De middenklasse gaat het systeem fucken

“Fuck the rules. Fuck playing the game the banksters want you to play. Fuck being the good citizen. Fuck filling out every form, fuck paying every tax. Fuck the government, fuck the banks who own them. Fuck the free-loaders, living rent-free while we pay. Fuck the legal process, a game which only works if you’ve got the money to pay for the parasite lawyers. Fuck being a chump. Fuck being a stooge. Fuck trying to do the right thing—what good does that get you? What good is coming your way? Fuckit.”

Maak kennis met de Amerikaanse Henk en Ingrid die het gehad hebben met het systeem. Brave middenklasse die weigeren nog langer hun hypotheek te betalen. Gevaarlijke bravoure? Niet als ‘walking away from your mortgage’ sociaal geaccepteerd raakt en miljoenen andere middenklasse besluiten om dit voorbeeld te volgen, dan is het The End Of The World As We Know It… lees maar.

 1. 2

  Henrik ga slapen i.p.v. zo opzichtig vliegen af te vangen.
  Dit is nog steeds relevant, zo niet nog relevanter dan eerst.
  enwel daarom: gronk bedankt voor de linktip.

 2. 4

  De analyses van Zerohedge zijn van het niveau Zapruder. Hou er rekening mee dat dit een site waarvan de redacteuren geloven dat 9/11 een inside job is en de ‘Birther-beweging’ (Tea-party) ondersteunt.

 3. 5

  @ nick, lijkt me goed om voorzichtig te zijn met oordelen over andere informatiekanalen. De wereld is voor mij een verzameling van het meest bediscussieerde. Het is verstandig de discussie te volgen over dit zeer actuele onderwerp en hier je eigen beeld mee te verijken. sommige commentaren zijn werkelijk de moeite waard om te lezen en getuigen van een publiek wat niet klakkeloos volgt.

 4. 7

  Toch wel echt voor een groot gedeelte wat Nick zegt. Op zerohedge is het zoeken naar zinnige posts, het is idd 50% van de tijd alu-hoedjes galore gemixt met hier en daar een zinnig woord.

 5. 9

  Nou is ‘middenklasse VS’ nou niet echt ‘middenklasse NL’ dus er valt nogal wat van af te dingen, naast het feit dat in de VS er wel heel stupide constructies zijn om jezelf flink de boot in te laten gaan.

  500K variabel? Alles op basis van beleggingsconstructies? Hallo, espressotje nodig? Lobotomie?

 6. 10

  Even los van het feit natuurlijk dat er ook een groep is die geen koophuis heeft. Of nee, toch niet. Dat zijn in de VS allemaal parasitaire linkse bomenknuffelaars.

 7. 11

  Je hebt er wel hele regio’s waar mensen in de val zitten, omdat ze hun huis niet zonder verlies kunnen verkopen (Michigan bijvoorbeeld), áls ze het al verkocht zouden krijgen.

 8. 13

  “What’s really important is Brian and Ilsa: What’s really important is that law-abiding middle-class citizens are deciding that playing by the rules is nothing but a sucker’s game.”

  Doh das al eeuwen zo. Anderzijds heb je pas recht van spreken als je ook geen gekke verplichtingen bent aangegaan. (te dikke hut te dikke auto)

 9. 14

  Uiteraard is de bron wat twijfelachtig (dat zei de linktipper ook al), maar het ‘van je hypotheek weglopen’ fenomeen bestaat wel degelijk. Al denk ik dat als het echt op grote schaal gaat plaatsvinden de overheid deze rebellen gewoon in kampen opsluit, dan schrikt de rest zo dat ze weer braaf gaan betalen. Desnoods verkopen ze de boot…

 10. 15

  Overigens denk ik dat de babyboom generatie zich nog wel onder de problemen uitfoezelt. De apocalyps is voor mijn generatie en de asresten van onze beschaving zijn voor mijn kinderen. Nu bevinden wij ons in de puinhopen van Paul Scheffer en Alan Greenspan. Morgen in de killing fields van de DeWinter, Wilders en Sarrazin, daarna is er hopelijk nog een beetje fosfaat over voor in de kunstmest te gebruiken op de keuterakkertjes tussen de ruïnes van de Zuidas.

  Nog een fijne zondag.

 11. 17

  Bronnen die twijfelachtig zijn, meningen die er niet toe doen en link lijstjes die korter worden. Doen we hier niet te veel aan zelfbevestiging?

 12. 18

  Wat een stuitend staaltje zelfmedelijden. We hebben onszelf een wurghypotheek aangemeten om een huis in gated-community met golfbaan te kopen, en nu krijgen we geeneens overheidssteun. “We follow the rules, and look where that’s gotten us?”
  Wat een kutleven. Laat me raden, ze hebben er altijd “hard voor gewerkt”?

 13. 19

  Zeg niels, doe eens niet zo pathetisch zielig. hier heb je een linkje uit de NY times, die dit zegt:

  ‘[..] some of them are making a calculated decision to hang onto their money and let their homes go. Is this irresponsible?

  Businesses — in particular Wall Street banks — make such calculations routinely. Morgan Stanley recently decided to stop making payments on five San Francisco office buildings. [..] Nobody has said Morgan Stanley is immoral — perhaps because no one assumed it was moral to begin with. But the average American, as if sprung from some Franklinesque mythology, is supposed to honor his debts, or so says the mortgage industry as well as government officials.’

  Nog eentje, ook NY times: 36 % van de amerikanen vindt het onder sommige omstandigheden acceptabel to ‘walk away from your mortgage’.

  En hier, wat ouder, van Calculated risk, die al een tijdje zegt dat het niet te hopen is dat dat soort gedrag sociaal aanvaardbaar wordt. Oh, en dat linkje van de WP van henrik is ook een ‘normale’ bron.

  Dus puh-lease, kijk eens ff naar ’t argument wat ze neerzetten: dat d’r een groep amerikanen is die ontdekt dat ze ‘contract is contract’ alleen maar voor hun opgaat en niet voor hun bank, en die nu besluit om zich dan ook maar niet aan ‘de regels’ te houden. De ergernis die daaruit spreekt is IMO exact dezelfde ergernis waaruit sommige brave nederlanders LPF of PVV stemmen (yup, daar-issie weer): ‘om het systeem te veranderen’.

 14. 20

  Ik begrijp die onvrede van die mensen wel. Ze hebben een te duur huis gekocht op het hoogtepunt van de markt. Ze balen ervan dat de een wel in het subsidieprogramma terechtkomt en de ander niet.
  Ik denk dat dat het probleem van de westerse middenklasse is. Ze betalen steeds meer en krijgen steeds minder rechten. De balans raakt uit evenwicht. Wilders speelt door mooi op in.

 15. 22

  Nationale Garde inzetten. Wat ze tegen de studenten en de zwarten konden, kunnen ze ook tegen de babyboomers. En had Custer ook geen goeie methode?

 16. 23

  Overigens wat is er nog van Marijnissen z’n cavalerie nu we het even over Henk & Ingrid hebben? Interessante #19 verder … maar zit er niet vooral die xenofobie achter (zie ook VB in VL) eerder dan “het systeem veranderen”?

 17. 24

  S’z: bij een gedeelte wel, en wilders drijft anno nu veel meer op xenofobie dan fortuijn destijds, maar ik kan me herinneren dat d’r in 2002 een groep LPF-stemmers was die de LPF zag als degenen die *echt* alle heilige huisjes overhoop gingen gooien in den haag.

 18. 25

  Toegegeven, een stel burgers dat zich niet meer kan identificeren met de inrichting van de samenleving, dat zich schaart achter een politicus die de afspraken, wetten en andere, aan z’n laars lapt … Maar ik denk dat in de VS vooral de kredietcrisis speelt, en in NL vooral de samenlevingscrisis, of hoe komt het dat NL just can’t seem to get over Pim & Theo? NL’s establishment (ja gij Jan-Pieter, et tu Wouter & Jan) heeft toen dikke vette kansen laten liggen om de samenleving richting te geven en de polarisatie te overstijgen. Het gebeuzel van Balkenende over normen en waarden was m.i. nefast, maar ook het non-alternatief van Marijnissen, niet?

 19. 27

  ik blijf het oud nieuws vinden en het vindt te weinig weerklank.

  vooralsnog.

  op ons Metafilter waren er een stel draadjes over, allemaal interessant.
  maar kijk ook naar de datum, veel is er niet veranderd.

  http://www.metafilter.com/68616/The-You-Generation

  http://www.metafilter.com/87071/Homeowners-You-Have-Nothing-to-Lose-But-Your-Mortgages

  http://www.metafilter.com/93356/Just-walk-away-and-there-will-be-an-end-to-the-horror-I-await-your-answer

  http://www.metafilter.com/91802/Walk-away

 20. 28

  Ondertussen gaan de net afgestudeerde kinderen van deze Henk & Ingrid ook foreclosen op hun studieleningen, want zo’n studie antropologie van $100k kun je natuurlijk niet aflossen met je baantje bij Starbucks.

 21. 29

  Waren we in nederland niet zover dat we de basisbeurs zo goed als afschaften? Daar zit je dan met je studie bedrijfscommunicatie…

 22. 31

  Het erge is dat de hele babyboom generatie zo denkt. Die hebben het hele systeem leeg geplunderd, zijn toen gaan lenen op toekomstige generaties, en toen dat ook niet langer ging, zijn ze nu begonnen alle voorzieningen voor toekomstige generaties, hun eigen kinderen nota bene af te breken. Fuck you all! En ook nog zeuren dat er geen verplegers aan hun bed staan om ze te helpen bij het afrukken op de maatschappij.

 23. 33

  @caprio, het verschil is dat je hier in NL niet zomaar weg kunt lopen van je onderwater staande (aflossingsvrije) hypotheek … vlgs mij kan het trouwens niet in alle staten van de vs, maar goed. Leuk dailyshow videootje van ook.

 24. 34

  Terzijdig, die foto dat zijn toch die lutsers die ca een miljoen verloren op een deposito van de DSB ? If not dan komt ie geheid van istockphoto.com

 25. 35

  Dus: “fuck the system; ga huren”?

  Lekker makkelijk als je met zn tweeen bent en de kinderen al uit huis zijn. Pure babyboomer-onverschilligheid.

 26. 39

  @37: Wel volpropaganda zeg, namen in een verhaal noemen en dan een stockfoto toevoegen om een artificiële persoonlijkheid te creëren in je verhaal. Ik begin me meteen af te vragen: Bestaan Brian en Ilsa wel, of is dat verhaal net zo nep als die foto?

 27. 40

  Het verhaal (b)lijkt fake, maar de moraal erachter is een interessante.

  Hoeveel procent van de bevolking werkt er,
  welk deel van deze groep staat voor het leeuwendeel van belastinginkomsten en ziet politici het geld gebruiken voor zaken waar ze het niet noodzakelijk mee eens zijn, ipv voor de beloofd uitbouw en onderhoud van de structuur?

  Heeft dat deel van de bevolking, dat de welvaart draagt, boodschap aan pakweg een oorlog in Afghanistan of een niet-aflatende influx van nieuwe steuntrekkers?

  Lijkt een beetje op het nieuws dat men in de UK de healthcare research budgetten bevroor toen boze truckers de raffinaderijen blokkeerden en er dus wekenlang geen inkomsten konden komen uit brandstoftaksen.

  Stel de werkende middenklasse blijft morgen massaal thuis, wat dan?

 28. 42

  Hoeveel procent van de bevolking werkt er,
  welk deel van deze groep staat voor het leeuwendeel van belastinginkomsten en ziet politici het geld gebruiken voor zaken waar ze het niet noodzakelijk mee eens zijn, ipv voor de beloofd uitbouw en onderhoud van de structuur?

  Welk deel van deze groep ontvangt vrijwel gratis onderwijs voor hun kinderen, zwaar gesubsidieerde gezondheidszorg, kan doorgaans wonen voor onder de marktprijs, etc etc?

 29. 45

  @JSK
  So? De freeloaders die niet werken, krijgen die geen “vrijwel gratis onderwijs voor hun kinderen, zwaar gesubsidieerde gezondheidszorg, kan doorgaans wonen voor onder de marktprijs”? Even more so zou ik denken.

 30. 47

  @JSK; In eerste instantie zou ik zeggen: nee. Want leveren een boel belasting op. Maarja, welke inkomens-bracket versta jij onder ‘middenklasse’ ?

 31. 48

  Hmmm.. het gaat er denk ik om wanneer je “netto” belasting betaalt. En daarnaast: ook leden uit de middenklasse hebben een “kans” om freeloader te worden. Je verliest beide benen in een freak cat accident. Behalve als je een klein fortuin hebt gespaard, zal je een netto kostenpost zijn voor “de maatschappij”.

 32. 49

  Interessant experiment (misschien); ik weet niet of dit al gebeurt. Maar kan je een maatschappij niet verdelen in drie delen (top, midden en laagste klasse), met als scheidings-criterium dat ze alle drie evenveel opbrengen, en dan kijken hoeveel personen er in iedere klasse zitten, en wat precies de onderscheidende inkomens-grenzen zijn, en deze cijfers afzetten tegen die van andere landen ?

 33. 50

  Die zogenaamde ‘middenklassers’ zijn bijkans zelf de grootste freeloaders vanuit het perspectief van mensen die niet mee wensen te doen aan het overeind houden van huizenmarkt & pensioenfondsen, en vernietiging van leefomgeving.

 34. 51

  Euh, wel even kiezen hoor ; de rijken betalen amper belastingen EN de middenklassers zijn freeloaders EN steuntrekkenden dragen niets bij… waarom doet men eigenlijk nog de moeite een belastingdienst te hebben? En wie onderhoudt die wegen eigenlijk? En waarvan?