De EHEC-bacterie en het monster van de suggestieve media

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je koopt een keer een rode kool. Of een krop andijvie. Verse radijsjes. En wat doet een weldenkend mens met die groente, eenmaal thuisgekomen en de maaltijd bereidend? Die spoelt de groente eerst schoon onder de kraan. Even die bestrijdingsmiddelen, aarde, insecten, meststoffen, bacteriën en ander ongerief dat diverse problemen bij de vertering kan doen veroorzaken wegspoelen. Dat doe je toch, ongeacht waar de groente vandaan komt? Je spoelt je groente en fruit even schoon. Of het nu uit de biologische teelt komt of uit een megakas doet niet ter zake. Biologisch betekent nu eenmaal niet per definitie schoon en vrij van schadelijke stoffen.

Nu mensen dodelijk besmet raken met Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC), is het uiteraard verstandig om de oorzaak hiervan te onderzoeken. Het Bundesinstitut für Risikobewertung bij onze oosterburen had hier in januari volgens Bild al voor gewaarschuwd: “Door contact met uitwerpselen, zoals mest, kan plantaardig voedsel met EHEC besmet worden.” Mest dus. Maar ook mogelijk ook uitwerpselen van dieren die zich door een veldje met sla of wortelen begeven, denk aan hazen, vogels of mollen die zich geen donder aantrekken van de aanwezigheid van de aldaar aanwezige voedselproductie voor menselijke consumptie. Die stoffen kunnen daarnaast ook nog eens overwaaien vanuit belendende percelen. Echter, Bild waagt het alvast om heel voorzichtig een vinger te richten naar een mogelijk verband tussen de biologische teelt en het gebruik van organische mest. Inderdaad. Het is mogelijk. Hoe dan ook, goed wassen en indien nodig koken is dan ook het devies dat Bild meegeeft aan haar lezers.

Maar dan gebeurt het volgende. Het weblog notrickszone.com pikt het verhaaltje op en vergoot de beschuldigende vinger naar de biologische teelt en impliceert dat industrieel vervaardigd voedsel altijd schoon gewassen is en niet door vieze vingers beroerd wordt. Wie de behoefte heeft om eens een half uurtje in een supermarkt op een groenteafdeling te gaan staan moet eens opletten hoeveel vieze vingers, die even daarvoor nog in een neusgat verdiept waren, werden benut om aan kontharen nabij de anus te krabben of zijn gebruikt om het mannelijk lid in de juiste richting te sturen tijdens het urineren, er aan die ‘schone’ tomaten zitten voordat je ze zelf afweegt en aan de kassa afrekent. Om van de nog immer aanwezige bestrijdingsmiddelen op met name geïmporteerde groente en fruit nog maar te zwijgen. In ieder geval is het voor notrickszone.com voldoende aanleiding om het ‘green paradise’ aan de schandpaal te nagelen.

Het gaat nog verder, want de immer goed *kuch* geïnformeerde dames en heren van climategate.nl doen ook een stuiver in het zakje en doen daar nog een schepje bovenop: “Zo zien we maar weer eens dat het de alarmisten zijn die ons uiteindelijk met bijna vooropgezette serendipiditeit met hun achterlijke “innovaties” naar de ondergang leiden. Wie roept er mee: “STOP!””. Om vervolgens weer als bron gebruikt te worden door de roze horden die in een overtreffende trap van verontwaardiging van de daken roeptoeteren “Godverdomde natuurwinkel bezoekende Greenpeace steunende hippies met jullie eco-verantwoorde wortels en peulvruchtjes.” Het beruchte weblog noemt zich nog altijd tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. En alle drie deze kenmerken komen voor de volle 100% tot uiting in dat bericht, het rancuneus cynisme en het zure sarcasme druipt er van af. Doch, een aanzienlijk deel van het reagurend volk heeft geen boodschap aan die ondertitel en neemt het klakkeloos en kritiekloos voor waarheid aan.

Oftewel: hoe een voorzichtig geopperde hypothese via een paar klikken met de muis verandert in suggestieve berichtgeving en ongefundeerde beschuldigingen, die er bij het sensatiebeluste volk ingaan als koek. Terwijl het enige wat je moet doen als consument, en wat ook de uiteindelijke strekking van het verhaal is, is je eten even goed wassen voor je het eet, waar het ook vandaan komt.

Reacties (19)

#1 about:
 • Volgende discussie
#2 zmmmoc

@about: http://www.geenstijl.nl werkt vast nog :P

Maargoed. Dat mijn biologische boer alleen biologische poep van biologisch etend vee gebruikt, staat buiten kijf. Maar de stront van de krachtvoer met peniciline vretende industriele koe wordt – neem ik aan – toch ook gewoon uitgereden en geinjecteerd?

En, niet om het een of ander, maar ik acht de kans dat een rare bacterie in de bioindustriemest zit stiekem wat groter dan dat zo’n bacterie zich ophoudt in een culinair verantwoord etend biologisch opgevoed spijsverteringssysteem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 bvdbos

Had dezelfde gang ook al gevolgd maar ben blij dat jij wel de moeite hebt genomen om e.e.a. op een rij te zetten, mijn enthousiasme om te reageren op de roze site kwam niet verder dan “zucht”…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 piet

Wat zmmoc zegt, laat ze dan voor de volledigheid ook het aantal slachtoffers van resistente bacteriën vermelden.
Alleen al in de VS ±20.000/jaar door MRSA.
Dat lijkt me toch voor een goed deel te herleiden tot de niet biologische veeteelt en hun geknoei met antibiotica.
Of ben ik nu tendentieus?

Eigenlijk zou ik zo’n reactie op GS moeten plaatsen, maar daar kom ook ik al een tijdje niet meer. Wordt ik een beetje depri van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter

Niet dat ik onder de indruk ben van de EHEC bacterie of van de berichtgeving hierover in de media, maar waar haalt Schuur de wijsheid vandaan dat het wassen van groenten voldoende is om deze bacterievrij te krijgen? Dat lijkt me nogal kort door de bocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Schuur

@Peter, ik beweer ook niet dat het voldoende is. Maar wassen en (indien mogelijk) koken van verse groente en fruit kan in elk geval risico’s op besmetting verminderen. Uitsluiten kun je het nooit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 DavidK

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 DavidK

http://www.nu.nl/binnenland/2525411/resistente-bacterien-in-biologische-kip.html

Stemmingmakende titel weer.. Alsof het alleen in biologische kip zit. Als er nou stond ‘helaas ook’ in biologische kip..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 piet

Ik had net m’n @4 gepost en toen zag ik ook dat stukje van @8. M’n kennelijk iets te simpele wereldbeeld is weer danig overhoop gehaald…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Harry

Als ik niet zeker weet dat mijn voedsel bestraald is, eet ik het niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rop

Van niets eten ga je ook dood. Ik loop liever risico met eerlijk, lees biologisch-dynamisch, dan industriële antibioticagelardeerde voedsel producten. Is in ieder geval ook smakelijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 NN

wat een vies verhaal. Ik ga mijn bananen voortaan wassen en mijn ogen als ik per ongeluk op GS of klimaatpoort terecht ben gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 MP

http://www.telegraaf.nl/binnenland/9895622/___Gifkomkommers_uit_Spanje___.html?p=7,1

Ze zouden van een vrachtauto zijn gevallen, niks te maken met ecologisch boeren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JanO

Kijk, dit is dus precies wat er mis is met de sensatie-beluste internet-generatie. Inderdaad, een paar klikken van de muis, en de olifant is daar.

Iedereen met een internet-aansluiting waant zich tegenwoordig expert op elk mogelijk gebied. Stemming-makerij over hete lucht.

zo’n 20 jaar geleden kwam de term “De Tereur van het niets” tevoorschijn om bepaalde muziek-stromingen te omschrijven. Ik vrees dat hij voor de huidige Internet-speculeer-emotie-cultuur veeeeeeel meer op zijn p0laats is….

Goed stukkie, Schuur!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Menno

@13 als dat geen waarschuwing is om geen producten te kopen die “van de vrachtwagen gevallen zijn”, dan weet ik het niet meer…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Olav

Rop, nr. 11, “biologisch-dynamisch” is pas echte faliekante onzin. Dat is Steineriaans peultjes telen. Helaas vallen veel mensen voor de spraakverwarring en zeggen “biologisch-dynamisch” als ze de eerlijke, biologische landbouw bedoelen. Die men dus eigenlijk een andere naam had moeten geven, maar goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Titia

Goed stuk hoor! En er is meer. Op nu.nl werd gesuggereerd dat het hier zou gaan om een ‘gevaarlijke variant die resistent is tegen antibiotica’. Alsof het om een gemene nieuwe soort bacterie zou gaan. Maar dit is niet het geval. Eerdere grote besmettingen deden zich voor met hamburgers en filet Americain. Het is ‘gewoon’ diarree. Een ouderwetse heftige voedselvergiftiging. Was al nooit met antibiotica te behandelen, zo leren de WHO en de Wiki ons. Ongelofelijk hoe ‘hijgerig’ hier door verschillende media mee om wordt gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 herauthon

voedsel wassen – en dan is die e’coli weg?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Titia

@herauthon: wel goed wassen he :-).

 • Vorige discussie