1. 1

  Gezien de roofbouw door die generatie is klimaatneutraal een gotspe of een klap in je smoel als je niet meer weet wat dat is. Of een irritatiefactor als je niet weet wat dat is.

 2. 2

  Ja, laten we de Luyendijkiaanse oproep om verantwoording uit moslimhoek even vervangen door een relevantere oproep:

  55+ers, beken uw zonden en doeboete voor de leegroof van deze aarde en het unieke geval waarin uw nazaten het slechter hebben dan uw generatie. Sterker, waarin de aardkloot plots wel heel beperkt houdbaar lijkt. Er is niet veel tijd meer, maar nog net genoeg om in volkomen soberheid uw leven netto nog klimaatneutraal te krijgen. En die Drionpil mag standby mocht u teveel aan gezondheidszorg dreigen te gaan kosten*.

  Als eerste toonbeeld dat uw boetedoening niet gratuit is, dient de intellectuele kaltstellung (of andere methoden in uw geriatrische macht) van boegbeelden en jutkoppen Bram Peper en Marcel van Dam.

  *dit geldt niet voor mijn eigen ouders, dat lossen we onderling wel op.

 3. 3

  De anderen (de machten) doen nuttig, brengen welvaart. Jijzelf, jij gehoorzaamt en je doet goed om je heen op jouw schaal.

  Zoiets blijkt een van de werkzaamste leefstellingen te zijn. Defaitistisch, post-bevlogen, allemaal toegegeven. En een boetedoening op de schaal van #2 gaat dus eigenlijk geen centimeter over de schreef wat mij betreft.

 4. 4

  de dag nadert dat er geen +60 is in vlaanderen die NIET extreem rechts stemt. Eén voor een zie ik de exhippies die 4per4 rondtrekken bazuinen dat het einde der tijden nabij is, steeds beginnend met “ik ben geen racist, maar…”
  Misschien een idee om een mooi lamentum te maken, of een vers volkslied.
  titel: “Wij Waren Geen Racisten”.

  Ondertussen pot men een ongezien grote bulk bang geld op, en dan spreek je over honderden miljarden angstige euro’s, met angstige incontinentaaltjes erop zitten, bevend dat het naar de kloten gaat. En oorverdovend luid, die stilte, omtrent dat gefnuikte milieu en verantwoordelijkheid.

 5. 5

  Exact on the zitgeldspot @Crachat.

  Maar evengoed is de vierde foto op de site een fijn gevonden knipoog naar wegdromen van toen. Sympa.

  [img=http://www.50plusbeurs.nl/mediafiles/images/home/502_campagnebeeld_avontuur_200.jpg][/img]

  [img=http://martytown.com/home/theater/retro/scooters/audrey-hepburn-GPeck.jpg][/img]

 6. 7

  Ik snap niet dat jullie – namelijk: leden van een generatie die meer energie gebruikt en dus meer vervuild dan welke generatie dan ook – het in het hoofd haalt de vorige generatie ‘de schuld’ te geven.

  Maar goed, misschien moet ik ‘maatschappijkritischer’ denken. Of gewoon hypocrieter.

 7. 8

  Misschien moeten eerst maar eens wat generatiekloven worden getrokken en feiten boven water komen? JSK, valt u in mijn generatie? Ter info ik ben 33,9 jaar oud. En zo ja of nee, welke generatie verbruikt volgens u het meeste energie per persoon?

 8. 10

  JSK doet in elk geval niet aan d/t-regel, dus hij is vast jonger dan 30.

  Jammer dat we er telkens niet in slagen om een vuist te maken tegen Bram Peper en Marcel van Dam. Maar als straks de Generaties X-Y-Z klemgereden zijn door rollators, dan heb ik gewaarschuwd.

 9. 11

  @Carlos: Hangt van de generatiegrens af die je stelt. Maar ik neem aan dat het jou ook bekend is dat het gebruik van energie over de laatste 150 jaar een exponentiële trend vertoont. Kortom, de babyboomgeneratie kan heeft per persoon per jaar (veel) minder energie verbruikt dan zeg de generatie geboren in de jaren ’70. Wie verneukt de wereld nu eigenlijk? Niet ‘iemand anders’, me dunkt.

 10. 13

  op mijn vele reizen (kuch), zie ik enkel een witharige, kerngezonde, potverterende kudde ontevredenen van hot naar her airmiles collecteren – de huidige generatie heeft het een beetje te druk daarvoor met geld verdienen om het door hen uitgeleende geld terug te betalen. Aan diezelfde generatie uiteraard, die het geld heeft.
  Waarom is het deze generatie die begint met windenergie, met zonne-energie, met tig aan initiatieven?
  Waarom krijgen die geitewollen hippies die op vootdurend hoongelag onthaald zijn door de toenmalige bewindslui, ineens wèl vandaag hun gelijk van een groot deel van de bevolking?

 11. 14

  JSK, het gaat mij niet zozeer om het terugrekenen, maar meer om het hier en nu. De babyboom generatie verbruikt (en daar durf ik gerust mijn hand voor in de kernreactor te steken) veel meer energie dan de generatie dertigers. Uiteraard komt die energie van de vijftig-plussers ook soms ten goede aan hun kroost of kleinkroost, maar frappant blijft het. Met eigen ogen de Club van Rome hebben gezien, maar nu met droge ogen in de benzineslurpende 4×4 in volle vaart naar het tweede huis scheuren.

 12. 15

  Van een weldenkende verzameling personen valt me het (bekrompen) denken in hokjesgeest erg tegen. Te hoge verwachtingen blijkt,

  generatie ?…me hoela.

  [IMG]http://img116.imageshack.us/img116/1619/uvapicxk4.gif[/IMG]

 13. 16

  @Carlos:

  De babyboom generatie verbruikt (en daar durf ik gerust mijn hand voor in de kernreactor te steken) veel meer energie dan de generatie dertigers.

  De vraag is: gebruikte die generatie meer energie toen ze van ‘onze’ leeftijd waren? Dat betwijfel ik. Sterker nog, in de jaren ’70 hadden jonge mensen over het algemeen geen auto, laat staan computer en iPod. Nu wel.

  Energievergebruik neemt natuurlijk toe met inkomen, en inkomen neemt toe met leeftijd, dus verbruiken de gemiddeld oudere babyboomers meer energie dan de dertigers van nu. Maar, dertigers van nu met een vergelijkbaar inkomen van de gemiddelde babyboomers zitten óók massaal aan de SUV, en reizen ook massaal met het vliegtuig. Voorbeeld: het stikte van de corpsballen in mijn vlucht terug naar Schiphol afgelopen zaterdag. Het lijkt me sterk dat de babyboomers in hun jaren twintig met het vliegtuig gingen.

  Mijn punt is: no way heeft ‘onze generatie’ minder energie-intensieve levensstijl dan de vijftigers. Als je corrigeert voor levensloopeffecten, lijkt het mij dat deze generatie juist meer energie gaat gebruiken dan de babyboomers. De twintigers/dertigers van nu hebben mogelijkheden tot energieverbruik (computers, vliegen) die de babyboomers simpelweg niet hadden toen zij twintig/dertig waren.

 14. 17

  Maar het is goed hoor JSK, zonder de hardwerkende na-oorlogse generatie en de babyboomers hadden we nu geen weblogs gehad. Onderscheid maken tussen generaties is sowieso onzin, alleen vind ik dat die generatie onder mij (die van de discodove comazuipers) wel wat meer haar best mag doen.

 15. 20

  Was jij niet laatst in Parijs voor één of ander event, Carlos? En hoevaak ben jij dit jaar op vakantie geweest? En hoevaak kwam daarbij een vliegtuig bij te pas.

  Stel vervolgens die vragen aan je vader voor het jaar 1975.

 16. 21

  JSK zegt: Sterker nog, in de jaren ’70 hadden jonge mensen over het algemeen geen auto, laat staan computer en iPod.

  Jonge mensen? U heeft het over de ouders van Beau van Erven Dorens, Joris Luyendijk en Ricky Koole? Nou echt wel dat die auto’s hadden!! Hele vieze loodhoudende benzineslurpende auto’s, een geen iPods maar wel hele grote teeleveetoestellen in ongeïsoleerde doorzon-huizen.

  En verder het verhaal van de droge ogen die de Club van Rome zagen en inmiddels terwijl Rome in de fik staat blijven doorconsumeerderen.

 17. 22

  Fases en hokjes hebben alles te maken met differentieren en integreen @larie, foei. Verder wat Crachat over de omstandigheden zegt. Zinnen over feiten alleen maken niets klaar.

 18. 23

  NU, JSK, NU, wat is er nu aan de hand. Wie heeft de mogelijkheden om er iets aan te doen?
  Het gedoe van generaties vind ik ook te zot voor woorden, maar wie is in staat om iets aan de problemen te doen?
  Als je daar een groep uit kan destilleren, ga je gang.

 19. 25

  Hey niet zo zuchten JSK, als je op jouw leeftijd al begint te zuchten haal de dertig nog niet eens.

  Persoonlijke vragen, scherp hoor. Dit jaar ging ik in de Thallys naar Parijs, aangedreven op groene kernenergie. Ik ben dit nog 0 jaar keer op vakantie geweest. Mijn vader 1975? Die vloog zo nu en dan al wel, soms met mij erbij.

 20. 29

  Fiscaal jaar soort van? Tuurlijk:
  1 keer vliegtuig Parijs terwijl ik had gevraagd om trein, had uiteraard principieel moeten weigeren, ja toch JSK?
  0 keer vakantie, het is werken werken en nog eens werken wat er op dit moment in mijn generatie de klok slaat, torenhoge schulden en maar door gaan, jij straks ook JSK.

 21. 30

  Ik snap niets van deze draad. Er zijn mensen die “er” om geven en er zijn er die dat aan de laars lappen. Het is mijn stellige overtuiging dat deze tweedeling niet gebonden is aan leeftijd.

  Het valt mij erg tegen hier de schuldvraag zo “zonneklaar” naar een fictieve groep geschoven te zien.

  Differentieren zodat “hokjes” lijken (!) te bestaan..ga terug naar school…foei :(

 22. 31

  Helemaal eens met larie. De schuld afschuiven op vorige generaties doe je als je 14, 15 bent, maar tegen de tijd dat je zelf een jaar of dertig bent zou je toch moeten inzien dat jouw generatie het geen haar beter doet.

 23. 32

  De generatie lééft nog, JSK. Wellicht het méést van iedereen, JSK. Toen zijn er keuzes gemaakt die nu hun onomkeerbare uitwerking hebben. En daar hoort verantwoordelijkheidszin bij, zou je zo mogen verwachten.

 24. 33

  Larie, rustig rustig rustig. Het is een spel, ook ik geloof niet in generatiehokjes denken. Toch alle observaties zoals hierboven beschreven zijn ook weer niet onwaar.

  Het is de kift larie, als een dertiger opgelucht is dat ie ‘sochtends nog net op tijd zijn trein naar het werk heeft gehaald en hij ziet op het perron frisch und fröhlich uitgeslapen vijftig-plussers staan die weer eens een dagje gaan recreeren. Clash of Generations… nog voordat er koffie is geschonken. Zoiets, niets meer en niets minder.

  Verder… peace!

  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/08/ouderejongere.jpg[/img]

 25. 34

  Hoezeer ik het eens ben met de nuance van JSK en larie, is het natuurlijk niet de instelling om voorgoed Marcel van Dam en Bram Peper (min of meer symbolisch) te offeren.

  Of dacht er iemand dat de babyboomers toen zij de macht grepen daar allerlei genuanceerde verhalen bij hadden over dat niet alle spruitjeszuillui zo verbeeldingsloos waren? Welnee, het was traditiebashen en democratisch door elkaar heentoeteren, zonder rekening te houden met schadelijke neveneffecten. Hoe netjes gaat het er dan eigenlijk de afgelopen decennia aan toe (op een paar moslimfundi’s na, waar de (andere?) helft van het establishment ook van verkrampt).

 26. 35

  Tuurlijk:
  1 keer vliegtuig Parijs terwijl ik had gevraagd om trein, had uiteraard principieel moeten weigeren, ja toch JSK?

  In hoeverre jij je aan je eigen principes houdt is je eigen zaak. Ik zeg alleen dat jouw generatie waarschijnlijk meer energie gaat verbruiken dan de babyboomgeneratie, over het hele leven bezien.

  het is werken werken en nog eens werken wat er op dit moment in mijn generatie de klok slaat, torenhoge schulden en maar door gaan, jij straks ook JSK.

  Volgens mij zijn de gemiddelde werkweken in historisch perspectief ‘kort’ te noemen.

 27. 36

  ..en ik denk JSK dat wij daar misschien wel niet meer aan toe komen, dat verbruiken van die energie, vraag dat maar aan Peak Oil deskundigen. Zullen we wedden voor in 2050? Wedden we om een fles cognac uit mijn geboortejaar, dat van de oliecrisis.

  ..vroeger kon je als hogeropgeleide van een salaris een gezin onderhouden (huisje, boompje, loodhoudend autootje), tegenwoordig is tweeverdienen een must, nee ik hoor het zelfs van vijftig-plussers dat mijn generatie er harder voor moet werken.

 28. 37

  @mark: Wat minder genuanceerd dan. Er is geen ‘establishment’. Er zijn alleen 1. mensen die naar hartelust kunnen consumeren en 2. mensen die dat – omwille economische/financiële redenen – niet kunnen. Ik betoog dat de eerste groep vandaag de dag groter en jonger is, en dat dus ‘deze generatie’ meer gaat verbruiken/opmaken dan de vorige.

 29. 38

  @36: Nee, waarschijnlijk niet. Maar dat zal niet de schuld van de babyboomers zijn, vrees ik. Als we op hun niveau zouden zijn gebleven, hadden we wel wat langer met onze natuurlijke hulpbronnen gedaan.

 30. 39

  ..vroeger kon je als hogeropgeleide van een salaris een gezin onderhouden (huisje, boompje, loodhoudend autootje), tegewnoordig is tweeverdienen een must, nee ik hoor het zelfs van vijftig-plussers dat mijn generatie er harder voor moet werken.

  Vroeger was niet 35% van de beroepsbevolking ‘hogeropgeleid’. Het aantal huizen in de grachtgordel is niet in dezelfde proportie toegenomen.

 31. 40

  Met andere woorden dan.

  Er zijn in verschillende generaties vooral verschuivingen in energiebronnen geweest. Iin het bewustzijn bleef het dictaat van de laagste kosten echter gelijk, zowel bij producenten als consumenten. Pas in de laatste twee generaties is daar een beetje aandacht voor. Eerst weggelachen, toen mondjesmaat beleden en nu in het feelgoodcircuit. Aan producentenkant is graag meegelift met gevorderde technologieën (bestrijdingsmiddelen, medicijnen, efficiency, grote vorderingen in materiaalkunde). Maar beide partijen zitten nog lang niet ook maar op de helft van de weg naar een duurzame wereld.

 32. 41

  Nou nee, de energieconsumptie van de huidige generatie is duidelijk hoger (op levensloopbasis) dan dat van de babyboomers. Dat deze generatie lippendienst bewijst aan de duurzaamheid en de babyboomers dat wat minder heeft gedaan, doet niks af aan de vliegvakanties die nu wel, maar 25 jaar geleden niet, beschikbaar is voor de jongvolwassen consument.

 33. 49

  Zonder dollen Dames, Heeren ook..schoppen tegen ouders en schoppen van ouders tegen kinderen en de teloorgang van de maatschappij is werkelijk omnipotent en van alle tijden.