De ideale man/vrouw voor de nieuwe premier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GC heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag de maandelijkse bijdrage van P.J. Cokema, op zoek naar een mogelijke opvolg(st)er van Bianca Hoogendijk.

Portret van Mark Rutte met dame (foto: flickr/roel1943)

Terwijl nog niets zeker is, zoekt BNN al de nieuwe First Lady (m/v) van Nederland. Vandaag, 30 augustus, probeert Sophie Hilbrand een levenspartner voor Mark Rutte te vinden.

In een interview in 2006 gaf Mark al te kennen toe te zijn aan een partner voor het leven. Bij voorkeur sterke carrièrevrouwen als Sophie Hilbrand zelf. Waarmee het datingprogramma eigenlijk al de deal kan sluiten.

Natuurlijk is een serieus magazine als GC meer geïnteresseerd in de politieke partners, waarmee Mark Rutte het wat langer dan een paar weken mee vol kan houden. De status van en aandacht voor de premierpartners gaat in Nederland ook lang niet zover als in Amerika of Frankrijk. Uit de geschiedenis van Nederlandse premiervrouwen (mannen hadden we tot nu toe niet in die rol) valt ook geen eenduidig profiel te halen. Wie er meer over wil weten leze ?Getrouwd met de premier?. De auteur, Peter Rehwinkel (tot vorig jaar nog 1e Kamerlid voor de PvdA, nu burgmeester van Groningen), beschrijft de 14 partners van de naoorlogse premiers.

Goed, er zijn wat anekdotes over de eerste vrouwen. Liesbeth den Uyl en Bianca Hoogendijk, die als sterke vrouwen met een zelfstandig en werkzaam leven te boek staan. Mevrouw Den Uyl wat meer in de publiciteit dan mevrouw Hoogendijk, dat wel. De meeste First Ladies hielden zich, evenals Balkenende?s levensmaatje, op de achtergrond. Geen flamboyante types als mevrouw Sarkozy of een moeder der natie Obama.

Mevrouw Kok bereikte niet meer dan de status van slechtst geklede premiersvrouw en mevrouw Biesheuvel trad een keer fel naar buiten met een open brief aan Wim Kan. De cabaretier had het volk opegroepen zich te verzetten tegen de komst van de Japanse keizer Hirohito, met als gevolg dat Mien Biesheuvel zich genoodzaakt voelde de heer Kan te vragen zijn volgelingen te manen de ruiten van de premierswoning niet op zondag in te gooien. Een vervelende dag voor een huisvrouw, zo citeerde het dagblad Trouw de toenmalige First Lady.

Voor het BNN-programma zijn zeven vrouwen en één man geselecteerd, waaruit de kijkers de geschikte kandidaat voor Rutte mogen kiezen. Over de kandidaten is nog niet bekend, dus over hun geschiktheid valt nog niets te zeggen.

Het begint natuurlijk met de vraag of het ene man of vrouw moet worden. Dat de voorkeur naar een vrouw uitgaat heeft ongetwijfeld te maken met Rutte?s uitspraak waaraan in de 1e alinea al is gerefereerd.

Rutte noemde wat glamourachtige BN?ers. Dat lijkt me prima, want een schandaaltje ligt dan zo op de loer en dat kan de man zijn kop kosten. Het past ook niet in de Nederlandse traditie van partners op de achtergrond. Maar eigenlijk gun ik hem wel een gelukkig samenleven. Wel met een levensgezel(lin) die hem een beetje op het rechte en rechtvaardige pad kan houden. Zodat hij zijn sociale en wat mildere gezicht weer hervindt.
Weet u een geschikte kandidaat?

Reacties zijn uitgeschakeld