De Banlieue als brandhaard

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In het kader van het volgen van de Franse presidentsverkiezingen middels de bijdragen van BKB, hier een artikel van Gabi Spitz.

De Franse presidentiële verkiezingen staan in het teken van de situatie van jongeren in de buitenwijken van Franse steden. De presidentskandidaten hebben verschillende uitgangspunten, maar zeggen allemaal dat het anders moet in de voorsteden. Minder criminaliteit en minder werkloosheid. In eerdere presidentiele verkiezingen waren de banlieue nooit een hot topic, totdat de Parijse voorsteden brandhaarden bleken te zijn.

In november 2005 was de situatie in de voorsteden van Parijs, die normaal gesproken al niet gezien kunnen worden als de veiligste wijken van Parijs, explosief en onrustig. De banlieues stonden in brand. In verschillende Franse voorsteden, waaronder Val-d’Oise, Seine et Marne en Yvelines, gingen groepen jongeren de straat op en werden auto’s en afvalcontainers in de fik gestoken. Politie en brandweer werden met stenen bekogeld en winkels en loodsen in brand gestoken.Tijdens rellen in de wijk Sevran werd een passagiersbus met een molotov cocktail bekogeld. Een gehandicapte vrouwelijke passagier kon de bus niet op tijd verlaten en werd door relschoppers met benzine overgoten en met een brandende lap bekogeld.
In totaal gingen zeker duizend auto’s in vlammen op en raakten 20 politiemensen gewond.

Aanleiding van de rellen was het overlijden van Bouna en Zied, twee jongens uit de wijk Clichy-sous-Bois. Zij verstopten zich voor de politie verstopt in een transformatorkastje, waar zij vervolgens geëlektrocuteerd werden. Woedende jongeren gingen vervolgens in de banlieues de straat op. De onlusten hielden ruim twee weken aan en verspreidden zich naar verschillende departementen in Parijs en steden in andere delen van Frankrijk.

Sarkozy, de minister van Binnenlandse Zaken, werd er van beschuldigd olie op het vuur te gooien door uitspraken als het willen voeren van een ‘oorlog zonder genade’ tegen criminelen en opstandige jongeren in de voorsteden.Chirac en premier De Villepin hielden zich stil, wat tot grote kritiek van de Parti Socialiste leidde. Sarkozy werd er gelijktijdig van beschuldigd alleen maar harde uitspraken te doen om stemmen te winnen in de extreem rechtse hoek.

De oorzaken van de rellen blijken dieper te liggen dan woede tegenover de politie. De leefomstandigheden in de buitenwijken zijn slecht, de buurtbewoners zijn arm en verkeren daardoor vaak in isolement, jongeren uit de banlieue hebben nauwelijks kans op werk en voelen zich gediscrimineerd. Het gebrek aan politieke interesse voor de wijken leidde ertoe dat de banlieues langzaam in ‘ghetto’s’ veranderden, waar groepen jongeren de macht op straat in handen hebben.

Twee jaar later blijkt de situatie in banlieue niet merkbaar verbeterd. Hoewel de overheid van alles probeert, voelt het voor de bewoners alsof de politiek hen gemakkelijk vergeet. Volgens journalist Olivier van Beemen ligt dit niet aan de inzet van de regering om de wijken te verbeteren, maar aan het franse integratiemodel. Daarnaast kent Frankrijk 700 achterstandswijken en is er zeker dertig miljard nodig om deze te verbeteren.

Even leken de banlieues inderdaad een vergeten onderwerk op de verkiezingsagenda. Tot eind maart dan, want toen franse jongeren in een metro station met de politie op de vuist gingen, waren de presidentskandidaten er als de kippen bij. Nu staat de situatie in de voorsteden bovenaan de agenda. De linkse kandidate Segolene Royal wil jongeren op het rechte pad houden met burgerzin cursussen en mentoren. Ook stelt ze voor dat de overheid de werkgelegenheid onder allochtone jongeren kan vergroten door gedurende een jaar het salaris te betalen van jongeren die bij een klein bedrijf werken. Sarkozy pleit voor een ‘zero tolerance’ aanpak, waarbij relschoppers en criminelen hard aangepakt worden. Centrum kandidaat en boerenzoon Bayrou, ziet de oplossing vooral in het tegengaan van werkloosheid, door de lasten van kleine bedrijven bij het in dienst nemen van de eerste twee medewerkers gedurende vijf jaar te dragen.

Of de kandidaten zich na de verkiezingen daadwerkelijk zullen inzetten voor bevordering van de veiligheid en leefbaarheid in de franse banlieues valt te bezien. Praten over veiligheid en werkgelegenheid is te doen, maar 700 achterstandswijken aanpakken vergt heel wat meer inzet.

In de rechterzijbalk onder de google-ads vindt u linkjes naar de laatste artikelen van BKB.

Reacties (31)

#1 Rembrandt

Hoeveel geld willen de kandidaten investeren in de banlieue’s? Is dat soortgelijk aan de 40 probleemwijken aanpak alleen dan bijv. via zero tolerance door 10x meer politmensen te plaatsen in deze gebieden?

BTW. We want polls :)

 • Volgende discussie
#2 Steeph

@Rembrandt: De laatste polls zijn volgens mij van vrijdagavond. Het is verboden in Frankrijk om een dag voor de verkiezingen nog polls uit te brengen.
Of is dat niet je vraag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Johan

Het zal tijd worden om het tuig dat er slechts op uit is dood en verderf te zaaien keihard aan te pakken, op te pakken en het land uit te schoppen. Laten zij maar in de woestijn molotovcoctails op tenten gooien en naar kamelen gooien, maar van onze westerse cultuur blijven die barbaren af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zazkia

Nou nou! Gelukkig weten de meeste Fransen ook wel dat je zoiets kan verwachten als je mensen met 5,6 man in 3kamerflatjes stopt op 15 kilometer van de stad, dodelijk verwaarloosd en wie erin zit komt er nooit meer uit.

Heb een jaar in Diemen gewoond en was toen ook wel bereid verderf te zaaien en willekeurige voorbijgangers een kameel toe te werpen:
[img]http://home.student.uva.nl/saskia.ploeg/gangnrkeuken.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zazkia

Misschien overtuigt dit nog wel beter:
[img]http://home.student.uva.nl/saskia.ploeg/zijuitzicht.jpg[/img]

Ik mag hopen dat t een Trotskist is die wint. :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tim

Wat een onzin om te veronderstellen dat de woonsituatie hun gedrag verklaart. Schorem is overal en altijd schorem. Nette mensen ook. Omstandigheden spelen slechts marginaal een rol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jimmy

Het ligt aan de stenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 matthijs

@Johan – fijne trol, ik zal braaf hapjes doen.

Gegeven de enorme diversiteit aan menselijke genen is het inderdaad heel goed voorspelbaar dat een deel van de menselijkheid de eigenschappen ontbeert die noodzakelijk zijn om fatsoenlijk samen te kunnen leven en inderdaad geen groter genoegen kent dan andermans samenleving (in dit geval de Westerse) kapot te maken.

Dat men in de banlieu (of in de townships of in de buitenwijken van Damascus – komt allemaal op het zelfde neer) daadwerkelijk geen economisch perspectief heeft, staat volkomen los van het feit dat er nu eenmaal mensen zijn die, zoals Darwin ons leert, evolutionair gezien op een dood spoor zijn beland omdat ze niet in staat zijn onze verheven westerse waarden te omarmen en vreedzaam in weelde te baden in een verlichte, seculiere maatschappij. Wij bewijzen de evolutie dan ook een dienst door dit soort uitschot onmiddellijk uit onze samenleving weg te voeren en te laten versterven zodat hun inferieure genen geen enkele kans krijgen die superieur verlichte genen van ons zelf te besmetten met hun gedegenereerde of zelfs achtergebleven eigenschappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jimmy

@Matthijs

Cynisch of last van je bloedsuiker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Dood en verderf? En ik maar denken dat bij die rellen rond Parijs minder doden waren gevallen dan bij de directe aanleiding ertoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 jb

Ik heb vernomen dat als je uit zo’n wijk komt, in zo’n wijk op school gezeten hebt, je ook geen kans maakt op hoger/verder/beter onderwijs buiten die wijk. Als dit klopt, maakt dat de situatie wel heel erg onmogelijk: je hebt geen enkele kans om eraan te ontsnappen. Dat is kennelijk waar selectie aan de poort bij het hoger onderwijs, ook toe kan leiden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JSK

Dood en verderf? En ik maar denken dat bij die rellen rond Parijs minder doden waren gevallen dan bij de directe aanleiding ertoe.

Volgens mij evenveel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Sjors Remmerswaal

Ik ga er vanuit dat mensen die gewoon hard werken en zichzelf van een mooi diploma verzekeren toch ook in Frankrijk wel goed terechtkomen. Volgens mij is dit gewoon onwil en een gebrek aan werklust en wilskracht om te participeren in de Franse samenleving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 richard

Die hobby om overal de maatschappij de schuld van te geven.

Wat is er mee mis om
– Je school af te maken
– Dan een vervolgopleding te doen
– Fatsoenlijk frans te leren
– En vervolgens een baan te zoeken
– en elke dag om 6.30 opstaan om op tijd op je werk te zijn?

Ik geef toe, het is veel makkelijker om ’s avonds te veel te zuipen met je vrienden, blowtje halen, een uitkering te trekken en vooral zelf niets te doen. Als het even kan, ben je ook nog in de here en dus verzekerd dat jij de goede bent en de rest de slechte.

En als er dan maar genoeg linkse sukkels zijn die dat zielig vinden, heb je dagenlang lol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 SN

Precies. Als iedereen maar wil wordt iedereen rijk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 zazkia

Verduiveld, wat een hoog televaag gelul hier. Die Fransen in de banlieues spreken verdomd veel beter Frans dan nous omdat daar niemand op het onzalige idee is gekomen om de “eigen” landstaal in het onderwijs te propageren (in het geval van Berbers, kiddo’s van 5 hoogArabisch te leren om te appeasen met de regering daar)
Inderdaad jb, die mensen daar komen niet vooruit, hebben daar per definitie slechte scholing en natuurlijk zijn er een paar rotte appels maar de meeste mensen die daar wonen zitten daar voorgoed vast, de betere Fransman is weggetrokken.
Misdaad is naast een bescheiden biologisch fenomeen van psychopaten en sexueel gedragsgestoorden, net zo goed voorzien van een sociologische component. Als je niet weet wat sos is, is de kans minimaal dat je het gaat verkopen.
Als je neef en je oom er tot hun nek in zitten is de kans erg groot dat je ook wordt meegesleurd. Voordat ik in Diemen zat, had ik geen idee wat een snorder was en kende ik zelfs niemand die wist waar je cocaine vandaan moest halen. Daar had mijn ganggenoot nou net 2 jaar voor vastgezeten.
Tuurlijk, dan doe je dan nog niet zomaar mee, er is een tweede component dat meeweegt, hoe hoger en uitizchtlozer de werkeloosheid, hoe groter de kans dat je dan daadwerkelijk denkt van “nou bekijken jullie het allemaal maar ik denk voor de verandering eens aan mijzelf”. Als ik zoals sommige anderen daar in Diemen daar nog 20 jaar gewoond had, al werkeloos zijnd, terwijl iedereen dan op je sollicitatiebrief ziet: aha, Rode Kruislaan, leeftijd zoveelen, oejoej die hoeven we niet, dan had ik die kameel inderdaad door uw autoruit gesmeten. Had me ook geen donder meer uitgemaakt. Want dat u in een mooie auto rijdt, die heeft u dan geheel ten onrechte.

De woede in de banlieues is groot en das echt niet ten onrechte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Eric

Sjors, Richard: ook in Nederland is het een fabeltje dat iedereen dezelfde kansen zou hebben, waarom zou dat dan in Frankrijk wèl waar zijn? Het is wel heel makkelijk om te roepen dat ze niets anders willen dan blowen, zuipen en een uitkering krijgen. Dat is al jaren de smoes om vooral niet te hoeven erkennen dat er iets scheef zit. Daarmee is niet gezegd dat ze allemaal zielig zijn, maar wel dat het beeld lang niet zo zwart-wit is als jullie het schetsen. Verdonk vond ook al dat allochtonen niet werden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Toen onderzoek van Sociale Zaken iets anders uitwees, lag het vervolgens volgens haar aan de opvoeding en waren het zo alwéér de allochtonen zelf die als enigen verantwoordelijk werden gesteld.

Menig Franse hoogopgeleide allochtoon vertrekt naar Groot-Brittannie, omdat ‘ie daar wel de kansen krijgt. Volgens jullie redenering zouden die ineens wel hun best willen doen zodra ze de landsgrenzen overschrijden. Hmmm…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 matthijs

Roepen dat armoede en uitzichtloosheid een keuze is, is je onttrekken aan je eigen verantwoordelijkheid. Je hoeft je dan immers niet meer schuldig te voelen over je eigen bijdrage aan een systeem dat anderen uitsluit en kansen ontneemt want het is toch de schuld van “die mensen” zelf.

Dat je geen zin hebt je andermans ellende aan te trekken is tot daar aan toe, maar dat je je desinteresse maskeert door allerlei flauwekul uit te kramen over dat iedereen best wel rijk kan worden als-ie maar wil, is op zijn minst heel erg schijnheilig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jimmy

@Matthijs

In je tweede comment kan ik me wel vinden. Het gaat om die lamlendige slachtofferhouding. Als je daar iets anders over denkt, dan ben je direct een Telegraaflezer.

Je moet gewoon niet verwachten dat je op Sargasso al te veel libertarische, klassiek-liberale en pro-indivudialistische geesten vindt.

Veel mensen hier geloven gewoon in collectivisme, nurture boven nature en verheffing/ interventie door de Staat. Het is gewoon de borreltafel van links.

Soit, fact of life

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Wollem Bover
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zazkia

Jimmy, niet Matthijs maar ik kwam met het televaag, aardig als je daar de juisten op aanvalt en dat televaag is vooral toeziend op Johan-achtigen daarboven, dergelijke types lijken me niet een libertaristische wat een onsamenhangende theorie is dat trouwens verdediger van het vrije individu. Meer een soort neo-neoMalthusiaanse nihilismoegoisten. Overigens doet het me deugd te lezen dat je ook geen voorstander bent van dergelijke krantjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bismarck

@19: Ik tel toch in deze draad al vijf namen (jou even meegeteld), die eerder denken dat iedereen die maar wil er komt (danwel die eerder ras dan ghettovorming als oorzaak ziet van het niet halen). Als de verhoudingen in frankrijk zo zijn, heeft Sarkozy nog geen tweede ronde nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 matthijs

Jimmy: erg knap dat je in mijn #18 precies het tegenovergestelde leest van wat er staat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 matthijs

(oh, en dat de ironie van #8 je ontgaat is ook wel straf, eigenlijk)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 wouter

Ik geef de jongens in ghettos groot gelijk. Ze worden behandelt als oud vuil vanf de oorlog in algerije tot de slachting van 200 algerijnen in 1961 in parijs laat frankrijk al zien hoe het over migranten denkt. Ze leven in ghettos ze krijgen geen werk de politie slaat ze voor niks in elkaar ze worden de hele dag gecontroleerd en elke winkel die ze binnenkomen worden ze beledigd en dan de druppel noemt de minister van binnelandse zaken sarkozy ze ook nog eens uitschot en dan gaan er nog eens 2 jongens dood door die politie en dan gaat diezelfde politie nog ontkennen dat het hun schuld is en dan de druppel gooien ze nog een gasgraanat in de moskee ook daarvoor geen excuus.Dan zit er maar 1 ding op en dat is REVOLUTIE.Als je weet ik hoe vaak door de politie in elkaar bent geslagen voor niks moet je eens zien wat voor haat je dan krijgt.Ik heb respect voor alle jongens in de Banlieues die protesteren en zich niet maar laten onderdrukken. R.I.P. Zyed en Banou, dood voor niets. Kijk maar naar de film la haine daarin word dit al voorspelt 30 jaar lang je ogen dichtdoen en mensen onderdrukken ja op 1 dag dan krijg je de rekening gepresenteerd, klaar. En die sarkozy is gewoon een ordinaire hond als hij aan de macht komt dan word het burgeroorlog. zyed en banou RIP 27/10/2005 Mort Pour Rien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 wouter

Bij de arrestatie van de zwartrijder ging het er volgens ooggetuigen hard aan toe: ‘De man lag op de grond en werd door agenten geslagen. De mensen er omheen protesteerden. Ze vonden wel dat hij iets fout had gedaan, maar waren het er niet mee eens dat hij zo werd aangepakt’, aldus een van hen tegenover het dagblad Le Monde. Er vielen klappen, waarna de politie traangas afvuurde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 larie

@Bismarck 22..verklaar je nader svp. Het is mijn insteek dat ieder die wil er komt ongeacht.

Wil niet life loggen maar het defensiemechanisme van “slachtofferrol” speelt een rol.

Arbeidersgezin..werken op m’n 13e..avondschool tig tig jaren..en er toch “komen”. Waarom die personen in de buitenwijken van Parijs dan niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 larie

Nu ik er wat aandacht aan je 22 besteed en mij dingen herinner en verbind durf ik te stellen dat de problemen die oud en nieuwkomers met elkaar hebben momenteel als bron hebben je 22.

Ik zie geen verschil nieuw/ oud wit/zwart/geel/noemiswatvoor kleur.

Waar een wil is is een weg.

ps..het merendeel van mijn omgangskring zijn personen die ook zo dachten en uit de gehele wereld komen.

Tijd voor een bbq bij mij thuis om je 22 weer eens af te stoffen..ik kijk er naar uit *wrijft de handen;)*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 larie

Jongens zei je Wouter?..precies… de dames doen het namelijk uitstekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 zazkia

Larie ik zei t al, misdaad heeft naast een biologische ook en minstens zo belangrijk (want voorkombaar) een sociologische factor. Je moet zijn uitgezonderd, je moet niet alleen arm zijn maar ook vrij zeker weten dat de weg omhoog een minieme kans is. In combinatie met dat misdaad al in je omgeving vaker voor moet komen. Als je zorgvuldig door je ouders uit dat milieu bent geweerd, als goede scholen voor iedere welwillende bereikbaar zijn, als je niet na een misstap nog maar een kant (de slechte) opkan en je dat ook weet en iedereen dat weet, Ja DAN, is er inderdaad een weg terug.
Voor jou ws misschien een weg, voor hun ligt die weg echt duidelijk anders. Ze hebben op slechte scholen gezeten, namelijk die in hun buurt in plaats van de stedelijke gymnasia, zijn opgegroeid op straat anwege de grote gezinnen in kleine huizen, stelselmatig uit de buurt gehouden van “gewone” Fransen (een vriend van mij is in Frankrijk gaan studeren en vertelde hoe het totaal onmogelijk was, door de ons-kent-ons cultuur om voor een Nederlander (en iedere andere buitenlander) om met Franse studenten in contact te komen) op dezelfde manier als hier “gewone” Nederlanders alleen als het echt niet anders kan met Marokkanen of Surinamers in contact komen. Als je een kind van de banlieue bent en bovendien nog marrokaan dan doen de fransen een stapje terug.

Frankrijk is niet meer het land waar je als God in zou willen wonen: even een fototje van hoe schrikbarend de bidonvilles op Diemen lijken:
[img]http://www.clonline.org/fr/images/banlieues.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 wouter

larie
23-04-07 18:55 29Jongens zei je Wouter?..precies… de dames doen het namelijk uitstekend.
wat dames??????????????????? het zijn toch echt de jongens die in opstand komen.

 • Vorige discussie