De slappe arm van de wet

Zou deze Amerikaanse agente de conditietest halen? (Foto: Flickr/orionoir)

De lichamelijke conditie van de Nederlander begint steeds meer die van een zeeolifant te benaderen. Dat geldt ook voor Nederlanders in beroepen waar toch enige fitheid voor vereist is, zoals politieagent. De politieleiding is hier terecht zeer bezorgd over en heeft daarom vanaf 2009 een conditietest verplicht gesteld. Agenten kunnen de test nu al op vrijwillige basis afleggen.

Volgens de politiebonden is de test echter veel te zwaar. Vooral het onderdeel waarbij een pop van 48 kg versleept moet worden zit ze niet lekker. Het zou zelfs gevaarlijk zijn. De bonden eisen dat dit onderdeel uit de test wordt gehaald en dat politieagenten onder werktijd aan hun conditie mogen werken.

De boodschap van de bonden is helder: Mocht u dus ooit gewond raken en tot die ongeveer 99% van de volwassen Nederlanders behoren die meer dan 48 kg weegt, reken er dan niet op, dat de politie u kan helpen.

  1. 1

    Dat deze norm wordt aangepast is geheel in stijl met de hedendaagse streefgewichten van de gemiddelde Nederlander op de buis of in 2mavo.