Kent u dat verhaal van die Zuid-Afrikaanse havenwerkers die weigerden Chinese wapens bestemd voor Zimbabwe uit te laden, waarna de Chinese regering besloot ze terug te nemen? Welnu, dat schip werd stiekem bijgetankt door de Zuid-Afrikaanse marine, waarna het niet in oostelijke maar westelijke richting vertrok.
Na een tussenstop in Lobito, Angola arriveerde het in Pointe Noire, Congo, dat een vliegveld met een langere landingsbaan heeft. Daar werden de wapens overgeladen in de Iljoesjin 76 van Avient Aviation, een Brits bedrijf dat ook al genoemd werd in verband met bombardementen in het andere Congo (Zaire). De Zimbabwaanse politie kan nu onder meer beschikken over drie miljoen AK-47 kogels.
Om maar even aan te geven: er zijn best nog wat landen die bereid zijn in het geniep dingen te doen om Robert Mugabe in het zadel te houden. Zimbabwe mag dan failliet zijn, uncle Bob en zijn entourage zouden wel eens heel rijk kunnen zijn. Dat hebben ze onder andere overgehouden aan de Zimbabwaanse interventie in Congo. Het leger hield daar consessies in Congolese diamanten aan over ter waarde van een miljard dollar. Die zijn onder meer weggesluisd via het bedrijfje Oryx, gevestigd op de Kaaiman eilanden, maar deels eigendom van Zanu PF (.pdf), de partij van Mugabe (Oryx ontkent, het zijn allemaal keurige investeerders uit Qatar en Libië, en er is niks mis met het opgraven van diamanten in een door burgeroorlog geteisterd land).
Wie ook ontkent, is Thabo Mbeki, de president van Zuid-Afrika die Mugabe de hand boven het hoofd blijft houden. Mbeki heeft geen gezamenlijk belang met Mugabe in de diamantenbusiness, een gerucht dat regelmatig opduikt. En hij gaf ook niet de opdracht aan de marine om het Chinese wapenschip te bevoorraden. Mbeki heeft recht op het voordeel van de twijfel, maar hij zou zich toch eens kunnen afvragen waarom mensen zijn eigen verhaal kennelijk nogal magertjes vinden en op zoek gaan naar andere redenen waarom hij Mugabe zo verdedigt.
Als de schande groter is naarmate je je waardiger probeert voor te doen, dan mag Thabo Mbeki bovenaan het lijstje onfrisse vriendjes van Mugabe, zelfs als hij geen financiële belangen bij de vriendschap heeft. De schande slaat terug op heel Zuid-Afrika, dat ooit een president had die wel ergens voor stond.