De dokter en de 3d-printer

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022

Onlangs kreeg een 83-jarige vrouw in het Orbis Medisch Centrum in Sittard‐Geleen een 3D-geprinte kaak geïmplanteerd. De onderkaak van de patiënt was dermate geïnfecteerd dat een volledige verwijdering van het bot noodzakelijk was. De nieuwe kaak is gemaakt van gesmolten lagen titaniumpoeder die door een 3D-printer zijn afgedrukt. In de toekomst zal het mogelijk zijn om onder andere prothesen, implantaten of zelfs werkende organen te vervaardigen. In de Tedtalk Printing a human kidney van Anthony Atalazie je bijvoorbeeld hoe de 3D-printer een menselijke nier maakt van levend celmateriaal.

Hoe werkt een 3D-printer? Via de computer stuur je een bestand naar de printer. Vervolgens bouwt de printer het object laagje voor laagje op. Dat kan door hard materiaal, bijvoorbeeld plastic, te smelten en zo in de gewenste vorm te ‘printen’; of door poeder, bijvoorbeeld gips of epoxy, te verharden en op die manier het object op te bouwen. Het proces duurt, afhankelijk van de grootte van het object, slechts enkele minuten en het object is daarna meteen klaar voor gebruik.

3D-printen, ook bekend als rapid-prototyping, is niet iets van de afgelopen tijd. De technologie bestaat namelijk al zo’n dertig jaar. Voorheen was het apparaat echter zo groot en duur dat het alleen in de zware industrie gebruikt werd. Sinds kort is het apparaat gebruiksvriendelijk genoeg om voor het grote publiek toegankelijk te zijn. Door de 3D-printer is het mogelijk om objecten van internet te downloaden en deze vervolgens in 3D af te drukken. Op deze manier wordt de consument ook producent. In de Tedtalk A Primer on 3d printing bespreekt de 3D-printer- en software-expert Lisa Harouni de mogelijkheden van het nieuwe apparaat.

Naast de medische wereld maken ook veel ontwerpers gebruik van de 3D-printer. Onder anderen de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen heeft op deze manier diverse jurken geprint. Daarnaast gebruikt de ontwerper Ted Noten de printer voor het maken van sieraden. Ook de ontwerpers Jiri Evenhuis en Janne Kyttanen hebben zich op driedimensionaal printen gestort. Zij vormen het creatieve brein achter Freedom of Creation, een ontwerp- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in 3D-printing technologieën. Op de website zijn verschillende 3D-ontwerpen te bestellen, zoals stoelen, schoenen en lampen.

Een 3D-printer is in staat structuren te maken die andere toepassingen niet zouden kunnen produceren. Het zou in de toekomst zeer nuttige toepassingen kunnen opleveren. Mocht je inmiddels interesse hebben in een eigen 3D-printer, hier vind je een overzicht van alle modellen.

Dit artikel is geschreven door Roos Koene.

Reacties (4)

#1 HansR

Ik moest laatst een kroon hebben. tandarts maakt met computer / foto een 3D CAD-tekening van wat er moet komen na het afslijpen. Gaat naar beneden, doet iets en komt iets later terug met een kroon. Wat bijslijpen en plakken. Twee uur na het begin stond ik op straat met een nieuwe kroon. Vroeger was dat happen, tijdelijke kroon, twee weken wachten, passen etc…

Is dat nu 3D printen?
Goed hoor.

  • Volgende discussie
#1.1 Olav - Reactie op #1

Nee, dat is een computergestuurde freesmachine. Slijpt uit een blokje keramisch materiaal de gewenste vorm.

#1.2 Sjiek - Reactie op #1.1

Dus het omgekeerde van een 3d-printer. Allebei mooi spul.

#2 Oli4k

Dat 3d printen gaat nog eens heel groot worden. Je kunt zo’n ding al thuis hebben staan voor pak ‘m beet $350 (MakiBox: http://makibox.com). Dat is goedkoper dan een fatsoenlijke semi-professionele (2d) kleurenprinter. Je moet hem alleen wel zelf assembleren. Leuk klusje voor het weekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie