De avonturen van kater Balthazar

Foto: zeevveez (cc)

RECENSIE - ‘Balthazar leefde in twee heel verschillende werelden. Hoeveel hij ook van zijn huisgenoten hield, klonk steeds onweerstaanbaar de lokroep van de avontuurlijke kattenwereld.’

De Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer schreef niet alleen romans voor volwassenen, ze schreef ook een vijftal kinderboeken, waarvan er nu één in vertaling is verschenen: “De avonturen van kater Balthazar.” Ze schreef de kinderboeken in de jaren zestig, na haar productiefste periode als romanschrijfster.

Het jonge katje Balthazar komt terecht in een gezin met twee jongens. Hij confisqueert direct de ochtendjas van moeder, omdat hij daar zo lekker warm in kan liggen. Al snel lijkt hij de baas in huis. Ondanks zijn machtspositie binnen het gezin is hij buitenshuis een bangig katertje. Hij moet alles nog leren: vechten, stoeien en stelen.

‘Zoals iedere kat had hij een grote afkeer van nieuwe en onbekende dingen … Balthazar was ervan overtuigd dat voorbijgangers, auto’s en honden met één sprong van de straat op het balkon konden komen, en het wilde er bij hem gewoon niet in dat dat niet zo was. Katten geloven nooit wat je hun zegt, ze moeten zich er eerst zelf heel geleidelijk en voorzichtig van overtuigen hoe de vork in de steel zit.’

De grootste gebeurtenis in het boek is de verhuizing. Samen met de familie trekt Balthazar vanuit de binnenstad naar een nieuwe woning in een buitenwijk. Een traumatische gebeurtenis in een kattenleven, maar zijn nieuwe avonturen in het grote weiland voor de deur maken veel goed. Hij krijgt nieuwe kattenvrienden, zoals Pluis, Minou en Rezi, maar er duiken ook vijanden op.

De context van het boek heeft opvallend veel overeenkomsten met het gezinsleven van Marlen Haushofer zelf. In 1960 verhuisde zij met haar man en twee zonen vanuit het centrum van Steyr naar een ruimer huis aan de rand van de stad. Haar kat Iwan moet model gestaan hebben voor de kater Balthazar. Ze had voor haar kinderboeken niet veel tijd nodig, ze schreef ze binnen één of twee weken.

In tegenstelling tot de meeste kinderboeken eist het lezen van ‘De avonturen van kater Balthazar’ nogal wat tijd en aandacht. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een korte samenvatting, zodat de lezer weet wat er komen gaat. Of het een goed voorleesboek is, dat heb ik niet uitgeprobeerd, maar mijn tienjarige zoon was wel opgetogen na het lezen van de eerste hoofdstukken: ‘Het boek over poesje Balthazar is leuk!’ En daar ben ik het mee eens, ik vond het ook een onderhoudend boek. Als je het uit hebt dan wil je maar één ding: ook een poes in huis.  Niet eerder las ik een boek waarin het leven van een kat zo goed is uitvergroot.

Is je kind de up-tempo boeken van Annie MG Schmidt al een tijdje ontgroeid? Probeer dan eens deze echte kinderroman. Alle aspecten van het kattenleven komen aan bod. Een mooi boek over een katertje dat voor het eerst de ernst van het leven ontdekt.

Bestel hier:

Marlen Haushofer, De avonturen van kater Balthazar, Uitgeverij Van Gennep, 156 p.

 

Reacties zijn uitgeschakeld