COLUMN - De klimaatverandering – die in de hoofden van veel mensen pas over vele jaren effect zal hebben – doet zich nu al stevig voelen, ook in ons veilig gewaande Europa. De schade van de overstromingen van afgelopen maand bedragen alleen al in Duitsland zo’n 30 miljardIn België zijn door de overstromingen negenduizend gezinnen dakloos geworden, duizenden andere hebben de komende maanden geen water, gas of elektriciteit, en de helft van het Waalse spoornet functioneert voorlopig niet.

In Zuid-Europa en Turkije kampen ze met vuur dat zich niet laat blussen Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, duizenden huizen afgefikt, honderdduizenden dieren levend verbrand, enorme lappen grond totaal verwoest. Ook gingen er zo tonnen CO2 extra in de lucht. Dat terwijl de uitstoot ervan in ons gewone doen al stijgt, hoe hard we ook roepen dat we die willen bedwingen.

In grote gebieden heerst droogte. Oogsten mislukken, de grondwaterspiegel daalt, de grond klinkt in en zorgt voor verzakkingen en schade aan huizen. Het zeewater warmt op; vissen en schelpdieren sterven massaal.

En de ene ‘natuurramp’ haalt de andere uit; door de droogte vat de boel makkelijker vuur, door de branden wordt de CO2-uitstoot hoger, door de CO2-uitstoot warmt de aarde sneller op, bij warme lucht zijn regenbuien heftiger en langduriger. We scheppen een angstig makende spiraal.

Het is een peulenschil, afgezet tegen wat ons te wachten staat als we niet verduveld snel bij zinnen komen. Het kan nog – het kan nog net. Niet dat we de schade die al is aangericht ongedaan kunnen maken. We kunnen haar wel stoppen, of afremmen, en zo onszelf wat tijd kopen. Maar de stikstof die we al hebben uitgestoten: nee, die krijgen we niet meer uit de atmosfeer. Zeker niet nu zelfs de Amazone meer uitstoot dan ze kan opnemen.

Op de tegenwerping dat klimaatmaatregelen zo duur zijn, is maar één antwoord: ze niet nemen, dat is pas duur – en kost nu al levens. Zie Duitsland: wat hadden ze daar niet kunnen doen met een investering van 30 miljard in schone energie, zuiniger verbruik en vergroening, duurzaam vervoer, biologisch boeren, watermanagement, de transitie van gas en kolen naar zon en wind? Nu is dat geld hard nodig om gaten te dichten en leed te stelpen: nu gebruik je het achteraf, omdat het kwaad al is geschied, niet om ellende te voorkomen.

Mogen we alsjeblieft een gevoel van urgentie krijgen. Laat ons alsjeblieft onze kinderen beschermen. Hef fikse belasting op alle vervuiling. Laat ons een verbod instellen op kolen, gas snel uitfaseren, en op alle daken van alle huizen, fabrieken en kantoren zonnepanelen leggen. Schaf de KLM af, en hijs de NS op haar troon: wie op vakantie wil, kan met de trein. Reserveer vliegtuigen voor het blussen van branden en voor urgent vervoer. Belast de vlees- en mestproductie, en stop monocultuur in de landbouw. En vooral: doe meer.

Want de aarde trekt ons gedrag niet meer.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (7)

#1 lmgikke

De extremen zullen frequenter voorkomen. Wat betekend dat eigenlijk? zoals in het artikel wordt aangegeven, kost het tijd en geld om de schade van de overstromingen te herstellen. Tijd…. wat we zullen zien is dat voordat men gereed is met herstellen, zal een volgende extreme zich aandienen. Keer op keer. Op een gegeven moment komen de extremen frequenter dan dat we als samenleving kunnen herstellen.

Wat als het in hetzelfde gebied nu in de herfst door extreme regen weer overstroomt? voordat alles herstelt is? dan kan men opnieuw beginnen.

Hetzelfde zie je met de bosbranden, nog voordat het herstelt is staat het al weer in de fik.

Dat betekent simpelweg dat de samenleving zoals we hem kennen er niet meer gaat komen. En dat zou wel eens veel sneller kunnen gaan dan we vermoeden.

Tot slot. Alle IPCC rapporten hebben iets gemeen, het laatste rapport geeft telkens aan dat de situatie erger is dan in het vorige rapport.

Als we die trend doortrekken, dan hebben we in 2050 een groot issue in Nederland, voor zover we dat nu al niet hebben.

We moeten nu handelen. Stop de intensieve veeteelt , laat de boeren weer produceren voor de regio. Dan slaan we meteen een enorme slag. En die slag kost de burger niets.

Bedrijven uitkopen en compenseren moet ook stoppen. Jarenlang winst maken door vervuilend bezig te zijn, en als daar maatregelen tegen genomen worden, dan zouden de slachtoffers (wij burgers/samenleving) dat moeten compenseren? Omdraaien, vervuilend bezig geweest en veel winst gemaakt? Winst terugvorderen als milieu belasting met terugwerkende kracht. Want had men eerlijk voor mens en milieu gewerkt, dan had men die winst nooit gemaakt en zaten we nu niet met alle schade.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Verbeek - Reactie op #1

laat de boeren weer produceren voor de regio.

Mee eens. Koop je groenten, zuivel en eventueel vlees gewoon in de boerdeijwinkel of bij je lokale zelfoogsttuin en ga op de fiets. Dat scheelt honderden of duizenden kilometers in diesel-verstokende vrachtauto’s.

#2 Hans Verbeek

Mooi, schaf de KLM af. Maar ook Transavia en Ryanair.
En als we toch bezig zijn, schaf ook de luchtmacht maar af, die het idiote idee hebben om tijdens de Nederlandse Grand Prix (begin september) met gevechtsvliegtuigen een rondje over Zandvoort te gaan vliegen. Mooi plan, minister Bijleveld.
Nee, de luchtmacht hebben we nodig om de Russen buiten te hoouden. Je weet wel, de Russen, die onze belangrijkste olie- en gasleverancier zijn (ROFLMAO)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

honderdduizenden dieren levend verbrand

Dat doen wij in Nederland tenminste nog geciviliseerd, in overzichtelijke stallen.

Laat ons alsjeblieft onze kinderen beschermen.

De beste bescherming is ze niet krijgen. Wat deze aarde zo rap kapot maakt is de ongebreidelde voorplantingsdrift van de mens. Verander de kinderbijslag vanaf het tweede kind in een kindertax.
Potentiële tekorten in onze oudedagsverzorging kun je opvangen door de bullshitjobs af te schaffen en dat arbeidspotentieel in de uitvoerende zorg in te zetten. Het grootste probleem daarbij zal het ego van de om te scholen managers zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Frank789 - Reactie op #3

Personeelstekorten los je het beste op door het loon te verhogen.
Maar ja, dat simpele economische vraag en aanbod principe is nou net iets te veel “vrije markt” voor onze kapitalisten.
Liever halen we Roemenen die we met 10 man in een woning stoppen en flinke huur en kost en inwoning aftroggelen.
Hoezo modern kolonialisme?
.
https://nos.nl/artikel/2393550-personeelstekort-leidt-tot-hogere-lonen-in-veel-sectoren-nog-nooit-gezien

#4 Michiel de Pooter

Het relaas van mevrouw Spaink is symptomatisch voor alle klimaatpaniek die nu is uitgebroken en de massamedia overspoelt; Alle oorzaken van extreme weersomstandigheden worden nu toegeschreven aan antropogene klimaatverandering.
Waar we gelukkig ook 100% zeker over zijn, dat weersextremen voorkwamen in tijdvakken zonder antropogene oorzaken, met lagere bevolkingsdruk en klimaatneutrale lifestyles. Het gebrek aan uitleg daarover, staat in schrille tegenstelling met de alarmistische agenda’s die nu zonder terughoudendheid worden uitgespeeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 lmgikke - Reactie op #4

Het relaas van de heer Michiel de Pooter is symptomatisch voor alle klimaatontkenners die al jaren de massamedia overspoelen. Alle dure woorden ten spijt, een onsamenhangend verhaal dat suggestief poogt de lezer op het verkeerde been te zetten.

Waar de heer Michiel de Pooter steevast aan voorbij gaat is de consensus in de (wetenschappelijke) wereld dat extreme weersomstandigheden VAKER voorkomen als gevolg van de klimaatverandering. Klimaatverandering waar de mens schuldig aan is.

Er zijn altijd extremen geweest, dat is inherent aan het klimaat. Je hebt gemiddelden en uitersten. De extremen komen echter wel steeds vaker voor.

Los daarvan is het gewoon feitelijk vast te stellen dat ze vaker voorkomen, en dat als we geen actie ondernemen dit alleen nog meer zal worden.

Het wordt tijd dat de heer Michiel de Pooter eens de consequenties van zijn onwetenschappelijke trol gedrag gepresenteerd krijgt. Het telkens weer in twijfel trekken zorgt al 40 jaar voor de status quo waarbij er geen maatregelen genomen worden. Daarmee is de heer Michiel de Pooter dus mede schuldig aan de achteruitgang.

Gelukkig wordt de digitale politiestaat steeds groter (met wederom dank aan personages als Michiel de Pooter en zijn onzin). Dus als straks de kosten verhaald moeten gaan worden, zal het frame dat de burger betaald doorgeprikt worden. Mijn voorstel is de kosten van de aanpassingen t.b.v. klimaatverandering op de veroorzakers (de grote vervuilers) en de enablelers (mensen die blijven ontkennen en downplayen tegen wetenschappelijke inzichten in) verhaald. En dat verhalen zal makkelijk gaan, een scan over de posts op social media en het is helder welk deel van Nederland blijft ontkennen en dwarsbomen.

Die mogen dan lekker gaan wonen waar het onderloopt, geen hulp nodig want gaat toch niet gebeuren volgens hen. Ook geen redding of compensatie nodig, eigen verantwoordelijkheid noemen we dat.

Als de helft die het ontkent gaat wonen waar het onderloopt, kan de andere helft gaan wonen waar het droog blijft. Probleem opgelost.