De Spaanse olifant in het Catshuis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, , ,

Terwijl het CPB het guldenonderzoek van de PVV afkraakt, vragen weinigen zich af wat de euro ons nu eigenlijk kost. Spanje redt het niet. Een eerlijke en relevante vraag is dan ook: wie gaat de redding van Spanje betalen? Voorheen hoorde ik economen van links tot rechts zeggen dat Spanje ‘too big to fail is’. Dat kan wel zo zijn, maar falen doen ze. Dus nogmaals: hoeveel euro’s gaat dat de Nederlandse schatkist kosten? In de Volkskrant becijferden David Hollanders en Harrie Verbon dat de Europese malaise ons 74 miljard kost. Let wel: Spanje houden de heren nog buiten de berekening.

Wezenlijke vragen

Terwijl Mark, Maxine en Geert bakkeleien over een lousy 14 of misschien wel 15 miljard staat een veelvoud van dat bedrag op het spel. Geert Wilders heeft met zijn foponderzoek dan wel ongelijk, maar dat wil niet zeggen dat we met het behoud van de euro goedkoper uit zijn. Integendeel: meer Europa, zal de Nederlandse belastingbetaler meer miljarden kosten. De Europese weeffout is nog steeds niet opgelost. Zuidelijke devaluatie-economieën in een geldunie met exporterende Noord-Europese landen is vragen om moeilijkheden. Het ergste van alles is dat basale feiten niet erkend worden en wezenlijke vragen niet gesteld worden. Feit: Spanje is failliet. Vraag: wie gaat dat betalen?

Alle seinen op diepdonkerrood

Misschien hebben de economen geen gelijk en kan Spanje op één of andere manier gered worden. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar zie wel dat Mark, Geert en Maxine de werkelijke Europese problemen negeren. We moeten voorbereid zijn op een failliet Spanje: alle seinen staan op diepdonkerrood. De vooruitzichten zijn apocalyptisch. Bereiden we ons voor of fietsen we lachend en zwijgend de afgrond in? De Spaanse olifant in het Catshuis toetert, danst de flamenco en kookt ondertussen een geurende paella. Wat moet de olifant in godsnaam doen om gezien te worden?

Reacties (16)

#1 Anton

‘Geert Wilders heeft met zijn foponderzoek dan wel ongelijk, maar dat wil niet zeggen dat we met het behoud van de euro goedkoper uit zijn.’

Regel 1: Geert heeft ongelijk.
Regel 2: Mocht blijken dat Geert toch gelijk heeft treedt automatisch regel 1 in werking.

 • Volgende discussie
#2 Bolke de big

Hopla, mooi voor die eurofielen, laat maar lekker kapot gaan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bolke de big

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11941019/__Griekse_steun_bedraagt_33.600_euro_per_Griek__.html

Goh, wat zal er gebeuren als Spanje kaput gaat, ik zeg WO3 kom er maar in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Karl Kraut

Misschien kunnen de drie plintkabouters beter hun tijd in een cathouse gaan stukslaan—want in dat Catshuis voeren ze waarschijnlijk toch geen klap uit, wachten ze slechts op het moment dat de ECB geld gratis maakt, zodat ze helemaal niks meer hoeven te bezuinigen.

Als je een munt-unie aangaat met landen die qua staatsinrichting al tientallen jaren principieel draaien op de devaluatie van hun munt—wat enerzijds hun import in toom houdt, maar in ruil waarvoor dan een groter gedeelte van de bevolking in overheidsdienst kan zijn—dan is de aanstaande ramp uitermate voorzienbaar…indien men zich dus even in dergelijke feiten had verdiept. Maar nee hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 weerbarst

Duitsland gaat het zowieso direct 500 miljard kosten als de zaak knapt, 1/3e van de begroting, 1 9e van het GDP.

Ik denk dat dit nog wel oploopt tot 1 biljoen voordta het zover is.

Het erge is nog dat dit bedrag in duitsland ongrondwettelijk is vergaard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 looxcie

De volgende zin bevat volledig, beter dan wat dan ook, de pure sociopatologie en de eeuwige waanvoorstelling van een centraal planbureaubureaukraat:

Angela Merkel is niet blij met het feit dat de financiele markten niks hebben bijgedragen aan de oplossing van de financiele krisis.

Dit is het equivalent van de drugdealer die klaagt dat zijn junkie niet alleen steeds meer verlangt maar ook nog weigert ‘clean’ te worden.

Hier is gratis advies mevrouw Merkel: “financiele markten” bevolkt met uitsluitend centrale planners zoals u zelf, vertrouwen nu exclusief op u, om de financiele crisis op te lossen.

ONE BIG F*CKING JOKE!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 jsk - Reactie op #6

Steal from other blogs much?

#6.2 looxcie - Reactie op #6.1

Liever een kernachtig stukje zelf goed vertaald, met of zonder bronvermelding, dan de eeuwige verwijzingen naar ellenlange websites of Youtube filmpjes van twee uur lang. Want dat kost geen moeite…

Maar je hebt gelijk, ik zou hebben moeten vermeld “Zie ZH”. Bij deze dan.

#7 weerbarst

AMSTERDAM (Dow Jones)–Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt woensdag dat de
triple-A kredietstatus van Nederland in gevaar komt als bezuinigingen uitblijven of politieke verdeeldheid in de weg staat van een gezond economisch beleid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 AB

@7 ? Vage opmerking. Ik heb het afgelopen jaar 5 blogs geschreven met dezelfde strekking. Dan kan ik ook beweren dat de Nasdaq van mij steelt http://yhoo.it/JI9eoV

@weerbarst Ik denk niet dat er nog iets is wat we zouden kunnen doen om afwaardering te voorkomen. Bezuinigen is minder vertrouwen en lagere groei dus afwaardering. Niet bezuinigen is hoger tekort, hogere rente dus afwaardering. Of…???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jsk

@AB: Reactie op #7… ik zou niet durven beweren dat jij in de buurt komt van ZH (met alle respect)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Private Eye

Onder leiding van de VVD gaat NL richting de afgrond. Wat een complete farce. De partij die staat voor gezond financieel beleid, kan niet eens de schuld in toom houden. Mark Rutte, ga aub terug naar je moeder, want het speelkwartier is voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 AB

@ Jsk O.k.

@11 Helemaal eens. Maar: het grootste deel van de oppositie laat ook de belangrijkste vragen links liggen. Dat is volgens mij ook een belangrijke reden dat Rutte virtueel de grootste partij leidt. Zijn economische beleid is visieloos, maar met zijn image van daadkrachtige aanpakker zit het snor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 private eye

@ 013 Er is een wereld van verschil tussen image en werkelijkheid bij Rutte. Ik denk dat we het met elkaar eens zijn en de media trapt erin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 McLovin

@ 13 & 14 Helemaar waar, Rutte is een trekpop met eeuwige lach waarschijnlijk zelfs met een gloeiende pook op een niet prettige plek maar welke partij heeft wel een integrale realistische oplossing? Aan het eind van de dag staren ze zich toch blind op de peilingen. En om eerlijk te zijn…geef ze es ongelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 piet de nuttige idioot

PVV heeft een afgewogen oordeel verpest door onzin-argumenten. ‘In niet euro-landen Zwitserland en Zweden gaat het veel beter’, zonder te vertellen dat het in andere niet-euro landen soms ook slecht of slechter gaat. Maar ja, wat kan je verwachten van populisten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie