De Mol brengt smurfen-realityserie voor kinderen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Beelden van de pilot (Foto: Jochem van den Berg)

John de Mol denkt een nieuw baanbrekend concept te hebben ontwikkeld voor kinderen. Het tijdperk van tekenfilms is volgens De Mol voorbij. In de 21ste eeuw zijn de personages van de tekenfilms echt geworden. In een nieuwe smurfen-realityserie zijn alle 101 smurfen in een dorp 24 uur per dag te volgen terwijl zij op bijstandsniveau moeten overleven. Op 7 April is de eerste aflevering. Wekelijks zal er één smurf weggesmurfd worden door de kinderen.

“Je kunt kinderen niet vroeg genoeg confronteren met de realiteit,” zegt De Mol. De mediamagnaat denkt dat door kinderen stelselmatig te laten opgaan in een fantasiewereld, ze verkeerde voorbeelden gaan nadoen. “Wij behouden de aantrekkingskracht van de tekenfilmversie, maar confronteren de kinderen met de harde realiteit van deze mensen. Een heel dorp blauwe mensen die op bijstandsniveau leven, dat is vermakelijk en leerzaam,” aldus De Mol.

De serie zal een uniek inzicht geven in het functioneren van het smurfendorp. Er is veel nieuwsgierigheid over de leiderschapskwaliteiten van Grote Smurf, volgens velen de aangewezen smurf om het dorp door de recessie te trekken. Door de afwezigheid van een monetair stelsel valt te bezien of de communistische ideologie nog heilzaam kan werken in het dorp. Er wordt ook druk gespeculeerd of het mysterie rond de reproductiemogelijkheden van de blauwe baasjes eindelijk opgehelderd zal worden. “De EO wilde er graag 40 Dagen Zonder Smurfin van maken. Gelukkig is RTL niet zo preuts,” zegt de mediatycoon. Het is nog onduidelijk welke rol Gargamel in het geheel krijgt. Er gaan geruchten dat weggestemde smurfen bij hem terechtkomen, zodat hij wellicht eindelijk de Steen der Wijzen kan fabriceren.

De serie zal pas in april van start gaan. De eerste criticasters zijn echter al opgestaan. De Gouden Kooi zorgde destijds ook voor ophef en werd door de politiek als ‘moreel verwerpelijk’ gezien. Ditmaal komt de kritiek uit de pedagogische hoek. Jeugdpsycholoog Berend Hooglander denkt dat het ideaalbeeld dat kinderen hebben van smurfen ruw verstoord zal worden. Het kan traumatische gevolgen hebben voor de jonge kijker. “Relatief onschuldige smurfen uit een tekenfilmserie zullen in het echt niet zo onschuldig zijn. Driftige Smurf zou zich bijvoorbeeld kunnen ontpoppen als aggresieve straatjongere en veel porno kijken. Dat kan zorgelijke effecten hebben op jonge kinderen,” aldus Hooglander.

Reacties (1)

#1 schnoetsz

Laat kinderen kinderen zijn en de mol er met z’n vieze tengels vanaf blijven.