De Grootste Bult

Ook België kent zijn De Grootste Belg-verkiezing, hoezee. Dat Eddy Merckx de grootste wordt lijdt geen twijfel -zeg dat u het eerst op Sargasso las.
Maar de bult in de aanloop naar de uiteindelijke verkiezing mag men u toch niet onthouden.
Een bult die loopt over de Ouderen van Dagen, de Rollatorgang, de Actieve Senioren. Met zulk een geuzennaam is het wachten op de eerste Clochard Orange-bende.

Bon.
Er bestaat in België een ideale Kleinzoon: Pascal Vyncke. Tweeëntwintig is hij nu, maar zijn krachttoer, het Seniorennet, bestaat al enkele jaren. Zoals je kan zien is het een portaalsite, waar elkeen wat op vindt, inclusief Alzenheimer (“hoewel, waar ook alweer? En wat zocht ik precies?”), een forum, chat etcetera. En heel veel spreuken vol van waarheid.
Pascal werd opgenomen in de nominatie voor de Grootste Belg, en dat is voorwaar niet slecht voor een 22-jarige.
Hoe komt dat? Wel, men is vanuit het Seniorenweb een actie begonnen om ‘onze Pascal, de enige die aan ons, schuldenlastveroorzakers vol zelfbeklag denkt‘ in de lijst te stemmen. Nou, die weten gewoon nog wat discipline is! En hebben niets anders te doen dan op die simpele knop zo veel mogelijk drukken.
Resultaat: onze Pascal is de hoogst door het publiek gekozen Belg geworden, jawel.
Nog vòòr Keizer Karel, de tekenaar van Suske en Wiske of de man die ‘vive la république’ riep, bij de kroning van Boudewijn I.
Maar ja, die drie zijn dan ook dood, en daar is een beetje senior van vandaag niet mee bezig.
…Of is dat over artritis zeurend sprookje toch niet zo zuiver op de graat?
Dat vroegen DeGrootsteBelg-mensen zich ook af, en gingen wat IP’s vergelijken. Bleek al snel dat de dame die de verkiezing van Pascal Vyncke als een Jeanne d’Arc op gang schoot en met vuur verdedigde Joke Staerlinck heette, en vanop hetzelfde adres als de grootmoe van Pascal Vyncke mailde.
En dat is raar, want het mag dan wel een kranig oudje zijn, woorden als formidastisch of fake zie je een betje van 72 toch niet snel bezigen.
Eens opgebeld kon grootje zich niets herinneren, -en dit zeer terecht wellicht.
Want hoewel forums en journalisten met tientallen mails en berichten bestookt werden, bleek Joke Staerlinck niet eens te bestaan!
Het zal toch niet zijn dat de ideale kleinzoon de boel een beetje opgelicht heeft?
Of valt het enkel mij op (lees het als engels):
JOKE, STAeR LINcK. “Grapje Sterrenlink”.

lees hier en hier het haast schroomvol speurwerk van De Standaard.

 1. 3

  U heeft deze keer wel een bijzonder gevoelige snaar bij me geraakt. De afbeelding, de bult in de aanloop, belgie, de standaard..waar moet ik beginnen.

  Verkiezing van grootste die en die is uiteraard alleen een tijdsbeeld en in die zin interessant maar niet in historisch perspectief, ontbreekt bij velen maar that’s the way. Aardig is de nieuwe bijkomstigheid de mogelijkheid via de pc je “mening” te spuien wat tot niets zal leiden vrees ik..vervlakking.

  De bult is een scherpe veronderstelling van u, zo zal het gaan dat is zeker. De rollen zullen worden omgedraaid. Toen ik piep was zag je oudere jongelingen worden zoals hun ouders, perfecte copiën als 20 jarige. NU, als middelbare merk ik om mij heen bij generatiegenoten het dwingende verlangen ” de draad” weer op te pikken en weer te lijken zoals voorheen. De rollen omgedraaid zoals eerder genoemd. De diversivicatie zal ook hier gaan gelden zodat de “clockwork” krasseknarren zich zullen laten gelden. Ook bij mij borrelt het al een tijdje, versterkt door diverse opmerkingen geplaatst door de generatie daarna, ook hier. Niet dat ik iemand geweld aan zal doen mind you, maar meer van het bedachtzame zand in de mondiale beweging.

  Belgie, ach… ik zie nederland meer als een klein onderdeel van Belgie maar ben wel bevreesd voor een eventueel naderend schisma.

  De Standaard heeft een nivo waar de provinciale pers in nederland niet aan kan tippen.

  Wat “grootste” die en die betreft……uh……

 2. 4

  Helemaal kompleet of topic maar reactie op waan van de dag (tis koud buiten en iedereen slaapt hier behalve “mijn” uil en de waterval en ik ben nog klaarwakker) en ik heb net ontopic gereageerd dus veroorloof mij de vrijheid : @Carlos:” In tijden van oorlog sluiten zich de rijen” komt u dit bekend voor? Mijn blauwe plekken zijn net geheeld.

 3. 5

  Misschien heb ik de jaren nog niet, larie, maar ik snap geen zak van je reactie. Had je gedronken – niet verwonderlijk gezien het tijdstip?

 4. 6

  Larie, uiteraard komen deze woorden mij bekend voor, want dat zijn mijn eigen woorden ten tijde van de grote CustomerBlast-oorlog. Maar hoe komt u aan die blauwe plekken?

  ontopic: toch best brutaal van die belgische knul dat ie zichzelf opgeeft voor de Grootste Belg vanaf het IP-adres van z’n grootmoeder. Maar ook weer een stuk onschuldiger dan de geschiedvervalsing die de aanhangers van Pim Fortuyn (wie??!) hebben gepleegd.

 5. 7

  Wat ik me nu afvraag is of de grootste Belg nu van na 1830 moet zijn. Zo niet dan kan men Desiderius Erasmus zowel de grootste Nederlander als de grootste Belg noemen. Overigens, aangezien zowel Holland als Brabant in zijn tijd onderdeel waren van het Heilige Roomse Rijk kan men hem dan zelfs ook nog de grootste Duister noemen.

  Artevelde kan dan de grootste Vlaming, Fransman en Belg tegelijkertijs zijn.

  Simon Stevin iemand?

 6. 10

  @Arjan: Te veel moeite, het zou helpen als je goed naar het plaatje hierboven kijkt, de film “A Clockwork Orange” ging zien, de verandering in de verhouding kind tot ouder in de vorige eeuw in je opneemt, naar de leeftijdstructuur van de bevolking kijk en dan je fantasie laat gaan. (ik had niets tot me genomen btw)

  @Carlos: Nog niet zo lang geleden, een punthoofd lang, maakte ik terloops een opmerking dat ten tijde van oorlog de cohesie van de “gewone” mens toenam. De reacties op waren tamelijk heftig.

 7. 14

  @7 Simon Stevin als grote (Bruggenaar + Hollander) ? Mwa, goed.
  Myn voorslagh is Joost vd Vondel, uit Antwerpsche ouders in Keulen geboren zijnde, en laater naar Holland ghetrocken.

 8. 15

  @larie

  ten tijde van oorlog de cohesie van de burgerbevolking toenam.

  Ik heb die thread niet gelezen, maar volgens mij klopt het ook niet. Ik kan me niet voorstellen dat er ten tijde van de hongerwinter 20.000 mensen stierven als er niet sprake is van een verhoogde ieder-voor-zich mentaliteit.

 9. 16

  De vier grootste Belgen zijn niet eens genomineerd !

  Guido Gezelle, Willem Elsschot = Alfons de Ridder, Django Reinhardt, Jacques Brel.

  Ongelofelijk.

 10. 17

  Die De Grootste is uiteraard een grap -zeker in het patchwork Belgie, slagveld van Eiro-hormonen.
  Maar ik neem wel vrede met de huidige landsgrenzen, en daarbinnen dan het moment waarop de Bekende bekend werd.
  Te zijnert, als er een goeie insteek is, zal ik de wereld wel op de hoogte houden van het *ahem* onmisbare spektakel vanuit België.
  Die ouderenprik, Larie… het is idd een te complex, te breed onderwerp om heel even te behandelen.
  Maar ik was teveel onder de indruk van die generationele kadaverdiscipline om ‘m niet effe te benadrukken.
  Temeer: in Belgie werkt nog slechts 20% van de arbeidsgeschikte mensen boven de 55 jaar…

 11. 18

  Howhow, Mescaline… De lijst die je via mijn pots aanklikt is slechts de TOEVOEGING aan de 100 reeds genomineerden. Waar door jou vermelden uiteraard wel opstaan.
  Het was een ‘gunst aan de gewone mensen’ om hen nog 11 extra helden toe te kunnen laten voegen…

 12. 26 Oma
  Dat ook de officiële versie van Seniorennet niet helemaal correct is, en dat oma Vyncke het normaal gezien ook niet heeft gedaan, hebt u vandaag al in de krant kunnen lezen. Dat oma haar schuilnaam niet meer herinnerde en dat

 13. 27 Wikipedia
  Leuk om te merken dat Pascal Vyncke ook is opgenomen in Wikipedia (waar hij net als in de Izynews Encyclopedie zelfs al Grootste Belg is). Nog leuker wordt het om te zien dat de pagina bij Wikipedia de voorbije week