“De man die Neda doodschoot”

nedasuspect
In de Iraanse blogosfeer heerst een “We got him!” stemming nu de identiteitskaart van de vermeende moordernaar van Neda Soltan online staat (check: hier en hier). Abas Kargar Javid is lid van de gevreesde Basij militie en loste (naar alle waarschijnlijkheid) op 20 juni jl. het fatale schot op de studente Neda die vervolgens het icoon van de Iraanse protesten werd. De menigte ging achter Abas aan en ontfutselde zijn ID, nu staat een kopie online. De arts Arash Hejazi die Neda bijstond in haar laatste minuut bevestigt op zijn blogspot (farsi) dat dit inderdaad de dader is, maar dat hij stelt ook dat deze man een eerlijk proces moet krijgen, als ie ooit gepakt wordt… [met dank aan MT voor vertaling farsi]

 1. 1

  Kan iemand me even helpen? Is het goed om ‘m hier dan ook nog eens frontaal neer te poten? Maakt het niet uit op een Nederlands log?

  Moraal en mob-justice — ik kom er niet uit…

 2. 4

  @1 het is nieuws, nieuws uit de Iraanse blogosfeer, Sargasso is ook een blog, het staat nu ook weer op een server waar het regime niks mee kan, grote Amerikaanse internetbedrijven hebben al regelmatig getoond toe te geven aan de druk om censuur vanuit dictatoriale regimes, ik maak me geen illusie over onze impact maar in het verleden zijn er interessante contacten geweest tussen Iraanse bloggers en Sargasso, ik overwoog/weeg om het ook in het engels te bloggen want je zal zien dat dit in de komende dagen ook redelijk wat Iraanse traffic oplevert.

  @2: met een voortvluchtige Nederlandse TBS-er had ik dit niet gedaan (TMG style), hier werken politie en justitie naar behoren, de hiervoor aangewezen kanalen zoeken het maar uit. Dit is min of meer wereldnieuws en een gebaar naar de freedom loving peoples of Iran.

 3. 5

  @4: wereldnieuws… Tja, wat is het nieuwsgehalte dan? Ik zie niet meer dan een foto met naam en toenaam pontificaal op Sargasso staan van iemand die verdacht wordt en waarvan de identiteit al lang bekend was bij de mensen voor wie het ertoe doet (het ID was hem al op de dag van de gebeurtenissen zelf ontfutseld).

  Blijkbaar vindt de redactie van Sargasso dat de hele wereld het gezicht dient te kennen, dat 99,99% van hen nooit van dichtbij zal zien en dat waarschijnlijk binnenkort onherkenbaar verminkt terug zal worden gevonden in een steegje ergens in Teheran.

  Ik vind het niet erg rijmen met het privacy-waakhond-schrijven waar Sargasso ook van bekend is.

 4. 6

  Onzin Bismarck, dit is een gezochte moordernaar, wat kon degene die het ID in beslag had genomen anders doen dan het bekend maken? Ermee naar de politie gaan… dan was hijzelf opgepakt. Nu kan de druk in de Iraanse samenleving worden opgevoerd en komt het wellicht wel tot een arrestatie en veroordeling en ja dat vind ik nieuws. De situatie in NL is totaal onvergelijkbaar met die in Iran dat het argument privacy erbij halen IMHO nergens op slaat.

 5. 8

  Nee, dit is heel erg discutabel Carlos. Die foto is geen nieuws. Nieuws (oud nieuws) is dat die ID kaart gevonden en gepubliceerd is, niet de vorm van het hoofd van de houder.

  Over het algemeen ben jij wat zuiverder op de graat in het verdedigen van de enkeling tegen de horde dus ik formuleerde #1 nog afwachtend maar het enige dat dit excuseert is dat ‘ie toch al bekend was en dat dit daarmee geen verdere invloed gaat hebben op zijn levensverwachting. Principieel vergaloppeer je je hier ernstig en maak je jezelf medeplichtig aan een lynchpartij.

  Ik bedoel, which is it? Argument 1 is “nieuws” maar argument 2 er direct achter aan is dat ‘ie nu in ieder geval niet weg gehaald kan worden door het Iraanse regime. Als je dat eerste argument wilt gebruiken dan had je deze post neer moeten zetten met een kek censuur balkje over de foto heen, wat dat dan ook voor praktische zin had gehad. Was het een prima stukje van geworden. Maar dat doe je niet, dus het overblijvende argument is je die foto zo wijd verspreid mogelijk wil zien.

  Als er geen echte “justice” is dan is het principiële standpunt om te concluderen dat er geen “justice”, punt, is. Niet dat er dan in ieder geval nog mob-justice is.

  Je hoeft er wat mij betreft niet van onder de indruk te zijn hoor maar dit valt me wel echt serieus tegen.

 6. 10

  Wellicht. Iedereen heeft zo z’n breekpunt. Maar de redacties van andere fora hebben net zo’n heilig vertrouwen in de eigen morele zuiverheid als ze foto’s van mensen plaatsen. Dat eigen vertrouwen wantrouwen is de basis van een rechtstaat.

 7. 11

  @rene: Bij een regime met enigszins morele standaarden (zoals de britten) kun je de Ghandi uithangen. Bij een amoreel regime heeft dat geen zin.

  /heeft nu even geen zin in godwin’s, maar je begrijpt hoop ik wat ik bedoel.

 8. 12

  Die laatste zin van #10 is waar het om gaat, gronk. Dank den Here voor ons eigen grote, onwrikbare morele gelijk. Verder heb ik vandaag geen zin in een shouting-match en m’n commentaar aan Carlos is gemaakt. Out.

 9. 13

  Natuurlijk Rene, heb ik de punten die je opbrengt overwogen, maar deze situatie ligt écht in de buitencategorie. Het verhaal (via de mail) dat de arts die Neda bijstond bevestigt dat het de schutter is, het feit dat het regime dit militielid de hand boven het hoofd houdt. Ik geloof helemaal niet dat hier een lynchgevaar zit, een paar weken terug poste ik nog filmpje waarbij een militielid van zijn motor wordt gemept maar vervolgens netjes in veiligheid wordt gebracht door omstanders.

  De enige kans op een proces tegen de schutter is constante aandacht voor deze moord en inderdaad ook exposure van zijn identiteit.