De aanslag en de gebarentaal

Foto: butupa (cc)

COLUMN - Wat is Nederland toch een achterlijk land.

Terecht plaatste de webredactie van Onze Taal gisterenochtend een kritisch stukje over de zogenaamde ‘erkenning’ van het Limburgs die minister Ollongren dit weekeinde uitriep. Dat is een erkenning van niets, een verkiezingsstunt, een puur symbolisch gebaar, terwijl er twintig jaar geleden ook al zo’n erkenning is geweest, ook al een symbolisch gebaar. Waarom de Limburgers het slikken is mij een raadsel.

Maar dan maakt de overheid tenminste nog een symbolisch gebaar richting de Limburgers, zoals het een paar maanden geleden een gebaar maakte naar de sprekers van het Nedersaksisch. Om erkenning van de Nederlandse Gebarentaal wordt al veel langer gevraagd. In 1997 (ne-gen-tien-ze-ven-en-ne-gen-tig) was er al een commissie die op die erkenning aandrong.

Kluitje

De inwoners van de provincie Utrecht die gisteren afhankelijk waren van de gebarentaal kregen niets mee van het gebeurde. Ik ben het nagegaan: geen enkele tv-uitzending werd door een gebarentaaltolk vertaald. Natuurlijk konden mensen via geschreven bronnen het nieuws tot zich nemen. Maar in ieder geval voor een deel van de Dove gemeenschap is het Nederlands een tweede taal.

Het verschil tussen het Limburgs of het Nedersaksisch aan de ene kant en het Nederlands aan de andere kant is veel kleiner dan de afstand tot de gebarentaal, een taal met een heel andere woordenschat en grammatica.  Als een groep sprekers van een ‘autochtone’ taal steun verdient, zijn het de gebruikers van die gebarentaal.

En toch, ondanks twintig jaar gesoebat, en streven, en werken, gebeurt er niets. Wie in Kanaleneiland op zijn flatje zat en zich afvroeg wat er eigenlijk gebeurde, moest maar Teletekst lezen en werd door de publieke omroep verder niet bediend.

Het probleem is natuurlijk: de Doven hebben geen invloedrijke lobbyisten, geen politici die voor hen strijden zoals de sprekers van het Limburgs en het Nedersaksisch. Zelfs het kluitje waarmee die politici zich in het riet laten sturen wordt de Doven niet toegeworpen.


Deze column verscheen eerder hier

Reacties (13)

#1 Bismarck

“Waarom de Limburgers het slikken is mij een raadsel.”
Als je er niet over geschreven had, had ik net als bijna alle Limburgers niet eens van deze nieuwe erkenning geweten. Het is gewoon letterlijk geen nieuws hier. Verder levert elk stukje erkenning (in het kader van het Europees Handvest voor regionale en minderheidstalen) gewoonlijk ook wat subsidie op. Daar zegt geen Limburger nee tegen.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

@1: In de Inbraak&brandbode stond tussen al het A2 en Verstappennieuws toch echt een stukje. Maar met 220 km grens met het buitenland tegen 6 met de rest van Nederland speelt Den Haag andersom ook een gemarginaliseerde rol in de beleving van de Zuid-Limburger, die stilletjes best wel weet dat hij op de springplank naar Europa woont.

Enfin, doventolken. Ik consumeer al lang het gewone journaal niet meer omdat het vol storende bijgeluiden en flubbertjes zit en nergens meer over gaat. Die flauwekul vervangen door een doventolk, die ook voor de horenden echt wat kan toevoegen, zou mij misschien weer naar de buis kunnen lokken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JANC

@2: 6? Hoe kom je daar bij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Van waar de Rode Beek voor de tweede keer stopt een grensrivier te zijn tot aan de monding van de Kingbeek in de Maas is ongeveer 6 km.
Dus wees maar lief voor die Heuvellanders, want ze scheiden zich zó af!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Ah, je maakte het enger tot Zuid-Limburger!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Oja, dat is een eigenschap van de meeste Limburgers*: Ze tellen alleen het deel van de provincie tot zo’n kilometer of tien ten noorden van hun geboorteplaats tot Limburg. Overigens zou ooit (ten tijde van de Limburgs-Belgische opstand) al bijna een deal gesloten zijn dat heel Limburg vanaf Roermond naar het zuiden bij België zou komen. De Pruisen hadden daar dan weer problemen mee, omdat ze verwachtten dat België de Maasovergangen nooit tegen Frankrijk zou verdedigen. Dat is waarom oostelijk Midden/Zuid Limburg zo raar aan Nederland bungelt, zodat Nederland een strook langs de Maas tot en met de vesting Maastricht kreeg, om een Franse veldtocht naar de provincie Rijnland tegen te kunnen houden.

*In het uiterste noorden heb je dan weer mensen die wel in de provincie wonen maar zichzelf niet als Limburger zien, dus sommige Limburgers van hierboven hebben nog gelijk ook met hun afbakening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

PS Hier kunnen we uit afleiden dat Beugwant waarschijnlijk in de omgeving van Zittert, Guttekaove, of Berg aan de Maas is geboren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

PPS Sorry voor gierend off topic gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gronk

@7: want het idee was dat nederland dat limburgse grondgebied met hand en tand zou verdedigen? Hrm…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: In die tijd dacht men in Berlijn nog dat Nederland wel een trouwe bondgenoot was tegen de Fransen, waar het Francofiele België de Fransen geen strobreed in de weg zou leggen (niet zo vreemd natuurlijk, aangezien de Fransen België kwamen helpen om de Hollanders na wat oorlogsmisdaden uit Antwerpen te kloppen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 beugwant

@10: Dat er steenkool in de grond zat, wisten die Hollènjer toen al. En voor geld doen die alles.
@8: @Barbaraziekenhuis. @9 Dat gieren horen die doven toch niet. Daarbij is het nog niet zo eenvoudig. Om te beginnen ontbreekt er in de gebarentaal de nodige eenheid, ook hier zijn er dialecten. Er is ook een, eh, schreeuwend tekort aan doventolken en wie denkt er bij een nieuwe taal leren nou aan gebarentaal?
Daarbij speelt er een identiteitskwestie; de techniek kan tegenwoordig doven tot op zekere hoogte laten horen, maar lang niet alle doven zitten op die herrie te wachten. Het wordt door sommigen als verraad gezien als ze de wereld van de horenden betreden. De Hokjesman heeft er een aflevering aan gewijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Judith

Beste Marc van Oostendorp,

In 1997 had voormalige Erica Terpstra de hele dikke gebaartaalboek ( woordenboek in gebarentaal ) overhandigd aan de regering om erkenning. De erkenning was er nooit difinitief gesteld, geen wet aan erkenning gebaartaal hoor. Tot nu toe nog steeds niet. Helemaal niet. Géén erkenning!!!!

Het is inderdaad schande wat betreft de voltooide gebaartaal had moeten erkennen. Alles negeren, doven in de hoeken schuiven tot isolementsleven, dove kinderen naar reguliere onderwijs, 90% doven leven van de uitkering zoals Wajong, WAO, WIA, Bijstand etc etc. Door krappe geld kunnen doven ook niet naar dove club gaan omdat het te duur is , afstand reizen te duur. Daar is allemaal aan KUT VVD te danken, KUT Kleinsma , de voormalige Minister van PvdA die gehandicapten neerhaalde, terwijl ze zelf gehandicapte is. Doodschandalig, ramp, zéér asocoaal!

Het isolementleven van doven is heel erg in de mode tegenwoordig.
Echt verschrikkelijk!

In Amsterdam kent iedereen natuurlijk van SWDA, al vrij jaren 80 bestaande dovenbijeenkomst met allerlei activiteiten, nog steeds wachtend om erkenning. De hele dikke woordenboek ligt nog steeds in de prullebak van het Torentje in Den Haag.

Als je zo zegt, dat doven geen invloed op wat ze ontzettend vol hebben gestreden om erkenning Gebaartaal, vind ik ook zéér schande en onwetend.

Limburgs is nu pas in erkenningstaal bekend, ben ik er niet echt voorstander. Omdat het gewoon streektaal is, heeft niets om taal te betekenen, geen taal. Bv als je in het dorp van Aan de Zuwe woont, ken je die streektaal.

Gebaartaal is wél als Nederlandse taal beschouwd, omdat doven met elkaar praten in Nederland in één taal , vrij erkende taal.

Doventolken worden als ZZP-ers steeds rijker, raar maar waar. Met dank aan doven kunnen doventolken overal aan geld komen, voor hen is : Doven = klanten, bovenal onvoorstelbaar duurste uurtarief inclusief reisvergoedingen. Ze hebben daarom niet volledig HBO gehaald, maar de éne vakgebied gebaartaal gecertificeerd, de duurste loontarief, wel te verstaan méér dan Journalist, Psycholoog, fysiotherapeut. Alles zo belachelijk, dat ze vijf keer per jaar naar Verre Reizen ( op vakantie!!!) waren. Van bronnen vernomen hebben veel tolken in valse KM gemeld hoeveel KM ze hebben gereden, en uurtarief niet als basistarief, maar eigen bepaalde uurtarief zo goed als oplichting.

Alle rotzooien zeggen me niks meer, doventolken zijn nu heel rijk!
De ene gaat met dakterras voor haar huis bouwen, de andere zit nu in Oostenrijk, wie wel naar Thailand of Indonesië. Terwijl doven hen hardnodig hebben om te tolken, verzetten ze steeds de afspraken naar andere data. Dikke woordenboek en afspraken verdwijnen langzamerhand weg, doven in oorverdovende stilte leven, Amen!

 • Vorige discussie