De peilingpeiler: Waar zitten de peilingen er naast?

Foto: Nikk (cc)
Dossier:

We weten niet hoe het u vergaat, maar wij laten de peilingen liever rechts liggen, maar dat lukt natuurlijk niet dus volgen we de peilingen op de voet, als een kind dat achter de bank wil duiken omdat de film te eng is maar toch door haar vingers naar het scherm gluurt, en na de film onder haar bed kijkt of er geen monster onder ligt en met opengesperde ogen naar het plafond staart en als we dan uiteindelijk van vermoeidheid in een diepe slaap vallen dan schrikken we nogal eens zwetend en gillend wakker. De peilingen zitten er ook weleens naast, fluisteren we dan als een mantra tegen onszelf, de peilingen zitten er ook weleens naast, de peilingen zitten er ook weleens naast, de peilingen zitten er ook weleens naast…

Ter vermaak, afleiding ende zelfkastijding, vragen we onze lezers: waar denkt u dat de peilingen het mis hebben? Wat worden de verrassingen en teleurstellingen van 2021?


De Peilingwijzer van Tom Louwerse combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.- overgenomen met toestemming.

Reacties (23)

#1 Bookie

Denk wordt vaak laag gepeild. Wellicht Bij1 (de partij van mijn beste vriendin) ook. D66 iets hoger ten koste van GroenLinks en Volt.

 • Volgende discussie
#1.1 Bookie - Reactie op #1

Prutser, dat is een slechte voorspelling!

#2 Bismarck

Gezien de ruime marges wordt het erg moeilijk om het “mis te hebben” (kan eigenlijk alleen bij partijen die meer dan 3 zetels gemiddeld in de peiling scoren). Maar goed, ik denk dat D66 wel iets hoger uit zal komen. Verder: VOLT, FvD, BBB, DENK en NEE21 zullen denk ik onder hun gemiddelde uitkomen, maar dat wordt door de peilers niet als mis geaccepteerd (want binnen de marge). PVV zal op iets meer uitkomen (die eindigen altijd iets hoger dan gepeild), CU en CDA* iets lager. Verder verwacht ik dat op links GL de grootste wordt (staat hierboven kleiner dan SP en PvdA, al is de betiteling links voor die laatste wat omstreden).

*Zal mede afhangen van de behandeling van ongeldige briefstemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Cerridwen - Reactie op #2

Tom Louwerse heeft gekeken naar hoe vaak verrassingen voorkomen:
https://stukroodvlees.nl/slotpeilingen-zijn-informatief-maar-let-vooral-op-de-grote-lijnen/
Daar blijkt uit dat afwijkingen groter dan de hier afgebeelde onzekerheidsmarge nog best vaak voorkomen: in 35% van de gevallen. verschillen van 5 zetels of meer kwamen in 12% van de gevallen voor. Komt best vaak voor dus, en dat maakt dit best een interessante denkoefening. Er valt best eer aan te behalen.

#3 KO

Ik ben bang dat de FvD als enige “anti corona maatregelen” partij het beter gaat doen dan gepeild, dus 7 of meer. Terwijl ik eerst dacht dat ze in zouden storten want chaos en antisemitisme.

Ik denk ook dat D66 met een eindsprint / momentum ding wat hoger uitkomt dat gepeild.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 KO - Reactie op #3

Als ipsos gelijk heeft, dan 2 uit 2

#4 Maggi

Mijn voorspelling: veel mensen die voorafgaand en /of in het openbaar hoog van de toren blazen over hoe slecht alles is geregeld in dit land, kruipen in het stemhokje in hun calvinistisch/conservatieve schulp en willen eigenlijk niet dat er iets verandert, want verandering is maar eng. Conclusie: VOLT valt tegen, de partijen die nu op wellicht 1 zetel staan krijgen er geen, VVD, CDA en D’66 krijgen er nog wat stemmen bij ten koste van de oppositie. En ja hoor… de huidige coalitie haalt een krappe meerderheid en alles blijft zoals het was. Je zou maar per ongeluk een kabinet krijgen waar je niet meer op kan zeuren, the horror!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Jos - Reactie op #4

Helemaal mee eens

#5 Cerridwen

Twee duidelijke trends lijken te zijn dat de VVD steun verliest, terwijl D66 duidelijk in de lift zit. Dit gaat ten koste van vooral GL, daar zou de uitslag helaas wel eens tegen kunnen vallen.
Verder relatief veel foutstemmen onder ouderen, dus daar hebben CDA, PvdA en 50plus last van. Voor die laatste zou dat wel eens de nekslag kunnen zijn. Toch weer een partij minder.

Verder zou Baudet wel eens onaangenaam kunnen verrassen, hij heeft de wappie niche goed geclaimd. Dan valt Ja21 tegen, en de PVV wellicht ook, ten opzichte van de peilingen.

En ik houd er rekening mee dat links/progressieve partijen in de exitpoll beter scoren dan in de uitslag, dit voor het verwachtingsmanagement van vanavond.

Ik ben wel benieuwd hoe groot de kermis aan kleine partijtjes wordt. Eerst hebben we al de de nivellering van een paar grote partijen naar veel middelgrote partijen tussen de 10 en 20 zetels, nu zien we een voorzichtig een verdere nivellering naar veel partijen tussen de 0 en 10 zetels. Ik hoop dat partijen ook weer eens wat serieuzer over fuseren durven hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Test

Het zou best kunnen dat D’66 de strijd om de tweede plek gaat winnen door strategische stemmers (van Rossem effect :-)). GL (en Volt) zullen daardoor lager scoren. Ik vond Klaver gisteravond niet sterk nadat hij vorige week Hoekstra wel goed aanpakte. CDA zou toch moeten verliezen door weglopende boeren. FVD zal wel groeien met hun illusiepolitiek. Maar een grotere fractie levert wel meer kans op relletjes. Henk Krol kan eindelijk met pensioen. Bij1, Code oranje en BBB gaan het niet halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Co Stuifbergen - Reactie op #6

Gaat BBB het niet halen? Dan kunnen ze nog altijd met hun trekkers naar Den Haag.

#7 Joost

Positieve positieve verrassingen: Bij1, VOLT, D66
Negatieve positieve verrassingen: FvD., JA21

Positieve negatieve verrassingen: VVD
Negatieve negatieve verrassingen: GroenLinks, PvdD

Legenda: het eerste is mijn waardeoordeel, het tweede een oordeel ten opzichte van de peilingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Frans

Ik gok op een grote verrassing vanavond, wat misschien de politiek volledig op de kop zal zetten en dat komt omdat we de VVD groter inschatten dan ze werkelijk zijn. De PVV zal dicht in de buurt komen van de VVD, en ook D66 zal met een flink aantal zetels VVD en PVV op de hielen zitten. Verder zal het CDA inleveren. GroenLinks blijft stabiel, en ook Pvda en SP. FvD zal iets meer zetels behalen dan de peilingen aangeven, maar echt schokkend zal het niet zijn. VOLT en JA21 kunnen ook wel wat verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Simon

Door de media bestempelde controversiele partijen verrassen altijd omhoog. Reden: mensen durven hun echte stemkeus voor deze partijen niet openlijk te uiten, zelfs niet bij peilingen.
Dus: PVV, FvD en JA21 hoger dan de peilingen.
CDA blijft stabiel, veel kiezers kiezen CDA ”omdat ze hun leven lang al op CDA hebben gestemd” (echt, komt heel veel voor bij CDA kiezers)
VDD levert iets in, ondernemers zijn weggelopen, maar bange corona-foben vullen dat gat grotendeels op.
D66 Onduidelijk, ik persoonlijk snap niet dat je op zo’n partij nog stemt die haaks staat op de originele idealen van Hans van Mierlo.
PvdA volgt gewoon de peilingen, eigenlijk is dat met alle oude ”linkse” partijen behalve SP meestal lager dan verwacht..
CU bllijft stabiel, een aantal Christenen is teleurgesteld en switched naar SGP.
DENK gaat ook iets verrassen door de (terechte) kritische houding de laatste tijd op het corona beleid.
Volt beetje onzeker hoeveel jongeren echt gaan stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Cees

De smaak van de VVD begint tegen te staan. Rutte is te glad en doorzichtig. Zal dus dalen.
PVV met Wilders als enige politieke ‘gevangene’ in dit land maar met een consistente boodschap vind ik een held. Zal dus stijgen.
D66 met Kaag als Europafanaat, Palestijnse invloeden en Arafat als huisvriend acht ik een ernstig gevaar voor democratie. Omlaag dus.
CDA is een combinatie van niks waar de C inmiddels loos is. Vertoont een hang naar twee kanten en zal wel iets dalen.
FvD is door verraders ter ziele geholpen. Een daarvan, Otten, profiteert door zetelroof. Rol is uitgespeeld, maar zal toch iets stijgen.
JA21 moet eigenlijk Nee21 heten. Eerdmans is plagiaat. Pronkt met andermans veren. Eerst Fortuijn en nu Baudet. Weg ermee, maar ja.
SP Marijnissen is helaas te rood aangebakken. Jammer, want Marijnissen heeft een eerlijk, goed en consistent verhaal. Zal stijgen.
Groen Links met het eenkleurige klimaatverhaal op losse gronden wordt langzamerhand wel doorzien. Zal zakken.
De rest is kruimelwerk en niet van betekenis. Wordt gevormd door mensen die hopen uit de algemene ruif te kunnen mee snoepen.

Lang verhaal kort, het politieke spectrum in dit land is hemeltergend gespeend van democratisch gehalte. De enige die moed praktiseert en respect verdient is Wilders die door alle overige minkukels absoluut ondemocratisch buiten spel wordt gezet. Onze eigenheid zal steeds verder worden opgeofferd aan de geldverslindende en pot verterende EU die aan de hand van het WEF (Klaus Schwab) Europa openlijk wil omvormen tot een nieuw soort dictatuur. De great reset. Het gif daarvoor zit in D66 die dat ook openlijk toegeeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Frank789 - Reactie op #10

De vraag was niet wat jij denkt, maar waar de peilingen er naast zitten.

[ met Kaag ]
Je deinst er niet voor terug iemand aan te vallen op zijn partner… Dat zien we helaas veel vaker bij de PVV/FvD

[ geldverslindende en pot verterende EU ]
De EU uitgaven mogen maximaal ongeveer 1% bedragen van het totale inkomen van de lidstaten van de Europese Unie samen.
Je bent genoeg gehersenspoeld om te negeren wat je voor die schamele procenten terugkrijgt; kijk naar de UK waar ze de verliezen in hun portemonnee niet langer kunnen negeren.

#10.2 Bookie - Reactie op #10.1

Inderdaad. #10 had ook gewoon naar haar eigen daden kunnen kijken.
https://www.parool.nl/nederland/nederland-gewaarschuwd-voor-palestijnse-terreursubsidie~bc6ecf07/

#10.3 Frank789 - Reactie op #10.2

En? Is opzet bewezen?
Of stupiditeit/naïviteit + doofpotcultuur?
De 2e optie is zo’n beetje gemeengoed.

#11 Tc

Nida. Mark my words!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Joost - Reactie op #11

Lijkt me inderdaad een interessante toevoeging aan de Kamer.

#12 Test

Toch net geen meerderheid voor de drie partijen zoals het nu lijkt. Bij1 (nu 0.5%) moet hopen op goede uitslagen in Rotterdam en Eindhoven om nog in de kamer te komen. De BBB boven de 1% is zeker.

https://nos.nl/collectie/13860/artikel/2373037-bekijk-hier-de-uitslagen-van-de-verkiezingen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Bismarck - Reactie op #12

Gaan we dus door met het (nota bene gevallen!) kabinet. Al zal D66 liever CU door GL of Volt vervangen, maar daar zitten de anderen niet op te wachten. Blijft de vraag, wie gaat de benodigde gedoogsteun in de EK leveren?

#13 Frank789

Dus de uitslag is:

Partij uitslag min max Verschil

VVD……… 35 … 34 – 36
D66……… 23 … 17 – 19 … 4
PVV……… 17 … 18 – 20 … -1
CDA……… 15 … 16 – 18 … -1
SP…….….… 9 … 10 – 12 … -1
PVDA……… 9 … 11 – 13 … -2
GL………..… 8 …. 9 – 11 … -1
FVD………… 8 …. 4 – 6 … 2
PVDD……. 6 … 4 – 6
CU………… 5 …. 5 – 7
SGP………. 3 …. 2 – 4
DENK……. 3 …. 1 – 3
JA21……… 3 …. 1 – 3
VOLT…….. 3 …. 2 – 4
50PLUS…. 1 …. 1 – 2
BIJ1………. 1 …. 0 – 1

Kortom, alleen een echte verrassing bij D66. Wie had alles goed?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie