1. 9

  France, of course, is not alone in feeling some loss of national identity.

  Waarom is het een verlies denk ik dan? Is het niet gewoon een verandering van nationale identiteit?

 2. 10

  Oh brother… volk, natie, identiteit, taal… Zo’n “formation of a Ministry of Immigration and National Identity” is me toch weer zo’n typisch Parijs’ idee. En het maffe is eigenlijk : terwijl die centralistische Fransen zo ver zijn durven gaan in hun ‘natievormend denken’, zijn het uiteindelijk die ‘federalistische Duitsers’ geweest die pas echt zijn doorgeslagen in hun ‘nationalisme’. Misschien dat de Fransen nooit zo ver zijn kunnen komen, omdat ze regelmatig werden overtroefd, natuurlijk, door hun buren, in hun koloniën, enz. In elk geval, als je het tussen mensen zou bekijken, dan lijkt ’n sprong van ‘hallo ik ben minister van integratie’ naar ‘hallo ik ben minister van nationale identiteit’ me … a tad suspect.

 3. 11

  Dat wel, on identitty. En toch: het Frankenland waar het belangrijkste gewouw op haar eiland Martinique de bibliotheek is, heeft indruk gemaakt, samen met het feit dat er een biobliotheek aan boord de superairbus 380 is.
  Ten tijde van De Gaulle heeft de FRanse Identiteit er wel voor gezorgd dat we een haast Europse trots haden tegenover de cultuurinvasie van over de plas – en alleen daarom zal ik het koppig landje de eer op nationalisme gunnen.
  Twee hielen van Achilles hieromtrent echter: als het intern bakkeleien is, dan wordt het raar en verdelend en opsplitsend, als het doordraait dan raken ze aan mijn Europa, dan is het alweer de zoveelste stapel morrend volk die tegen Europa is omdater ook andere identiteiten inzitten. ‘Vrijheid, Gelijkheid, Broederlijk’ en wel nu meteen voor mij alleen.
  Het huis waar mijn hart is, heet Europa, en als een Sancho Panza, de grootste held uit de geschiedenis, kan je niets anders tegenwoordig, dan de af en toe 710.000.000 Don Quichottes voor steeds meer weer vers onheil te behoeden. In Lo-Fi.

 4. 12

  Cocteau, Godard, Dumont ! Au fond is hun chauvinisme een prachtige afgeleide geworden. Hopelijk beseft Sarkozy dat ook. Chirac alleszins wel. Ik mis zijn Franse declamatie nu al.

  En op tv sterft Donnie z’n zoveelste zinloze dood… I am the walrus.

 5. 13

  Is walrus dead?
  Heb net die acclaimed docu gezien, du Lennon. Moest jammer genoeg Julie London EN de mdam van Cohen afzetten.

  Beide drie waren tranentrue real.

 6. 17

  ’t Was weer lang geleden, Larie. Meer nog : dankzij ù heb ik zopas een geweldige ‘cover resource’ gevonden (klikmelink). Dank u, dank u, oompah, oompah, sticker on your bumper !

  Voor het overige voel ik me hier vaak ’n onbesuisde dwaas, ’n gansje slechts vergeleken bij de vele doctorandussen en kamergeleerden die hier zo thuis zijn in de meer exacte of zakelijke wetenschappen. Alfa art, over & knockout…