De Schuld van Den Uyl

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso heeft plek voor gastbijdragen. Hieronder een bijdrage die voortborduurt op een discussie die vrijdag jl. hier ten reactiepanele werd geopend. De discussie vormt al decennialang een van de heikelste geschilpunten tussen “links” en “rechts” in Nederland. Sargasso vindt dat dit geschil maar eens definitief moet worden beslecht. De quaestie luidt: Kan Den Uyl de schuld krijgen van alles? Shortkoning trapt graag voor ons af en vindt dat Den Uyl als vader der potveerteerders lang genoeg een voorsprong heeft bezorgd aan links. Voor hem is het hoog tijd dat rechts zich van dezelfde truuk gaat bedienen.

De politieke lessen van Den Uyl, Reagan en Bush

Sinds de linkse extremist J. den U. te B. het Keynesianisme in dit land invoerde, loopt rechts achter de feiten aan. De linkse partijen geven geld uit en potverteren ten koste van toekomstige generaties. De rechtse partijen gaan vervolgens bezuinigen. Electoraal is dit kansloos, bezuinigen is onverkoopbaar. Je verliest altijd van partijen die uitkeringen beloven, gratis onderwijs, gratis medische zorg enz. Niemand begrijpt dat zorg, onderwijs etc niet gratis is. De linkse partijen creëren met hun spending drift grote overheidstekorten die de rechtse partijen vervolgens middels bezuinigen trachten weg te werken. Dit proces is al tientallen jaren aan de gang.

De VVD kan in dit opzicht veel leren van Bush. De Amerikaanse president creëert met belastingverlaging enorme overheidstekorten. Een eventuele opvolgende linkse president kan geen tekort meer maken, want het is er al. Hij zal belasting moeten verhogen, maar dat is electoraal dodelijk. Op zo’n manier draai je de situatie 180 graden om. De linkse partijen lopen dan achter de feiten aan. In Nederland loopt de rechterzijde van het politieke spectrum juist voortdurend achter de feiten aan door het eenmalig creëren van een enorm tekort door Den Uyl in de jaren zeventig. Wat de rechtse politiek in Nederland zou moeten doen, is de strategie van Bush kopiëren. In navolging van hem zou de VVD enorme belasting- en accijnsverlagingen moeten doorvoeren met een tekort op de koop toe. In de VS is deze tactiek ooit geïntroduceerd door Ronald Reagan en daar zijn het dan ook juist de Democraten die tot op de dag van vandaag op achterstand zijn gezet.

Zalm is dus volledig verkeerd bezig met zijn bezuinigingswoede om het overheidstekort weg te werken. Een volgend links kabinet zal dankbaar gebruik maken van de nieuw ontstane bestedingsruimte en de overheid wederom vergroten. Op deze wijze is het communisme in Nederland op democratische wijze binnengeslopen. Het enige verschil tussen socialisme en communisme is dat de eerste voor de democratische weg koos en de laatste voor de revolutie om aan de macht te komen. De politiek is echter hetzelfde. Namelijk de creatie van een monsterlijke overheid die alles overheerst en het volk knecht en uitbuit. Niemand heeft het echter door. Mensen als Lambiek van de SP worden verheerlijkt terwijl hij een Maoist pur sang is. Om uit de hedendaagse linkse hel te ontsnappen moet er dus rigoureus ingegrepen worden.

Linkse partijen zijn altijd voor een groot tekort geweest, echter nu hebben ze kritiek op Bush vanwege zijn overheidstekort. Wat zou de reden zijn voor deze kritiek? Heel simpel, links is alleen voor een tekort dat zij zelf geschapen hebben. Als rechtse partijen een tekort maken middels belastingverlaging dan heeft links geen kans meer haar tekort te creëren. Daarom haten ze Bush. Bush maait het gras voor hun voeten weg. Het beleid van Reagan en Bush is het recept om Nederland te redden uit te de linkse hel.

Als Zalm nu de belastingen gigantisch verlaagt, kan hij er voor zorgen dat links achter de feiten aan moet lopen: links moet de belastingen verhogen om het tekort aan te zuiveren maar kan geen uitgaven doen. Zij verkopen dan het zuur waar geen stemmen mee te winnen zijn. Rechts verlaagt vervolgens weer de belastingen waar wel veel stemmen mee te winnen zijn. De domheid binnen de VVD is raadselachtig. De VVD zou maar met één ding bezig moeten zijn: Belasting verlagen voor iedereen. Maar ik hoor de VVD nooit over belastingen. Dit in tegenstelling tot de republikeinen van Bush en Reagan die wel hebben begrepen dat het juist daarom gaat.

Reacties (49)

#1 Degtyarev Pekhotny

of met zo’n eigenaardig stuk het geschil definitief wordt beslecht waag ik te betwijfelen. Maar op zich wel geinig verhaaltje.

  • Volgende discussie
#2 `dwaa

Wel ‘ns aan gedacht dat het er op zich niet om gaat of iets electoraal potentieel heeft, maar meer om wat een partij/kabinet *wil* doen? Zalm heeft heus wel door dat zijn maatregelen niet verkopen, maar hij doet het toch, want hij vindt dat het moet gebeuren. En dan zien we bij de verkiezingen wel of ‘ie dat goed genoeg kan uitleggen. Omgekeerd precies ’tzelfde. Linkse partijen zijn niet voor investeren omdat dat electoraal handig is, maar omdat ze links zijn en ze investeren in onderwijs, een sociaal stelsel, etc. belangrijk vinden (leuk dat jij dat een hel vind, zorgen dat iedereen goed onderwijs heeft). Je kan als partij wel dingen gaan doenwaar je mee aan de macht komt, maar als dat niet de dingen zijn die je wil doen met de samenleving, heeft het natuurlijk geen zin meer om macht te hebben. Tenzij je geld wil verdienen op ’t pluche. Blijkbaar is dat waar ’t rechtse mensen als jij om gaat..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 fritzie

Er is minstens één ding waar Den Uyl en al zijn opvolgers, zich schuldig hebben gemaakt.
En dat is dat altijd over de hoofden van de Burger is geregeerd.
De Burger heeft nog steeds geen positie in het bestuur.
Geen gekozen burgemeester, etc.

Onder andere daarom hebben we nu een slecht functionerende bestuurlijke kliek: Geen vers bloed, wat zich in het maatschappelijk leven bewezen heeft.

Over Zalm gesproken.
Zalm wil dat consumptie annwakkeren mv vrijgave spaarloon regeling vrij te geven.
Er is momenteel 200 MILJARD aan opgepot vermogen bij de woningbouwverenigingen.
Als we daar nu een deel van investeren in de Nederlandse samenleving, lossen we twee dingen op.
1 Economie
2 Einde aan 60 jaar woningnood.

Maar dat is de pest in Nederland (of het nu Links is of Rechts): geen VISIE, geen Leiderschap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 fritzie

Nog even dit.
Bezuinigen of juist niet, levert niets op.
Het efficienter maken van de overheid wél.
Het aandeel van de Overheid in de Nederlandse economie is 50% ! In China is dat slechts 25% !

Gemiddeld werkt de Nederlander voor 50% voor de Overheid, niet voor zijn eigen kinderen, maar voor ambtenaren.
Nederland is hartstikke ziek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Keens

@2 Leuk dat jij het onderwijs nu zo goed vindt ……. Ook de teloorgang van het onderwijs is in gang gezet door links Nederland. Door Van Kemenade, die uiteindelijk toch z’n ideaal van de middenschool (deels) gerealiseerd zag in het succesvolle vmbo …….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 fritzie

Onze Jos was
PvdA Tweede Kamerlid 1977-1981, 1982-1984; Minister van Onderwijs en Wetenschappen 1973-1977, 1981-1982;

Dat was dan zo’n 23 jaar geleden.

Een links probleem ? Een rechts probleem ?

23 jaar !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sikbock

@ shortkoning: Goed idee.. strategisch ook heel slim.. de eerste partij die dat voorstelt krijgt mijn stem!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Sjouke

Aardige poging, maar op geen stukken na zo inventief als het Flying Spaghetti Monster, meer een breiwerk van uitgekauwde Telegraafverhaaltjes. Geen idee of je vaker van dit soort stukken wilt schrijven, maar van mij hoef je dit niet te doen. Don’t quit your daytime job, za’k maar zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sikbock

Ja, het flying spaghettimonster was ontzettend inventief.. not

“Ooooh ik haatte de VVD in de jaren “70!” (Connie Palmen over Wiegel in zomergasten afgelopen zondag)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eric

Dit is een analyse van het niveau “Philips kán best een onverslijtbare gloeilamp maken, maar dan doen ze expres niet”. Het reageren niet waard…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Degtyarev Pekhotny

Hoezo niet ? Philips kan wel degelijk een onverslijtbare gloeilamp maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Mark

Lekker Eric, kan Sargasso eindelijk deze discussie eens goed voeren en straks als een ware Wiki fungeren tav het Den Uyl schuldvraagstuk, en dan reaguurt u dat u niet wil reaguren.

De theorie van Shortkoning staat nog fier overeind en met het Phillipsargument komt er geen deukje in, in elk geval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Sjouke

@Sickbock:
Beetje raar, dat je een citaatje van Connie Palmen nodig hebt om te vertellen hoe erg je Wiegel haatte. Zo vond ik Julio Iglesias niks, maar dat durf ik rustig te zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Jim

Interessante gedachte. Wat de conclusie van je stuk zou moeten zijn,is dat het in politiek helemaal niet draait om de mensen (bevolking). Het draait bij de poppetjes om herkozen te worden. En dat is gelijk de tragiek.

Zalm en zijn centrumrechtse vrienden hebben zoals je weet voor een ander model gekozen hebben. Net zoals in de vorige regeerperiode snijdt hij aan het begin keihard in de kosten. Na 2 jaar bloeden komen de cadeautjes.

Het Bush model klinkt leuk, in de Clinton jaren liep de economie een stuk beter en kon het begrotingstekort omlaag, hadden de armen en middeninkomens meer te besteden. Vergeet niet dat als Clinton voor de derde keer gekozen had kunnen worden dat dit ook gebeurd was! Bush had geen schijn van kans gehad.

Bush heeft gekozen voor belastingverlaging, met een stijgend begrotingstekort van heb ik jouw daar. Allen Greenspan weet het af en toe duidelijk ook niet meer, want de gevolgen zijn dramatisch!

Je schrijft alsof de rechtse gedachten de oplossing is. Een -beetje- communisme is zo slecht nog niet. Daar kan je de betalende NS-reiziger over meepraten. Wat tragische in je verhaal is, is dat we wel praten over mensen! Maar dat schijnt in deze maatschappij steeds minder belangrijk te zijn. Totdat het jezelf betreft!

Wacht nog maar een jaartje, dan kunnen de voedselbonnen weer ingesteld worden, want die hervormde ziektekostenverzekering van onze kleine rechtse napoleon gaat keiharde gevolgen hebben. Ik zie het nm nu al enorm fout gaan met grote groepen mensen, laat staan volgend jaar.

Zoals Sjouke al zei: dont quit your dayjob, your gonna need the money!

NB: En daarmee bedoel ik niet dat ik je stuk niet interessant vindt.

Groet Jim

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Degtyarev Pekhotny

Nee ik vind dat argument van die gloeilamp ook een heel slecht argument. Ga maar eens na hoe moeilijk het kan zijn om een lamp te maken heel blijft. In de 21e eeuw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Degtyarev Pekhotny

die heel blijft. die.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Sikbock

@ Sjouke: ik kan me goed voorstellen dat je julio eglesias niks vond.. als ik een gokje mag wagen houd je meer van sex drugs en rock & roll.. helden die de zelfkant van het leven bezongen!

Net zoals je de telegraaf niks vind, waarschijnlijk de volkskrant leest ( krant voor intelligente mensen!)
en misschien ook wel een hekel hebt aan hans wiegel..

een goed verstaander heeft maar een half woord nodig tenslotte ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Carlos

Clinton is inderdaad een dessonant in de theorie. Maar dat was dan ook wel een hele toffe peer (die Clinton).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Larie

Gastredacteur, beetje anoniem hey billen bloot come on:)

Deze post is bijna een reclamefolder voor de VVD. Ons bin zunig, even geen geld dan ook niet uitgeven en dat allemaal in dienst voor het algemeen belang en wellicht ten nadele van het resultaat tijden de latere verkiezing, maar het land gaat voor *ahum*. Dat moet toch een integere politieke groepering zijn toch. Wie leest wie de les?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Ruud

Toch wel leuk zo’n corpsbal af en toe hier, weet ik tenminste weer waarom ik links stem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Degtyarev Pekhotny

Clinton was inderdaad een goeie….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Ruud

Inderdaad DP, corpsballen neuken zonder te penetreren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 CiNNeR

Gek is dat. Zalm wordt in Balkenende II gepresenteerd als de man die wel weet hoe er bezuinigd moet worden. In het Paars wat zoveel verwoest zou hebben telt hij plots niet meer mee hier alsof hij nog niet eens tweede kamer lid was, laat staan Minister van Financieen. Wel een erg kort ende oost-indisch geheugen.

Kan me verder geheel scharen achter Jim. Er wordt over geluld alsof het alleen om cijfertjes in een schrift gaat.

Ik ben zo’n ‘sukkel’ in de WAO die haar hand ophoudt. Voor een studieschuld zonder de afgemaakte studie met zestig procent minder inkomen dan ik verdiende. Zonder thuiszorg of hulpmiddelen omdat de politiek ineens verstand had van medische zaken en ik plots genezen raakte door de aanblik van Hoogervorst. Zonder de nodige orthopedie omdat die niet meer in mijn verzekering a tachtig euro per maand zit maar dat geeft niets, dan pak ik over een paar jaar toch een rolstoel. Tot die tijd blijf ik lekker thuis op Sargasso gluren. De basisverzekering wordt dusdanig duur dat ik mijn aanvullende verzekeringen kan schrappen, betaal ik tenminste meer voor minder en kan een deel medicijnen de deur uit. Dat lucht op moet ik zeggen. Alle vaste lasten, lokale belastingen gingen omhoog, mijn uitkering enkele euro’s omlaag maar gelukkig, dat werd gecompenseerd. Wel vreemd, door die compensatie kreeg ik de helft minder terug van de belastingdienst dan het jaar ervoor. Nja dat ging een beetje mis maar daar lullen we niet over. Ik krijg toch vakantiegeld en dan ben ik ook nog jarig in mei, komt dat even mooi uit. Dat u niet denkt dat ik zo iemand ben die alles voor gratis ende niks wil.

Gek. Dertien jaar geleden was ik veelbelovend student met een goede bijbaan en nu ben ik een minkukel met ziektewinst die met teugen geniet van een klote gezondheid en een riante uitkering van 700 euro per maand. Zolang ik die nog krijg, de ‘zuiverende’ herkeuring is nog niet langsgeweest. Wie weet genees ik dan wel, dat zou het ziekenhuis vast wel wetenschappelijk willen onderzoeken. En mijn vader vind het vast gezellig als ik weer thuis kom wonen.

Dit gaat u natuurlijk nooooooit overkomen. Ik stemde D’66 in de wat linksere tijd en dan krijg je dat soort dingen he. VVD stemmers behouden eeuwige jeugd en gezondheid, vinden altijd werk en hebben nooit wat nodig. Dat is dan maar mooi geregeld. U bent natuurlijk groen van jaloezie, dat begrijp ik best.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 CiNNeR

Overigens vind ik mijzelf verre van ziellig en geef ik niet de maatschappij psychotisch de schuld van mijn gezondheidsproblemen. Het wordt echter wel eens vervelend om continue afgeschilderd te worden als nitwit, profiteur of lui wezen uit een of ander misplaatste jaloezie. Niet zo specifiek in dit topic maar door verschillende discussies over links-rechts heen. Het is zo makkelijk om het over ‘die WAOers’ of ‘die werkelozen’ te hebben zonder er ook maar een moment bij stil te staan dat het zo geweldig niet is. Of zonder stil te staan dat u het zomaar kan overkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 brenzki

een enkel geval is een drama, duizenden zijn slechts statistiek, voel je niet persoonlijk aangesproken zon

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Jan des Bouvrie

Deze analyse legt een heel belangrijk en pijnlijk punt bloot: mensen stemmen vooral op partijen die hen op de korte termijn geld/welvaart opleveren. Hoe de partij dat doet, maakt dan eigenlijk geen drol uit. Hierdoor zijn partijen zelf ook weer geneigd om vooral zaken te regelen die op korte termijn (d.w.z. binnen een regeerperiode) resultaat opleveren. Anders wordt je niet herkozen en gaat een volgend kabinet met jouw resultaten aan de haal. Balkenende zei ‘eerst het zuur, dan het zoet’, maar dacht daarbij wel meteen ‘maar het zoet i.i.g. wel binnen mijn regeertermijn!’.

Het grote probleem is dat er een aantal structurele problemen op de lange termijn ligt dat hierdoor nooit echt wordt aangepakt. Zoals het op den duur onhoudbare pensioenstelsel. Maar ook bijvoorbeeld klimaatsverandering.

Op economisch vlak valt het me op dat het vooral de linkse partijen aan een langetermijn visie ontbreekt. Elke meevaller nu uitgeven, bijlenen als het moet, na ons de zondvloed lijkt het credo te zijn.

Op het gebied van klimaat en milieu zijn het juist de rechtse partijen die kortzichtig denken. ‘We hebben nu meer asvalt en een lagere benzineprijs nodig, of er over 50 jaar nog een boom staat in het land zien we dan wel weer’.

Een oplossing? Ik zie hem niet zo 1-2-3.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Jan des Bouvrie

asfalt natuurlijk. spellen blijft moeilijk :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Pelayo

Deze analyse klopt op een aantal crusiale punten niet:

Electoraal is dit kansloos, bezuinigen is onverkoopbaar. Je verliest altijd van partijen die uitkeringen beloven, gratis onderwijs, gratis medische zorg enz. Niemand begrijpt dat zorg, onderwijs etc niet gratis is.

Flauwekul. Er zijn de afgelopen dertig jaar meer centrum rechtse regeringen geweest die bezuinigingen hoog op hun lijstje hadden staan dat centrum linkse regeringen. Dat waren geen minderheidskabinetten.

Deze analyse stelt verder: “De linkse partijen creëren met hun spending drift grote verheidstekorten die de rechtse partijen vervolgens middels bezuinigen trachten weg te werken. Dit proces is al tientallen jaren aan de gang.” Kom op zeg. Een kabinet den Uyl, en drie kabinetten CDA/VVD zijn nodig om dat weg te werken? Volgens mij hebben de spin doctors gewoonweg drie kabinetten lang hetzelfde verhaaltje afgestoken. Verder was Lubbers 3, toch ook financieel geen zootje. En de beide paarse kabinetten staan nou ook niet bekend als onverantwoorde potverteerders, wat Balkenende ook zegt.

Flauwekul allemaal, flauwekul van rechtse spin doctors ]*

]* DISCLAIMER: Ik ben niet de mening toegedaan dat linkse regeringen geen spin doctors hebben, of dat deze moreel op een hoger plan zouden staan. Spin doctors zijn van alle stropmingen en bestaan bij de gratie van een publiek dat belazerd wil worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Pelayo

cruCiale!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Pelayo

@Jan des Bouvrie

De oplossing ligt mijns insziens in realisme: Het besef dat als iets op een bepaald vlak goed werkt dat dat niet automatisch inhoudt dat dat principe universeel goed uitpakt.

Dit noemen ze technocratie, he?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Pelayo

Mag ik overigens stellen dat de gastredacteuren tot nu toe van een erbarmelijk laag niveau zijn? Wat een prutswerk zeg. Nemen we de volgende onderdelen:

De politiek is echter hetzelfde. Namelijk de creatie van een monsterlijke overheid die alles overheerst en het volk knecht en uitbuit. Niemand heeft het echter door.

de hedendaagse linkse hel

Pardon? U, gastredacteur, wordt geknecht en uitgebuit? U woont in een hedendaagse linkse hel? Verwend kutjong, een hel is wat er in het Grote Merengebied in Afrika gebeurd. Jij leeft gewoon in een beschaafd land.

En na het lulverhaal van Mihai kan er weer een op de lijst van te negeren mensen worden gezet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 sandro

bij mijn weten zijn de overheidsuitgaven het meest uit de hand gelopen onder het rechtse kabinet van Agt-Wiegel. ik kan mij herinneren daarover nog eens iets in de krnat gelezen te hebben enige jaren geleden. Wijlen Duisenberg was een betere MInFin dan Andriessen en zeker vd Stee

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 mark

@Pelayo: U valt over wat columnistische vrijheden en meent meteen te moeten dreigen met Afrikaanse toestanden. Onder verwijzing naar de beschaving komt u met onbeschaafd taalgebruik. Maar uiteraard mag u stellen wat u wilt over het niveau van auteurs, het is alleen onzin. De analyse is m.i. wel degelijk interessant. Clinton past bv wel in de theorie want die was door zijn voorgangers gedwongen om de overheidsfinancien te saneren en kon dacht ik zijn grote gezondheidszorgplan vanwege geldgebrek niet doorvoeren. Zie ook linkje dat DP bij de Paars III discussie plaatste over de tekorten onder Reagan en Bushies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Sjouke

We zitten weer in de hokjesdenkerij, zie ik. Iemand die een hekel aan Julio Iglesias heeft, zal Wiegel ookwel haten, leest de Volkskrant en gelooft in linkse sprookjes. Goed, dan doe ik ook een hokje: dat is de hedendaagse tijdgeest.

Wat? Nou, simpel: alles wat kritiek heeft op de huidige regering is een linkse rakker die alleen maar wil potverteren en van onze centjes op zijn luie reet wil gaan liggen. Dan kan het nog honderd keer een feit zijn dat 90 procent van onze staatsschuld veroorzaakt is door CDA/VVD en dat Paars een begrotingsoverschot had en een deel van de staatsschuld afbetaalde, het blijven luie linkse flikkers! Krachtdadig rechts beleid hebben we nodig! Inleveren!

Nou heb ik daar een (waargebeurde – en dat weet ik zeker want ik was er zelf bij) analogie voor.

In de jaren ’80 was ik productiechef in een fabriek van tuinmeubeltjes en bungalowtenten, alles van stalen buizen zoals dat hoorde in die tijd. Onze directeur was een echte houwdegen van de ouwe stempel: zuinig inkopen en hard werken. Dat deed hij dan ook. Hij kocht tweede of derde keus buizen in bij de allergoedkoopste fabriek. Goed, er zat wel eens wat roest aan, en de lasnaden waren niet altijd even strak, maar ze kostten maar een kwart van de normale prijs!

Datzelfde deed hij ook met zijn personeel. Er werkten pakweg honderd mensen, die allemaal (op een paar na) minimumloon kregen. Nieuwerwetse fratsen als periodieke verhogingen en functiesalarissen deed hij niet aan. Arbeidsomstandigheden waren er natuurlijk wel, er was een stenen gebouw dat ’s zomers heet was en ’s winters koud, hier en daar brandde een TL-buis en dat was dat. Het machinepark stamde uit de jaren ’60 en dat deed het nog best.

Het personeel snapte dat, en die leverden voor dat minimumloon dan ook een minimumprestatie. Aan nieuwerwetse fratsen als motivatie en hart voor de zaak deed men niet. Zo nu en dan kwam er eens iemand met zijn vingers tussen een machine, maar al die vingers zitten toch maar in de weg, je kunt er best een paar missen.

Het materiaal was dan wel goedkoop, maar lastig te verwerken. Vaak gebeurde het, dat je pas aan het eind van de productielijn merkte dat een buis toch een verkeerde diameter, wanddikte of lasnaad had, en we hadden dan ook een uitval van 30 – 40 %. Na bewerking. Dus moest je veel meer ingangsmateriaal bewerken om tot dezelfde productie te komen en omdat je alles al bewerkt had, kostte dat nogal wat extra tijd.

Er moest overgewerkt worden. Veel. Dat vond men niet erg, want het was jaren ’80, dus crisis en elke cent extra was meegenomen. Maar het mkaakte alles wel duurder, natuurlijk. De directeur wist daar een list op: hij vond een nog goedkopere buizenfabriek en bezuinigde ook op ander materiaal, zo konden we tegen dezelfde prijs blijven produceren – dacht hij.

Maar goedkopere buis betekende meer uitval, goedkopere andere materialen nog meer uitval en er moest langer en langer gewerkt worden om dezelfde hoeveelheid producten te maken. Daar kwam nog eens bij, dat de klant het niet altijd waardeerde dat de grondstoffen goedkoper waren. Men zakte door stoelen, had last van instortende bungalowtenten of kon de tent helemaal niet opzetten, en kwam dus met het product terug.

Uiteindelijk, na vijf jaar bewind van deze directeur, waren de schulden zo hoog opgelopen, dat er Niets meer betaald kon worden. Aan Niemand. Er werd faillissement aangevraagd en de honderd werknemers stonden op straat. De directeur overigens ook, en – wat het ergste was, hij moest zijn BMW van de zaak inleveren. Dat deed pijn.

Moraal van dit verhaal? Ik heb geen hekel aan Wiegel, Lubbers of van Agt. Ik wind alleen wel dat ze er een zootje van gemaakt hebben, samen 330 miljard gulden staatsschuld. En dat van míjn centen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Pelayo

@mark

Welnee, ik dreig nergens mee. Ik gun niemand een “hel”. Maar, columnist of niet, om je leven in een land van overvloed zoals dit is een “hedendaagse linkse hel” te noemen is vergelijkbaar met het gedrag van een stampvoetende pre-puber. En zoiets noem ik een “verwend kutjong”. Klare taal, daar hou ik wel van.

In reactie #28 staan de inhoudelijke bezwaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Carlos

Sjouke, bedankt voor deze kleurrijke vertelling uit de jaren ’80, ik heb ervan genoten!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Frank

Het is een rechtse mythe dat het kabinet Den Uyl zo verschrikkelijk geld over de balk smeet. Feit is dat onder Den Uyl (vooral door Duisenberg) het begrotingstekort AFNAM ten opzichte van vorige kabinetten, en dat het begrotingstekort onder het daaropvolgende kabinet Wiegel/Van Agt juist gigantisch groeide.

Waarom rechts Nederland dan ook nog altijd zo’n blinde verering voor Wiegel heeft, die ons toch een joekel van een staatsschuld heeft opgeleverd, is mij een raadsel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Carlos

Met Wiegel wil je een biertje drinken, met Den Uyl niet.
Zo simpel ligt dat, hetzelfde als Bush en Kerry. Terwijl Bush geheel onthouder was wilde toch iedereen een biertje met hem drinken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Degtyarev Pekhotny

Met wie zou jij liever een biertje drinken, Clinton of Bush ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Carlos

..met Clinton in een vuige striptent vol met illegale mexicaanse stagaires.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Pelayo

@Carlos

Ik zou wel een aantal biertjes willen drinken met “The First Twins”. Ver buiten het bereik van de paparazzi, overigens :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 mark

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 MRTN!

Even daargelaten of de analyse wel of niet klopt is deze alsnog zo lek als een mandje. Immers, stel dat een rechts kabinet een lekkere schuld opbouwt, dan kan een opvolgende links kabinet er altijd nog voor kiezen deze schuld niet op te laten lopen maar ook niet weg te werken en zit een volgende rechtse regering nog lekker met zijn eigen schuld opgezadeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Sikbock

@ Frank: onder Den Uyl is de sociale zekerheid enorm uitgebreid.. De kabinetten die daar op volgden hebben daar de rekening voor betaald. Daarbij hadden ze slechts een hele kleine meerderheid in de kamer en de tijdsgeest tegen..

@ Sjouke: leuk en uitgebreid verhaal ;-) Misschien is je relaas echter niet helemaal geschikt om het functioneren van de hele economie (of de overheid) te duiden.

Ik zie het zo ( maar ben er natuurlijk niet bijgeweest)

Jouw voormalig directeur maakte zichzelf als ik het goed begrijp schuldig aan slechte bedrijfsvoering. Gecombineerd met de slechte economische situatie destijds en de (mogelijk) hoge lasten die hem werden opgelegd door de overheid hebben het bedrijf de nek omgedraaid.

Aan die slechte bedrijfsvoering kan de overheid niets doen.. wel aan de lasten voor de burger en de bedrijven. Als de overheid veel “sociaal beleid” wil voeren ( onder Den Uyl heeft dit een grote vlucht genomen), moet dat betaald worden. Dat kan door het tekort op te laten lopen ( onder wiegel/van agt) of door de lasten te verzwaren.. ( bijna alle kabinetten de afgelopen 30 jaar.

De gevolgen van die lastenverzwaring zijn funest voor de economie als het wat minder gaat..Lagere bestedingen, bedrijven die op de fles gaan en stagnatie/recessie van de economie..

De remedie van shortkoning (lastenverlaging) kan dat soort situaties voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 CiNNeR

@Brenzki: ik voel me ook meestal niet persoonlijk aangesproken. Maar zodra mensen zich niet meer realiseren dat er nog wat achter die statistieken schuilgaat, wordt het makkelijk een zeer koude toestand. Het kan best eens verstandig zijn je te realiseren dat als het om vergrijzing gaat, het ook over je grootouders en wellicht ouders gaat.

Nederland is toch al een volk van watjes tegenwoordig. We teren nog op de laatste keer museumplein terwijl het resultaat al niet denderend was en een deel vervolgens alsnog overboord gegooid werd in de CAO besprekingen. De straat op gaan voor jezelf is blijkbaar al moeilijk, laat staan voor iemand anders. Begint de ellende al niet daar stiekem?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 McCarthy

Briljant plan, echter blijven die lage belastingen dan wel structureel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 BINGO

@fritzie, ik zou een agrarische en behoorlijk gesloten economie (http://www.unitedfareast.com/?p=56) als China , met ander politiek systeem in de verste verte niet vergelijken met Nederland. Overigens waar heb je die 50% vandaan gehaald?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 fritzie

Bingo,
Neen zo’n vergelijking wilde ik niet maken, maar slechts als een indicatie.
50% hmmm kijk eens naar je salarisstrookje.
Netto/bruto ? en dan nog een keer naar Appie HAppie 6-20% BTW !( van het netto bedrag)
en dan even nog naar de pomp
en op de treugweg nog even naar het gemeentehuis en waterschap.
OJA en je BPM van je Auto…
En ik ben vast nog wel iets vergeten….
Als je dan realiseert wat je betaalt en wat je er voor terug krijgt….
Met een steeds slechter functionerende overheid die de moeite niet neemt om die 10Miljard aan bouwwfraude terug te pakken, maar een schikking maakt van enkele mljoenen maakt……
Dan hoop ik dat jij je omaatje niet verwaarloost wordt in het bejaardenhuis.
En over Europa, onopgeleide allochtonen en de Polen zal ik het maar niet hebben.
En je veel te dure huis….
Ach ja ik zal wel weer overdrijven, immers er is toch voetbal op tv ?
50% ?
Zie
http://www.meervrijheid.nl/index.html?belastingmonopolie.htm " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"> http://www.meervrijheid.nl/index.html?belastingmonopolie.htm

en
http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=7EE15CCFBAB34F389E2984E9CFF0554EX1X59591X65 " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"> http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=7EE15CCFBAB34F389E2984E9CFF0554EX1X59591X65 onder belasting druk nl lager dan eu-gemidd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Morosoof

“Als Zalm nu de belastingen gigantisch verlaagt, kan hij er voor zorgen dat links achter de feiten aan moet lopen”
Als Zalm nu de belastingen gigantisch verlaagt, stijgt het aantal VVD stemmers gigantisch, zit de VVD gegarandeerd weer in het volgende kabinet, …

  • Vorige discussie