al vaak genoeg gedaan, zoek het zelf maar eens uit.

 21. 55

  Ik ben wel erg benieuwd waar de oude vertrouwde Sargasso-reaguurders dan nu terug te vinden zijn. Of zijn ze van het internet af…

 22. 58

  Nou, het viel me bij het bekijken van oude posts uit het archief wel op dat ik redelijk wat namen niet kende en een paar bekende miste. Maar er is wel een speciale logica nodig om dat aan jou op te hangen, DP. En die redenering is meteen te weerleggen trouwens als je iets van het jachtinstinct afvoelt.

 23. 59

  ik ken wel mensen die ik ervan verdenk niet meer te komen door mijn schuld maar voor zover ik weet geen ouwe vertrouwde. Misschien is het een goed idee om zo’n ouwe vertrouwde eens terug te laten komen en te laten getuigen in mijn nadeel.

  Voor wat Jacobine betreft; zij ging belachelijk maken dat ik in de bus had gezeten. Ik schrijf Jacobine kan goed onaangenaam doen. En zie o.a. haar laatste reactie.

  Verder is het wel zonde dat de draad zo is mislukt maar daar waren heleboel mensen bij, niet alleen ik. Verder kan er altijd weer iemand on topic verder gaan.

 24. 64

  Vermaak’lijke parabel, heer Maas.

  OT: Ben benieuwd welke reaguurders Jacobine eigenlijk mist. Dreknek? Ikzelf mis eigenlijk met name:
  aïcha
  als je nu eens dubbel zou nadenken i.p.v zo kleingeestig en bekrompen uw gedachten maken juist racisten. wij moslims bidden voor zo’n mensen als jij die ziek zijn in hun hoofd en die niet beter weten omwille van de maatschappij en hun opvoeding. (..) je moet wel weten dat nederland en belgïe ontstaan is uit migranten en allochtonen anders zaten jullie nu niet in de luxe maar nog steeds op de boerden buiten.
  salaam xxx aïcha
  groetjes uit belgië
  08.10.2003 @ 20:46

  en

  samira
  Helemaal met je eens Aicha.
  Sommige mensen denken nog steeds dat iedereen hetzelfde moet zijn als hen en willen dit dan ook maar al te graag zo zien.
  Begrijpen jullie dan nog steeds niet dat we hier op een aardbol leven met allemaal verschillende meningen, geloven, normen en waarden.
  Heel vaak hoor je mensen praten over buitenlanders alsof ze hier niet horen, belachelijk gewoon.
  (..)
  Ik hoop voor iedereen dat ze ooit de betekenis ISLAM goed zullen begrijpen.
  En ik hoop voor al mijn zusters en broeders dat we steeds meer gods pad op zullen gaan. Dit leven is zo voorbij maar de hel en hemel zijn eeuwig voortdurend. Dit is een feit en niet enkelt een geloof.
  Ooit zullen wij dit allemaal weten en in tussen tijd hoop ik dat we elkaar op zijn minst kunnen respecteren als mens met verschillende gewoontes.
  Dat is het mooie aan de Islam, wij mogen niet voor god spelen en andere soort mensen lastig vallen.
  Allah oeakbar, allah is de allergrootste, de alwetende en tot hem zullen wij terugkeren.
  11.04.2004 @ 21:22

  https://sargasso.nl/archief0104/index.php?p=2213&c=1&more=1

 25. 65

  Ik weet het niet hoor, Mark. Het kan ook minder prekerig. Als er zou staan ’wij christenen bidden voor mensen als jij, die ziek zijn in hun hoofd' of ’ik hoop voor iedereen dat ze de betekenis van JEZUS goed zullen begrijpen', wat zou je er dan van vinden?

  Daarnaast is dit gewoon eng: ’Dit leven is zo voorbij maar de hel en hemel zijn eeuwig voortdurend. Dit is een feit en niet enkelt een geloof.'

  Oi …

 26. 66

  @DP Jacobine kan onaangenaam uit de hoek komen maar ontbeert feitenkennis. Eigenlijk kan ze alleen maar napraten wat je in café’s hoort en in de ingezonden brieven pagina van de metro leest. Naast onaangenaam uit de hoek komen. Ze zet je even anderhalve seconde aan het denken zeg maar. En dat al jarenlang.

  Jacobine kan best voor haar zelf opkomen, maar toch kan ik de neiging om een opmerking te plaatsen niet negeren. Als er een iemand hier op zijn tijd inhoudelijk commentaar heeft gegeven in dit forum dan is het Jacobine wel. En niet op de basis zoals jij die aangeeft, maar op basis van feiten. Kom daar dus niet mee aan. Ach, elke pots krijgt zijn comments die het verdient…

  *gaat nu Jacobine uitnodigen voor een bakje koffie* ;-)

 27. 69

  Wellicht een beetje cryptisch maar wil mijn bedoeling duidelijk maken.

  Op Sargasso worden herkende of potentiele werelproblemen besproken en soms langs de kantlijn geargumenteerde oplossingen aangedragen.

  Veel problemen hebben de roots in heftige reacties op wat een ander, ander land of groepering of individue naar voren brengt.

  Als hier opmerkingen van individuen in zo’n korte tijd zo heftig kunnen ontsporen wat zijn dan de besprekingen van wereldproblemen dan waard als WE zelf niet in staat zijn beschaafd te blijven ?

  Vandaar de koffie opmerking.

 28. 71

  @Mark

  Ik had het uiteraard niet over die spelfout van Samira, maar over een geloofsvisie die expliciet als feit wordt neergezet; in de volksmond ook wel anti-intellectueel fundamentalisme genoemd. En over jouw opmerking dat jij dat mist op Sargasso.

  Ik vroeg me enkelt af of je het ook zo zou missen als het christelijk fundamentalisme betrof …

 29. 76

  @maup28: Bij mijn weten bestaat israel nog geen eeuwen. Verder doet dit niets af aan de band tussen nederland en Israel gedurende hun bestaan. Tenslotte heeft Israel zijn oplossing bedacht voor “moslimterrorisme”, namelijk stop ze in een goed ewaakt ghetto. Waarom zou nederland niet het voorbeeld van zijn goede vriend volgen? (om maar even mijn redenering te verduidelijken)

 30. 77

  @Bismarck
  door de hele geschiedenis zijn er muren gebouwd om de zogenaamde babaren buiten te houden,
  De Chinesemuur (tegen de Grootmongolen), De romeinen bij Cornwall (tegen de picten oftwel schotten) ze hadden een natuurlijke watermuur (rijn) tegen de friezen, Marokko in de Sahara tegen de Polisanen, ik denk dat er nog veel meer van deze bouwerken. Maar ik geloof niet dat het een zo een goed idee is hier. Laten we Israel maaar niet na-apen.
  Iedereen moet gewoon eens normaal en fatsoenlijk doen, zal veel meer oplossen.

  Nu ik er over nadenk is hier wel hetzelfde als in de VS aan het plaatsvinden, het plaatsen van hekken om welvarende getto`s.

 31. 78

  obsidiaan: Even voor de duidelijkheid, het is ook niet de optie die ik voorsta (of zelfs maar in overweging wens te nemen), het is meer dat sommige mensen vonden dat het iets irrealistisch is. Zoals jouw historische voorbeelden aangeven blijkt het toch in de natuur van de mens te liggen om muurtjes tussen zichzelf en problemen te bouwen.

  Overigens lag het romeinse muurtje tegen schotland aan (eentje zelfs erin), maar dat is een detail inzake. De romeinen hebben trouwens ook nog een muur tussen de rijn en de donau gehad om de boze germanen buiten te houden.