Politiek taalgebruik

OPINIE - ‘We zullen iets verarmen’ zei premier Rutte vrijdag. ‘Het kabinet kan de gevolgen van de snelle prijsstijgingen niet voor iedereen verzachten.’ Niet voor iedereen, dat kan ik me voorstellen. Maar dat ‘we’ stoort me. Het stond zaterdag ook weer in een paginagrote advertentie van de Rijksoverheid waarin ‘we’ worden geadviseerd om de thermostaat op 19 graden zetten. Om energie te besparen en minder afhankelijk te zijn van het Russische gas moeten ‘we de knop om zetten‘.

Wat me stoort in dat ‘we’ is het wegpoetsen van de ongelijke startpositie. Dat ‘iets’ dat ‘we’ er op achteruit gaan is niet voor iedereen even zwaar. Voor Rutte en zijn collega’s betekent het weinig meer dan niets. Er zijn ook mensen voor wie het veel betekent. Ondanks de schamele compensatie voor een kleine groep via de gemeenten zal het er weer op neer komen dat de zwakste schouders de zwaarste lasten gaan betalen. Zoals dat al het geval is bij de belastingheffing: de allerrijkste huishoudens in Nederland betalen gemiddeld veel minder belasting dan andere huishoudens, volgens een onderzoek van het CBS. Lagere inkomens betalen relatief juist meer belasting. En die algemene belastingverlagende maatregelen die nu genomen worden vanwege de exorbitante prijsstijgingen (benzine als eerste, gas en elektra pas in de zomer) komen in veel grotere mate ten goede aan midden- en hogere inkomens (en het bedrijfsleven) dan aan de laagstbetaalden die het meest moeten beknibbelen. De snelheid van deze maatregelen staat overigens ook nog in groot contrast met de eindeloos voortkabbelende toeslagenaffaire. ‘Het is zo acuut, het kan. Nood breekt wet’, zei staatssecretaris van Financiën Marnix Van Rij over belastingverlaging. ‘Acuut’ en ‘nood’ zijn woorden die in de afwikkeling van de toeslagenaffaire niet voorkomen. Trouwens ook niet in de crisis bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel. En vele andere gevallen van tekortschietend beleid voor minderheidsgroepen.

Dat ‘we’ de knop moeten omzetten om energie te besparen en minder afhankelijk te zijn van Poetin begrijp ik. Maar – en dat is mijn tweede punt – begrijpt de regering ook dat bij ‘ons’ de scepsis groeit als we lezen dat de regering niet in staat is het grote geld van Russische oligarchen dat door Nederland stroomt aan te pakken? Terwijl de regering, die ons aanspreekt op onze verantwoordelijkheid inzake de klimaatopwarming, ook machteloos blijft toezien dat een van de grootste CO2 uitstoters, de kolencentrale Onyx op de Maasvlakte toch niet dicht gaat? Ze hadden vriendelijk gevraagd aan de eigenaar, het Amerikaanse bedrijf Riverstone, om de boel te sluiten zodat voldaan kan worden aan het Urgenda-vonnis, maar het bedrijf wacht een lucratiever deal af. ‘We’ moeten allemaal onze bijdrage leveren, maar er zijn uitzonderingen die dat niet hoeven (en die dan ook nog voordelen genieten zoals een fors lagere energiebelasting of een gunstige tax ruling). Begrijpt de regering niet dat je moeilijk oprecht een beroep kan doen op individuele huishoudens als de bijdrage van het bedrijfsleven onzeker is, zoals minister Jetten van Klimaat gisteren in Buitenhof moest toegeven?

Samen tegen corona: daarbij kan ik me nog wel voorstellen dat we allemaal in gelijke mate moeten bijdragen aan maatregelen zoals afstand houden en handen wassen. Al vallen er ook in dit verband nog wel de nodige kanttekeningen te maken. Maar verder zou ik onze politici dringend willen verzoeken om dat verdoezelende ‘het is een zaak van ons allen’ achterwege te laten en duidelijk man en paard te noemen. Wie lijdt het meest onder de prijsstijgingen? Wie moet wat doen tegen de klimaatopwarming, tegen welke prijs en vooral waarom? En wat doet de regering zelf? Wie neemt de regie? Dat ‘we’ mogen ze dan bewaren voor de zin: we stappen op.

Reacties (17)

#1 Co Stuifbergen

Waarom moet ik de verwarming op 19 graden zetten?
Dan ga ik juist meer gas verbruiken!

  • Volgende discussie
#1.1 Rigo Reus - Reactie op #1

Maar vindt mevrouw Stuifbergen dat ook? Je leest nog wel ‘ns dat die ene graad hoger/lager, aanleiding kan zijn voor relatiegekissebis.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Hans Verbeek - Reactie op #1

ROFL, is bij mij ook zo.

  • Vorige reactie op #1
#2 basszje

Storend (en gevaarlijk) inderdaad. Het is ‘we’ zodra men geld wilt hebben, maar anders is het vooral hun. Als het gaat om minimumloon, toeslagen, woningmarkt etc. ‘Ik heb door superhard werken geheel zelf mijn tesla aan de grond ontworstelt, maar hunnie zitten maar met een krat pils op de bank’ en dergelijke. Dat was ook de aanleiding van het toeslagenschandaal, die beeldvorming

Het is ook zuur dat degenen die het minste kunnen oplossen het hardste worden getroffen. In een huurflat kan je zonder de verhuurder je ramen niet vervangen en ook geen zonnepanelen op de dak gooien. Zelfs als men het geld had. En het zullen waarschijnlijk ook geen mensen zien die de laatste jaren lekker rijk zijn geworden in handelen van gestolen poen op de zuidas.

Als er ooit een populistisch revolt komt ala Orban, dan gaat dat de aanleiding zijn en heeft de huidige regering daar heel hard voor gewerkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bolke

begrijpt de regering ook dat bij ‘ons’ de scepsis groeit als we lezen dat de regering niet in staat is het grote geld van Russische oligarchen dat door Nederland stroomt aan te pakken?

Die stroom was al goeddeels opgedroogd ruim voor de sancties nadat Rusland het belastingverdrag met Nederland op had gezegd (per 1-1-2022), zelfs Gazprom heeft toen zijn biezen gepakt.

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/gevolgen-opzegging-belastingverdrag-met-rusland/

https://www.parool.nl/amsterdam/gazprom-de-fossiele-financier-van-poetin-blijkt-stilletjes-uit-nederland-vertrokken~b7dea262/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 cerridwen

Lagere inkomens betalen relatief juist meer belasting. En die algemene belastingverlagende maatregelen die nu genomen worden vanwege de exorbitante prijsstijgingen (benzine als eerste, gas en elektra pas in de zomer) komen in veel grotere mate ten goede aan midden- en hogere inkomens (en het bedrijfsleven) dan aan de laagstbetaalden die het meest moeten beknibbelen.

Je switcht hier van relatief naar absoluut naar gelang het je argumentatie uitkomt. Heb je dat door? Een uniforme verlaging van de energiebelasting komt natuurlijk ten goede aan degene die ze betaalt. En zo zijn er nog wel meer punten waarbij je onvergelijkbare zaken op een hoop gooit om je gevoel uit te drukken.

Het is wel interessant om eens een stap terug te zetten en te analyseren waarom je je zo ergert aan dat ‘we’ van Rutte, op een manier die niet bij voorbaat al alle schuld bij Rutte wil leggen. Als Nederlandse premier probeert Rutte alle Nederlanders in zijn communicatie te betrekken, en mede daarmee ook een gevoel van verbondenheid te benadrukken. Daarbij richt hij zich noodgedwongen op het gebied waar de meeste Nederlanders zich bevinden, en het klopt dat dit betekent dat extremen hier buiten vallen, zoals mensen aan de onderkant en absolute bovenkant van de inkomensverdeling. Hij heeft echter geen keus in zijn communicatie in deze, als hij jouw voorkeur zou volgen betekent dat het polariseren van de samenleving in plaats van proberen te verbinden.

En daar zit jouw witte vlek: je hebt het alleen over de mensen de pak hem beet 20% aan de onderkant en de 1% die heel rijk is, en daarmee verdwijnt het grootste gedeelte van de Nederlanders buiten beeld. Jij vindt het belangrijk wie ‘het meest’ lijdt onder de prijsstijgingen (en wie teveel profiteert), in plaats van je af te vragen: wat merken de 79% gemiddelde Nederlanders van de stijging van de energieprijzen?

Maar verder zou ik onze politici dringend willen verzoeken om dat verdoezelende ‘het is een zaak van ons allen’ achterwege te laten en duidelijk man en paard te noemen

Hier zou je zelf het goede voorbeeld in kunnen nemen. Wat wil jij dat er gebeurt met de Onyx centrale? Wat heeft dat voor gevolgen voor de stroomprijs? Hoe kan de toeslagenaffaire volgens jou goed en snel worden opgelost? Wat moet er concreet gebeuren om het grote geld van Russische oligarchen in Nederland aan te pakken?

Achter al deze vragen zitten stevige dilemma’s waar de overheid zich mee geconfronteerd zit; we zouden het meer over deze dilemma’s moeten hebben in plaats van maar standaard te verwachten dat de overheid het wel allemaal voor ons oplost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 beugwant - Reactie op #4

… je hebt het alleen over de mensen de pak hem beet 20% aan de onderkant en de 1% die heel rijk is, en daarmee verdwijnt het grootste gedeelte van de Nederlanders buiten beeld.

Die 80% overleeft het wel omdat het aandeel energiekosten van hun totale kostenplaatje nog te overzien is. Maar die 20% betaalt absoluut evenveel, terwijl dat relatief het leeuwendeel van hun begroting gaat worden: die gaan er aan onderdoor. En die 1‰ merken niet eens dat ze energiekosten hebben, in het slechtste geval verdienen ze er niets aan…

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Jos van Dijk - Reactie op #4

Wat doet Rutte nu eigenlijk: ‘alle Nederlanders in zijn communicatie betrekken’ of ‘zich noodgedwongen [richten] op het gebied waar de meeste Nederlanders zich bevinden’?
Als je het laatste bedoelt moet ik dan constateren dat de premier van ons ‘gave’ land ‘een gevoel van verbondenheid’ zoekt door uitsluiting van de onderkant van de bevolking? Kan me niet voorstellen dat dit Ruttes bedoeling is.

  • Volgende reactie op #4
  • Vorige reactie op #4
#4.3 cerridwen - Reactie op #4.2

Je krijgt in ieder geval geen gevoel van verbondenheid door je in je retoriek uitsluitend te richten op de situatie van de 20% onderkant van de samenleving. Dus als je daar wel naar op zoek bent, zoals premier Rutte dat is, dan zoek je naar woorden waarin een groot deel van de bevolking zich kan herkennen. Dat betekent in dit geval inderdaad dat mensen die het nu al heel lastig hebben qua huishoudboekje zich hier minder in zullen herkennen, net als eigenaars van kolencentrales en adviseurs energiebesparing. Daarmee sluit je deze mensen niet per definitie uit van een gevoel van verbondenheid, zowel het graadje lager als het verarmen lijkt me herkenbaar, ook als het bij jou al lang twee graadjes zijn.

#4.4 P.J. Cokema - Reactie op #4

De woordvoerder van Rutte had het niet beter kunnen zeggen. Of wacht….????

Een uniforme verlaging van de energiebelasting komt natuurlijk ten goede aan degene die ze betaalt

Juist. Dus bij de generieke accijnsverlaging op benzine hebben de minima die geen auto rijden er helemaal niets aan en blijven ze met dezelfde gestegen kosten zitten. Niks voordeel voor iedereen.

Het is wel interessant om eens een stap terug te zetten en te analyseren waarom je je zo ergert aan dat ‘we’ van Rutte, op een manier die niet bij voorbaat al alle schuld bij Rutte wil leggen.

Ho, dat is niet zo interessant hoor. Hoewel? Is het ook interessant van jou te weten waarom je de auteur verwijt vooringenomen te zijn (“bij voorbaat”) en ‘alle’ schuld bij Rutte wil leggen. De ‘schuld’ wordt bij toch wel iets heel specifieks bij Rutte gelegd en zo te zien volkomen terecht. Ik zie je, i.h.k.v. zindelijk discussiëren, alleen maar de focus verleggen naar jouw 79% van de mensen. Daarmee sluit je dus de rest van de mensen uit.

Jouw idool Rutte heeft i.i.g. nog het ‘fatsoen’ om het verschrikkelijk te vinden voor getroffen minima. Daar zou je op zijn minst een voorbeeld aan kunnen nemen.

En zo zijn er nog wel meer punten waarbij je onvergelijkbare zaken op een hoop gooit om je gevoel uit te drukken.

Ik lees hier toch een badinerend toontje. Dat hebben we je hier wel vaker aan ziens slaan. Moet je toch mee oppassen.

  • Vorige reactie op #4
#5 Hans Verbeek

Rutte is de meester van het politieke theater.
Ondanks al zijn blunders nog altijd in het zadel met een meerderheid in het parlement.
We gaan inderdaad verarmen, ook de beter bedeelden zullen te maken krijgen met de Grenzen aan de Groei.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Hans Custers - Reactie op #5

Blablablabla Grenzen aan de Groei

Ik herhaal nog maar eens een stukje uit de huisregels:

Zaken die kunnen leiden tot moderatie/ban, zijn onder andere:
(…)
Obsessief gedrag en structureel discussies verstoren

#6 Frank789

Het wordt tijd dat Rutte eens klip en klaar zegt tegen de doorsnee burger dat je gewoon een rechtenloze lul bent, had je maar een bedrijf moeten beginnen.
Jij, als simpele burger, moet gewoon calamiteiten en veranderende omstandigheden accepteren en absorberen.
Bedrijven hoeven geen calamiteiten en veranderende omstandigheden te accepteren. Als je gif loost op een kanaal mag je dat gewoon blijven doen, want je hebt een “vergunning”.
Een kolencentrale zou je moeten sluiten omdat 1,5 graad steeds nijpender wordt, maar je hebt een “vergunning”, dus je gaat gewoon door.
Naar gas boren onder de Waddenzee zou moeten stoppen omdat we van het gas af moeten, maar je hebt een vergunning, dus je gaat gewoon door.
Ondernemersrisico bestaat gewoon niet meer, ondernemers worden van alle kanten beschermd en in de watten gelegd.
Stupide burger/consument, je had gewoon een bedrijf moeten beginnen! Envergeet je TTIP niet!
.
https://nos.nl/artikel/2422728-twentekanaal-doorgespoeld-om-van-kankerverwekkende-stof-af-te-komen
“Omdat er een vergunning is zegt het Waterschap Vechtstromen geen juridische mogelijkheden te hebben om de lozingen te stoppen”.
.
https://www.ad.nl/binnenland/bikkelhard-rapport-minister-moet-gaswinning-waddenzee-wel-verbieden~a8bd0498/
“[De minister] gaf eerder aan dat hij de vergunning niet kon weigeren, omdat aan alle juridische voorwaarden is voldaan.
.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/910483/rijk-moet-nam-miljarden-betalen-voor-gebruik-gasopslag-norg
“De gasopslag bij Norg is eigendom van de NAM. [Hallo? Dat is onze grond!!] Het bedrijf kon die opslag voorheen commercieel gebruiken. Doordat er geen Gronings gas meer kan worden opgeslagen, valt de commerciële component weg. … Het bedrijf en het Rijk waren het er al over eens dat de overheid hiervoor een marktconforme prijs moet betalen”.
.
https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/id/58559/uiteindelijk-zijn-wij-de-dupe-van-een-mislukt-experiment
“Het is erg krom dat je maar een paar duizend euro gecompenseerd krijgt op een [studie-]schuld van meer dan een halve ton”.
.
https://nos.nl/artikel/2423374-kolencentrale-onyx-op-maasvlakte-toch-niet-dicht
“ Volgens [Minister Jetten] heeft Riverstone formeel het recht om geen gebruik te maken van de [afgesproken!] regeling”.
.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/192940/sp-in-motie-geen-cent-compensatie-naar-shell-en-nam
“Minister Eric Wiebes van Economische Zaken onderhandelt met Shell en Exxon over compensatie voor het in 2030 dichtdraaien van de Groningse gaskraan”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Hans Custers - Reactie op #6

Het is nog net wat genuanceerder. Want kleine ondernemers, zoals ZZP’ers, zijn net zo goed de lul als ze het tegenzit. We hebben vooral een verzorgingsstaat voor bedrijven en sectoren die een sterke lobby hebben bij de politiek. Dat is wel een belangrijke kanttekening, omdat er aardig wat kleine ondernemers zijn die dat niet lijken te beseffen. En die dus op de zogenaamde ondernemerspartijen blijven stemmen, hoewel die maar bar weinig voor ze doen.

#6.2 Frank789 - Reactie op #6.1

Ja, dat klopt.
En veel ZZP’ers zijn dan ook in werkelijkheid werknemer. Hoezo uurloon? Hoezo pensioen? Hoezo moderne slavernij?

En ach, is het nu zo erg dat al 20 jaar wordt gevochten tegen een KvK-nummer dat gelijk is aan je Burger Service Nummer? Dat iedereen bij de KvK kan opzoeken waar je huis staat? Grrr…

#7 Hans Verbeek

De energieprijzen stijgen door zorgen om de toekomstige energievoorziening: krijgen we in de komende maanden en jaren nog wel gas en olie uit Rusland? En willen we nog wel olie en gas kopen van Rusland ?
De minder bedeelden worden door de hoge energieprijs harder getroffen dan de mensen in Den Haag, die de beslissingen nemen over de invoer van olie en gas.
Als je energierekening 15% van je inkomen bedraagt en de prijs van gas en elektriciteit verdubbelt, dan moet je moeilijke keuzes maken.
Als je bewindspersoon bent en je energierekening is maar 2% van je inkomen, dan schrik je niet van een verdubbeling.
De mensen, die de sancties instellen, voelen de gevolgen nauwelijks. Als het al tot sancties komt.
De hoge inflatie vergroot de kloof tussen rijk en arm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Nina

Eens. In de ‘wij’ wordt iedereen op één hoop geveegd. Was het niet zo dat Rutte er laatst ‘achter kwam’ dat arme mensen slecht kunnen rondkomen en een onderzoek daarnaar heeft ingesteld?

Ik ben wel benieuwd naar of de problemen met Russisch gas en de overheidscommunicatie echt tot inzichten leidt bij mensen die zich eerder nog niet zo met duurzaamheid bezighielden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie