De marsmannetjes komen ons redden

Ze waren kennelijk nog niet “gezond” genoeg, de Marsen. Nadat de fabrikant nog geen anderhalf jaar geleden de hoeveelheid verzadigd vet in het energierijke hapje spectaculair verminderde, is het nu alweer tijd voor de volgende stap in het charme-offensief: begrenzing op slechts 250 calorieën. Nou, daar heb je wat aan. U zegt?

Ah, hoeveel calorieën er dan voorheen in een Mars zaten? Nee, inderdaad, dat zeggen ze er weer niet bij. Daar mogen we zelf achteraan.

Welnu, een Mars woog tot nu toe 51 gram. Bij 448 kcal per 100 g kwam dat dus tot nog toe op… eh… 228,5 calorieën per stuk.

Kijk, dat rekent dan weer géén van die nieuwsmedia die dit persbericht zo gretig overnamen u voor. Dat wordt overgelaten aan die enkele eetschrijver die niet genegen is zaken voor zoete koek te slikken en zélf even de zakjapanner trekt.
De algemeen directeur van de GGD, Laurent de Vries, was in elk geval uit het meer goedgelovige hout gesneden. Hij twitterde op 16 februari enthousiast “Mars stopt met suikerbommen. Dat is toevallig: ik heb vanmiddag een gesprek met Mars: zeer actueel!”.

Zeer actueel en zeer opmerkelijk. Dezelfde De Vries sprak er kort voordien schande van dat Minister Schippers op de thee ging bij de tabakslobby, maar als directeur van de GGD op bezoek bij een snoepfabrikant van wie je de fabeltjes kritiekloos slikt, dat kan natuurlijk best.

Ach ja, het is een bekend verhaal. De voorvechters van het Gezonde Gewicht bij kinderen laten zich met graagte inpakken door de marketeers bij de voedingsindustrie. Bij Nieuwsuur konden we onlangs zien dat volgens de GGD een gezonde lunch bestaat uit wit brood en cola light. En probeer je Paul Rosenmöller te bellen (u weet wel, die van het Convenant Gezond Gewicht), dan krijg je de receptioniste van Schuttelaar en Partners aan de telefoon–juist, dat bedrijf dat zoveel verdient aan die bewustekeuzelabeltjes.

Ook al deze kleine wetenswaardigheden zullen wel weer geen volksopstand ontketenen. De PR-jongens en spindoctors zijn aan de macht en het checken van feiten is inmiddels behoorlijk last millennium. Misschien moet ik ook maar persberichtjes gaan schrijven. ’t Schijnt prima te verdienen.

foto i like

 1. 1

  Getalletjes zoeken achter de nieuwsfeitjes is altijd goed. Dus ga zo door eetschrijver! Maar nu een stukje nuancering: Mars laat weten dat het in zijn producten voortaan niet meer over de 250 calorieën zal gaan. Tenminste… in Amerika (en ach, waarschijnlijk ook voor Nederland), waar de repen nog wel eens veel enormer kunnen zijn dan die lullige reepjes die je bij ons naast de kassa vindt. Nu geldt dat niet alleen voor een Mars, maar ook voor de Snicker, de Raider, enzovoorts. En laat die ontzettend normale Snicker bij ons nu ook al 299 calorieën bevatten.

  Eigenlijk zijn ze best lief daar bij Mars.

 2. 3

  Welnu, een Mars woog tot nu toe 51 gram. Bij 448 kcal per 100 g kwam dat dus tot nog toe op… eh… 228,5 calorieën per stuk.

  Volgens mij zit je er een factortje 1000 naast. 448
  kcal * 0.51 = 228.5 kcal = 228500 cal. Dan naar 250 cal terug is een dusdanig spectaculaire reductie dat ik er argwaan van zou krijgen. Lijkt me dus wel de moeite waard om als eetschrijver eens verder op onderzoek te gaan.

 3. 8

  Het was wel appelstroop hoor! En nu mag ik nooit meer een boterham met appelstroop eten en alle andere dorpelingen wel iedere keer als we de Hollanders het dorp uit moeten kloppen.

 4. 10

  Als de schrijver dan idd ook even eerlijk en duidelijk wil zijn, want die weet best dat er ook producten zijn met >250kcal en dat die verbannen worden.

  Het is altijd zo jammer dat je klaagt over ‘misleiding’ dat je er zelf ook aan doet, je wordt er gelijk ongeloofwaardig van.

 5. 16

  oei, nou wordt het voor mij gevaarlijk. Want al ben ik een enorme zoetekauw, Marsen hebben me altijd enorm tegen gestaan, want veel te zoet. En een MilkyWay smaakte dan net weer naar niks, dus wie weet zou ik de kruising nog wel lusten.
  Snickers vind ik dan weer geweldig, en die schijnen nog verderfelijker te zijn. Dus misschien kan ik dat afbouwen met gezonde Marsen.
  Overigens allemaal van dezelfde firma.

  Gelukkig heb je van die ‘counterfeit’ mini-bars, zo’n hele zak van 400 gram van die dingen kost net zoveel als 2 van die ‘echte’ ‘bars’ van een half ons. Kan m’n geen ruk schelen hoeveel calorieën d’r inzitten. Is gewoon leuk voor de portemonnee.

 6. 17

  Ik vermoed dat Mars je nu een stuk beter zal bevallen dan in het verleden,ik had hem in een paar happen op terwijl ik daar vroeger wel wat langer voor nodig had.Mede doordat de lengte van een reep in loop der jaren veel korter is geworden.HIj werd eerst langer,wat een prijsverhoging rechtvaardigde, daarna kromp hij weer.