De internet-coup kan gewoon doorgang vinden

Dankzij reageerder Brechtje gewerd het ons dat D66 plotseling weer democratisch geworden is, de eerdere “technische problemen” zijn opgelost en u kunt gewoon weer lid worden en aanstaande zaterdag het kabinet wegstemmen (met “de hulp van de techniek” :D ).

Wat een stunt en gaat over tot de orde van de dag.

Update 1: geenstijl ook wakker

Update 2: Geenstijl organiseert bussen naar D66 congres.

 1. 3

  Waarschijnlijk hebben ze democratisch besloten dat het niet democratisch is om nieuw aangemeldde leden niet te laten stemmen.

 2. 4

  Ik word redelijk moe van D’66… Als die partij nog enige waardigheid heeft stemt ze aankomende zaterdag tegen.
  Interessant om te zien hoe GS zal reageren als het kabinet valt.

 3. 6

  Het is goed mogelijk om het congres van d66 in de war te schoppen. Als 10% van de leden opkomt hebben ze 1300 bezoekers. Dat is veel; al staat er dan ook veel op het spel.

  Als het een spannend congres kan worden dan helpen die paar honderd grappenmakers die graag een keertje willen rellen daar zeker aan mee. Niks mis mee moet ik zeggen, als het gaat om het laten vallen van het kabinet ben ik zeer pragmatisch :-)

 4. 8

  kunnen we ook stemmen over het voedingsbuisje van de Paus?….denk dat z’on buisje hard op weg is de gadget van het jaar 2005 te worden

 5. 11

  Ik hoop dat jullie teleurstelling niet al te groot zal zijn als het kabinet toch blijft zitten.

  Het valt ook niet mee als je favoriete voetbalteam op de bank moet blijven zitten wegens gebrek aan idee

 6. 13

  De echte leden van D66 hebben vandaag een toegangsbewijs voor het congres gekregen. En de echte leden zullen zaterdag doen wat ze moeten doen. De rest is lulkoek.

 7. 18

  update: ja men zegt nu weer van wel, maar het zal echt niet zo gemakkelijk gaan als men wil voorstellen. je moet namelijk een machtiging tekenen en dat kan (voorzover ik nu weet) alleen voor een heel jaar en dan komt de contributie op 100 euro, hoeveel grappenmakers gaan dat betalen?

 8. 20

  Tikje OFFTOPIC:

  Even nog iets over dat akkoord wat D’66 gesloten heeft: Ik heb altijd begrepen dat D’66 in dit kabinet ging meeregeren om een aantal punten veilig te stellen en dan met name geld voor kwaliteitsonderwijs, het veilig stellen van groen beleid en het invoeren van directere democratie.

  Nu is er een crisis en heeft het kabinet ineens een 1 miljard over voor onderwijs. Maar waarom moest er een crisis komen aleer dat geld vrijkwam? Doet D’66 zijn werk niet in dit kabinet?

  Wat was er dan gebeurd als er geen crisis was geweest? Geen groen beleid, geen onderwijsbeleid en een gekozen burgermeester?

 9. 21

  In feite komt het erop neer dat de CDA en VVD bewindslieden 250 miljoen uit de zak van de gewone burger kado hebben gedaan om hun baan te mogen behouden…

 10. 24

  Ik had het volstrekt logisch gevonden als D66 vanuit organisatorische/administatratieve overwegingen de inschrijving van nieuwe leden had stopgezet. Democratische procedures vereisen namelijk ook zorgvuldigheid, zodat de uitkomst van een democratisch proces als legitiem kan worden ervaren.

  Stel dat er een paar honderd mensen lid worden, en het verschil tussen voor- en tegenstemmen op het Congres is kleiner dan de recent aangemelde leden. Ondanks het feit dat men niet weet wat de pas aangemelde leden hebben gestemd, zal de rommeligheid van de procedure kunnen worden aangegrepen om de uitkomst van het Congres te betwisten.

  Als het partijbureau van D66 had gezegd dat alleen de mensen die b.v. jl. vrijdag stonden ingeschreven als D66-lid stemrecht zouden hebben, dan was ze niet op slag ondemocratisch geworden. Eerder andersom: deze rommeligheid en chaos cree

 11. 25

  De fracties in de tweede kamer hebben een akkoord, dus verder niet zeiken. Het stemmen op het congres heeft niets met democratie te maken. En nu stellen dat mensen eerst een week lid moeten zijn is een wijziging van de interne spelregels binnen de partij, en dat is zeker niet democratisch.

  Het kabinet JP II begint steeds meer op JP I te lijken. Geen benul van staatrecht (de eerste kamer fractie van de PvdA vertoont foutief gedrag) en kwaakpraatjes verkopen aan het onwetende volk, zoals democratie op een congres. Of een door de burgers gekozen burgemeester en niet bij vertellen dat dit een paljasfiguur zonder bevoegdheden. En dan de eertse kamer beloven dat hij zijn politiebevoegdheden houdt als je al een wet hebt ingediend om dat te veranderen. En onze kersverse minister van onderzoek naar bestuurlijke vernieuwing doet een kopje thee bij HAFMO. Sterk begin.

  Het kabinet moet niet weg vanwege een congres. Het moet weg omdat het slecht is.

 12. 26

  Ik ben het eens met David, welke partijen laten nog meer hun leden stemmen over het beleid van de partij? Het ordelijke laten verlopen van de stemming door gelegenheidsleden te weren lijkt me juist democratisch. Waarom is iedereen nu opeens zo verontwaardigd dat ze niet mogen meepraten over de koers van D66 terwijl ze zelf nooit lid waren?

  @DP: 25 euro is het kwartaal bedrag, je betaalt per jaar dus 100 euro. Gelegenheidsleden zullen na een kwartaal waarschijnlijk proberen hun lidmaatschap op te zeggen. Een lidmaatschap dat alleen kan worden voldaan door een machtiging te tekenen. Als je in Nederland lid wordt van een politieke partij wordt dat geregistreerd, zo kunnen partijen waar je in de toekomst lid van wordt zien bij wie je nog meer hebt gezeten en voor hoe lang. Wellicht dat de gelegenheidsleden van Paas2005 een verzetslintje krijgen bij de SP en een meet ‘n’ greet met Marijnissen maar ik kan mij ook voorstellen dat dergelijk gedrag als niet zo positief wordt bekeken. Lid van twee partijen tegelijk kan (volgens mij) sowieso niet.

 13. 28

  De link met SP kwam van Jan Marijnissen zelf die de democratie bij D66 naief noemde, daarop is men gaan door borduren.

  Dat verhaal van die partij-registratie is geen lulkoek, het is sowieso verboden om van twee partijen tegelijkertijd lid te zijn.

  Het lidmaatschap van de Jonge Democraten kost 30 euro per jaar, geen idee of die ook mogen stemmen op congressen? (zou kunnen gezien de superdemocratie bij D66). Mensen met een minimumloon betalen inderdaad 7,50 per kwartaal = 30 euro per jaar. Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je op dat minimunniveau zit. En bij GS hebben ze allemaal een SUV dus dat wordt lastig…

 14. 29

  @Carlos: voor zover ik weet wordt partijlidmaatschap niet geregistreerd – behalve dan in de eigen ledenadministratie. Van GroenLinks weet ik dat lidmaatschap van verschillende partijen niet verboden is, maar dat het zich nadrukkelijk manifesteren namens een andere partij grond is voor royement. In de praktijk komt dat maar zeer zelden voor.