1. 3

  @2

  Nee, dat interpreteer jij zo.
  Ik vergelijk alleen maar een overéénkomst; dwangarbeid.

  Als je toch graag wilt vergelijken kun je simpel stellen dat de samenleving deze groepen qua status in dezelfde categorie schaart.
  Want: dwangarbeid voor deze groepen is kennelijk aanvaardbaar.

 2. 4

  @2: De vergelijking is zo gek nog niet. In de VS wordt je vanzelf crimineel als je langdurig werkloos bent. Al was het maar om in je onderhoud te kunnen voorzien.

 3. 5

  @4. Waarom denk je dat bijstand is uitgevonden? Het is een beheersingsstrategie van de staat. Vroeger deed overigens de kerk dat, zodat er gelijk nog enige zedelijke verheffing bij kon.

 4. 9

  Groeiende ui-terst lucratieve tak van business (the fastest growing money maker in the US), prachtig: staten/ counties VS vechten om maar zoveel mogelijk gevangenissen binnen hun territoria binnen te slepen. vervolgens het geboefte heropvoeden tot ware legbatterijkippen, waarvan het merendeel zwart…eens een slaaf, altijd een slaaf:

  Black men born in the US and fortunate enough to live past the age of eighteen are conditioned to accept the inevitability of prison. For most of us, it simply looms as the next phase in a sequence of humiliations. Being born a slave in a captive society and never experiencing any objective basis for expectation had the effect of preparing me for the progressively traumatic misfortunes that lead so many blackmen to the prison gate. I was prepared for prison. It required only minor psychic adjustments.

  O, en voor de liefhebbert (we zouden geen namen meer noemen) van nog meer kritiek op de VS? lees hier de pdf over de link tussen armoede en misdaad (uit de bundel: “Money Well Spent: How positive social investments will reduce incarceration rates”):

  There is a strong link between poverty and incarceration in the United states, according to the report.

 5. 12

  Harry.

  zomaar 1 zoekopdrachtje:

  “Are you experiencing high employee turnover? Worried about the costs of employee benefits? Unhappy with out-of-state or offshore suppliers? Getting hit by overseas competition? Having trouble motivating your workforce? Thinking about expansion space? Then Washington State Department of Corrections Private Sector Partnerships is for YOU.”

 6. 13

  @Pfff… Ik heb vaak genoeg kritiek hoor. Maar ik denk dat ik in deze omgeving het nuttigst (ahum) ben als ik wat positiever ben dan de meesten.

 7. 15

  @12
  Ja, maar ook niet uit eerste hand.
  Overigens zijn ook de werkomstandigheden van die gevangenen niet duidelijk aangegeven in het artikel van de NYT. Wel duidelijk is dat de gevangenen er niet tevreden mee zijn. Hadden ze maar geen gevangene moeten zijn.

 8. 16

  @14: Ja ik wil jouw niet-criminele overlevingsstrategie eens zien. Anyway, ik wil alleen aangeven dat je eigenlijk niet echt weet waarover je het hebt.

 9. 17

  Gevangen gehouden misdadigers: pedo’s, dieven, verkrachters, moordenaars e.d. kosten jammer genoeg geld. Ze krijgen – tot hun honderdste eventueel – onverdiend onderdak, bewaking, voedsel, medische behandeling, zelfs geestelijke verzorging. Reverend, priester, en imam – ja, die laatste is erbij gekomen – kunnen hoe geïnspireerd ze ook zijn vreemd genoeg toch niet van de wind leven.

  Daarbij komen nog de gederfde inkomens* die gestraften hadden kunnen verwerven als ze een vrij en eerbaar leven zouden hebben geleid.

  Het zal dan duidelijk zijn dat gevangen zittende criminelen grote sommen gelds van de USA** in beslag nemen, kapitalen die je in feite als gestolen van de eerlijke USA-burgers kunt opvatten. Geld dat e.g. aan Unicef had kunnen worden besteed zodat tienduizenden kinderen in arme landen toegang tot veilig water zouden hebben gehad en er honderdduizenden babies in leven zouden zijn gebleven. Natuurlijk, het is lang niet zeker dat dat gestolen kapitaal naar Unicef zou zijn gegaan, maar het is mógelijk, terwijl het nu zeker onmogelijk is; en mogelijk is beter dan onmogelijk, in dit geval.

  Om een verhaal kort te maken, laat de gevangenen zoveel mogelijk terugbetalen voor wat ze ontvangen, en voor wat ze zelf verpest hebben.

  In de gegeven contex is dan de titel: ‘De nieuwe slaven in de VS’ verkeerd gekozen. Dat kan gevolg van een persoonlijk aberratie zijn, maar ik denk toch primair aan een sinistere ideologie aan het werk. In beide gevallen echter lijkt er sprake te zijn van een flirt met de misdaad, cum een dosis klasse-haat. Wie eerlijk is en het goed gaat, krijgt slinks of impliciet de rol van slavenhouder toegewezen. En boete betaalt hij altijd.

  * Een soort van ‘opportunity costs’.
  **Mm Nederland natuurlijk ook. Gezien de samenstelling van de NL=gevangenispopulatie moeten we ons blauw betalen aan imams. Dat nu hadden wij ons toch kunnen besparen en het ge-spaarde aan Unicef kunnen schenken. Of er JSF’s mee betalen. Die worden nu te duur. Neen, immigratie is niet altijd leuk

 10. 18

  @ “gevangen zittende criminelen nemen grote sommen gelds van de USA in beslag” Hpax

  Niet dus.

  Big business, op winst ingestelde overwegend (en in toenemende mate) private ondernemingen. Het “prison industrial complex” zal eerder de kas van de IRS spekken..

  Als b.v. de grootste, de Correction Corporations of America: “operates over 30 prisons nationwide (a number that will soon double when every state prison in Tennessee goes private)”.

  Met je unicef…

 11. 21

  Wie eerlijk is en het goed gaat, krijgt slinks of impliciet de rol van slavenhouder toegewezen.
  Zeer onwenselijk gedrag willen straffen is iets anders dan de wens om een straf goedkoop voor jezelf (en het te straffen persoon te laten zijn). Dat heeft niet zoveel met eerlijkheid of welgesteldheid van doen, meer met de moral landscape

 12. 23

  @3 En toch. En toch.

  Om te beginnen wat Tjerk ook al zegt. Het is helemaal niet raar om in ruil voor een gunst een prestatie te verwachten. Ook is niet duidelijk als er verplichte tewerkstellingen worden doorgevoerd wat dan de aard van die werkzaamheden zijn. En wat als steuntrekkers werk weigeren? Worden ze dan neergeschoten zoals in het echie met gevangenen gebeurt die op de loop gaan?

  Veroordeelde criminelen hebben, in mijn optiek, een keus gemaakt en zijn zo in de gevangenis gekomen. Gevangenissen zijn een betrekkelijk humane manier van straffen, zeker als je het vergelijkt met andere methodes die wij mensen in de praktijk toepassen: eigenricht, lijfstraffen enz.

  Ik ben bekend met de privatisering van het gevangeniswezen in de VS. Kentucky Fried Chicken, bijvoorbeeld, is zo een keten waar bij het kippepootje dat je er bestellen kunt, niet alleen het vet maar ook het cynisme van de koopwaar afdruipt. Hoeveel sargasso lezers halen wel eens een vette hap daar?

  Om kort te gaan: ik vind het vergelijken een kwestie van appel en peer. Twee totaal verschillende problemen, met andere achtergronden, andere parameters, andere “oplossingen” en vooral ook een andere intentie: voor mij gaat het er bij het legitimeren van het idee gevangenneming vooral om de samenleving te beschermen van de gevangene. Ingeval van een steuntrekker moet juist alles erop gericht zijn om deze mensen zoveel mogeljk bij de samenleving betrokken te houden. Van scheiden is hier dus geen sprake.

 13. 25

  @23

  Dat is ook niet heel raar zo op het eerste gezicht. Maar wat is de volgende stap?
  Gedwongen arbeid moet mijn inziens in een vaste baan resulteren voor uitkeringsgerechtigden.
  Daarnaast verstoor je de arbeidsmarkt met dwangarbeid behoorlijk (in een bepaald segment).

  Het zijn natuurlijk ook appels en peren.
  Straks alleen nog voedselbonnen uitkeren aan uitkeringsgerechtigden?

  Tja en een tegenprestatie. Leuk voor een 59jarige die zich suf solliciteert. Maar het bedrijfsleven weigert ‘oudere’ mensen aan te nemen. Dus gedwongen (zonder salaris) werk tot je pensioen?

 14. 26

  @25

  Weet ik niet. Heel simpel. Ik kijk in mijn eigen kring en zie mensen die geheel terecht van een uitkering leven maar “gedwongen” aan het werk gezet worden terwijl de omstandigheden niet geschikt zijn. Anderzijds zie ik mensen in mijn kring die niet werken omdat ze dat niet willen, ook al denken ze zelf van alles en nog wat te mankeren.

  Een vaste baan, sure. Lijkt me prima. Maar om eerlijk te zijn zat ik meer in andere vormen van hulp en maatschappelijk nut te denken. Waarom uitkeringsgerechtigden niet laten meehelpen te zorgen voor ouden-van-dagen. In de eerste plaats eigen familie en dergelijke, maar ook kinderoppas binnen eigen kring zou je moeten kunnen aanmerken als vrijwilligerswerk en dus maatschappelijk nuttig. Ik ben er zeker van dat je met wat brainstormen de samenleving een hoop geld kunt besparen, de betrokkenen een hoop verbetering wat levenskwaliteit betreft kunt bieden enzovoort.

  Zoals jij zelf al aangeeft: “normale” banen aan uitkeringsgerechtigden toekennen lijkt me niet erg nuttig, zeker niet in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Maar er zijn ongetwijfeld andere oplossingen mogelijk.

 15. 28

  Sociale dienstverlening of anderszins arbeidsvoorzieningen voor uitkeringsgerechtigden, gericht op je weer nuttig en waardevol en energieker gaan voelen, is wat anders als e.e.a. ontaardt in regelrechte dwangarbeid. Zeker bij de diverse landelijke WWB- projecten zoals de Roteb in R’dam (maar ook in A’dam) lees je dergelijke verhalen. Sadistische kapo’s die er kennelijk (want van horen zeggen) genoegen in scheppen het contingent arme drommels dagelijks te terroriseren tot het wieden van onkruid en dergelijke. Worden er nog nèt niet begeleidt door een reusachtige neger met oorbellen en een trommel op den buik…

  Centrale Raad van Beroep A’dam heeft overigens criteria opgesteld als: traject moet gericht zijn op (toekomstige reguliere) arbeidsinschakeling, er moet rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden als belastbaarheid van betrokkene (waar soms gewoon overheen wordt gelopen) en de aard van de werkzaamheden moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals arbeidstijden.

  http://www.bijstandsbond.org/activiteiten/persberichten/opsommingfebruari2010/dwangarbeid3.htm

  @ DJ

  Hoef je er niet zo’n gek stemmetje bij op te zetten…

  Het wil maar niet lukken he, jezelf te verbergen.