De nieuwe auto van Femke Halsema (categorie vrijdagmiddag)

Nog geen anderhalve week geleden ontstond ophef over de auto die Femke Halsema zou rijden. Een roet- en dieselbrakende Mercedes stationwagen uit 1984 zou het zijn – maar wel met voldoende ruimte voor een tweeling-met-wandelwagen. De afdeling voorlichting van GroenLinks was er maar druk mee: nee, het was geen diesel maar een benzine-auto en trouwens hij was niet van Femke maar van haar vriend.

Maar inmiddels heeft Femke een nieuwe auto. Dát is snel, en dat allemaal naar aanleiding van wat gemopper op GeenStijl? “Hmmmmm nee, dat zou wel erg snel zijn. De auto was al besteld“, aldus de voorlichter. De verkiezingen komen er weer aan, Femke moet dus meer het land in en met de trein kom je zoals we allemaal weten tegenwoordig ook nergens meer.

Milieuvriendelijk en toch niet tuttigDe nieuwe auto is een uitermate zuinige Toyota Prius – een hybride nog wel. Een populaire auto in Hollywood: Harrison Ford heeft er een, evenals Brad Pitt, Cameron Diaz, Alicia Silverstone, Tom Hanks, Ewan McGregor en Jeff Goldblum. Meryl Streep heeft er twee en Leonardo DiCaprio vier. Milieuvriendelijk en toch niet tuttig. Een prima auto dus voor Halsema die in haar partij het liefst alle geitenwol alsmede linnen tasjes zou willen verbieden.

 1. 3

  Iedereen die erin rijdt gaat met zijn ogen dicht praten, aldus alwetend orakel south park.

  Echt iets voor Halsema, dus.

 2. 5

  Had ik nergens geens studie gezien die beweerde dat de Prius met batterijen en al een grotere ecologische footprint heeft dan een hummer?

  @Henk
  ROFL, beste post van de dag IMHO
  @BartB
  Ideaal zo’n Tango, maar waarom niet uitbrengen in de vorm van een healey frogeye? Zou er een stuk sympathieker uitzien.

 3. 6

  De Tango? Help dat is een Smart die ze over de lengte hebben gehalveerd… als dat op de weg mag dan stel ik liever dit voor als Groenlinks-bedrijfsvoertuig. Straalt in ieder geval wel uit waar de partij voor staat: lots of shit :-)

 4. 9

  In vervolg op Marinus (7): …waaruit dan weer blijkt hoe goed Groenlinks altijd is geïnformeerd over de onderwerpen waar ze over willen meebeslissen…

 5. 11

  Was het niet van Geel die deze auto als dienstauto nam (om te laten zien dat hij bewust bezig was) om hem na een paar maanden in te ruilen voor een BMW 7 (volvo S80 of zoiets) omdat de Prius te klein was?
  Sindsdien ben ik van mening dat van Geel geen staatssecretaris mag zijn omdat hij te klein denkt..

 6. 12

  Volgens mij wilden alle bewindsliden opeens die BMW omdat deze auto kon worden omgebouwd tot een rijdende tank? Men wilde zich in het post-Volkert tijdperk namelijk veilig voelen achter deuren van 500 kilo gewapend staal en dankzij een benzineverbruik van 1 op 2 toch in 5 seconden van 0 tot 100 km/h kunnen optrekken om aan kippenstronttaartengooiende activisten te ontkomen.

 7. 14

  @10
  Gewoon een lupotje, polotje, golfje of huns gelijke van eender welk merk, als tdi en dan rustigjes cq normaal mee rijden, langzaam afremmen op de motor e.d.
  Best zonder airco overigens.

  Verder geldt dat het totale jaarlijkse verbruik=(verbruik/km)*aantal jaarlijkse km.
  Oftewel een Ferrari Enzo die 5000 km per jaar doet is een pak ecologischer dan een Prius die er 50 000 per jaar aflegt.
  ‘Om maar te zwijgen van een Lotus Elise)

 8. 15

  Zo’n Elise is nog best een leuk zuinig autootje. weet net zoveel als min oude Panda (ook zuinig!) maar dan met 4x meer vermogen en een iets betere cW waarde.

 9. 21

  Wat een heisa over de auto waar een politica in rijdt. Misschien is ’t niet de zuinigste auto, nee. Ik weet niet veel van auto’s, maar de Prius leek mij een soort conceptcar met APK keuring. Mag ze ’t zelf uitmaken?

  De verhalen dat “ze slecht geïnformeerd besluiten neemt”. Nogmaals, het is verdomme maar een (privé!) auto! Gaan we nu ook kijken of ze bij de C1000 of De Groene Weg haar vlees koopt? En of ze wel spaarlampen heeft?

  Als we elke politicus gaan afrekenen op het strak naleven van de idealen die deze voor de hele gemeenschap stelt, kunnen we ongeveer iedereen naar huis sturen. Het zijn namelijk nèt mensen. Mensen die het voor zichzelf ook liever gemakkelijk hebben, maar snappen dat als je een collectief probleem wil aanpakken, je collectief je er voor moet inzetten. Dus proberen wetten te maken die jouw idee uitdragen, zodat iedereen zich er aan moet houden: jij zal ’t dan ook met liefde doen.

  Zeker als ’t gaat om een auto moet je ook als GroenLinksert pragmatisch denken: we mogen allemaal (nou, ja, hier bij Sargasso dan, niet bij GeenStijl) ons er van bewust zijn dat een fractievoorzitter een druk, druk bestaan heeft en het nut van goed haar functie uitoefenen voor het principe van autoloos rijden gaat. Zo kan ze namelijk effectief strijden voor beter openbaar vervoer, zodat dit voor meer mensen een goed alternatief is.

  Al met al een heel goedkoop links hatend artikel van GeenStijl. Het lijkt De Telegraaf wel. Oh, wacht…

  En die ‘woordvoerder’ is een publieksvoorlichter, die de vraag van een privé persoon beantwoordde.

 10. 22

  @DWizzy. Zo maak je je er wel verdomd makkelijk vanaf zeg. A preken maar B doen.

  Al die Groen Linksers gaan toch altijd met het openbaar vervoer?

 11. 23

  @Brechtje

  Als dat als politica je stelling was, moet je dat idd doen, ofwel toegeven dat je een fout maakte en terugkomen met een beter idee.

  Maar zowel het toegeven als het betere idee zal wel teveel gevraagd zijn.

  Wat Grumpy zegt eigenlijk.

 12. 26

  @Tijs, zo is het. Dus gewoon A preken en B doen, en dan noemen we het gewoon “praktisch groen”. Lekker makkelijk hoor dat Groen Links.

 13. 27

  Ga je als GroenLinkser als kluizenaar op de hei wonen dan ben je een geitenwollen sok en hoeven je argumenten dus niet serieus genomen te worden. Probeer je normaal mee te draaien in de maatschappij en deze waar mogelijk te verbeteren, dan breng je “lekker makkelijk” je principes niet in de praktijk, en hoeft er dus niet naar je argumenten geluisterd te worden.

 14. 28

  die in haar partij het liefst alle geitenwol alsmede linnen tasjes zou willen verbieden.

  Als ze dat zou willen had ze het al voorgesteld.
  En? Heeft ze dat al gedaan?

 15. 29

  @Reinouts:

  Probeer je normaal mee te draaien in de maatschappij

  Dus de trein of taxi is iets voor abnormalen? Goh, dan is het wel heel erg met mij gesteld.

 16. 30

  Jammer dat Grumpy niet goed mijn bericht snapt. Of gewoon niet in staat is zijn standpunt te laten evolueren. Ik probeer namelijk duidelijk te maken dat het OV helaas niet altijd een goed alternatief is. Dat weet Halsema ook, daarom heeft ze ‘helaas’ een auto, zodat ze wat voor de politiek kan betekenen en kan zorgen dat openbaar vervoer een goed alternatief kan zijn.
  Bij GroenLinks zijn ze overigens ook niet gek en snappen ze stiekem wel dat je niet voor àlle doeleinden de auto kan inruilen voor het openbaar vervoer.