Databloggen met Sargasso

DATA - Dutch Open Data LabDe wereld draait op data. Nog nooit werd er zoveel data geproduceerd als nu: iedere twee dagen net zoveel als zo’n beetje de hele twee millennia ervoor. De kunst is om eerst informatie en dan kennis uit die data te halen. Bedrijven schrapen internet af en spitten hun klantbestanden door om nieuwe verkoopkansen te vinden en processen te stroomlijnen. Overheden gebruiken enorme publieke (en steeds vaker private) databanken om beleid van een feitelijke basis te voorzien.

Ook de journalistiek – en in het verlengde daarvan de blogosfeer – ontdekt langzaamaan de kracht van data, zoals de onthullingen van WikiLeaks duidelijk maken. In grote gegevensbestanden zitten verhalen verborgen. Over declaratiegedrag van politici. Over wie kent wie in de bovenlaag van het Nederlands bedrijfsleven en openbaar bestuur. Over nieuwe trends in criminaliteit, drank -en drugsgebruik, vervuiling, armoede. Wie de data heeft, kan overheden en bedrijven onder de loep nemen en dus controleren.

Daarnaast worden de technieken om die gevonden informatie aantrekkelijk te presenteren steeds laagdrempeliger. Met een gratis visualisatieprogramma timmer je op je zolderkamer zo een prachtige interactieve infographic in elkaar. Sommige datarepresentaties zijn ware kunstwerken die in een oogopslag een goed verhaal kunnen vertellen. En soms kun je op humoristische wijze een punt maken.

Sargasso wil niet achterblijven en heeft het initiatief genomen tot het starten van het Dutch Open Data Lab, dat vandaag officieel de lucht in gaat. Dit wordt een collectief weblog – met schrijvers van Sargasso en van de Nederlandse datagemeenschap. We brengen het laatste nieuws over open data, datavisualisatie en gebruiksvriendelijke applicaties waarmee lezers bijvoorbeeld scholen kunnen beoordelen, politici kunnen volgen en nog veel veel meer.

Rond dit weblog groeit hopelijk ook een community van ‘data aficionados’ die kennis delen en samenwerken om de datajournalistiek in Nederland op een hoger plan te brengen en om daar op gestructureerde wijze fondsen voor te vinden. Veel data is grensoverschrijdend en veel projecten zijn dat ook. Daarom schrijven we het blog grotendeels in het Engels.

De mooiste en meest gebruiksvriendelijke dataproducten van het Dutch Open Data Lab presenteren we op Sargasso en worden bewaard op een verzamelpagina: Sargasso’s Datablog.

We kunnen nog schrijvers gebruiken voor het Dutch Open Data Lab. Heb je interesse in het onderwerp, heb je ervaring in open data, data visualisatie of in het ontwerpen en programmeren van applicaties, meld je dan aan bij info at dodlab punt org.

Volg ons ook op twitter.

Reacties (4)

#1 thijsbro

Mooi initiatief lui, ben benieuwd of er wat moois uitkomt.

  • Volgende discussie
#2 sjap

Gefeliciteerd!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Daniel

NRC Next is net ook zoiets begonnen: http://www.nrcnext.nl/nextfiles/
Goede zaak als veel journalisten hier wat beter naar gaan kijken. Gaan jullie nog samenwerken in het verzamelen van de ruwe data?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dimitri Tokmetzis

Hoi Daniel,
We willen met heel veel partijen samenwerken en daarmee op het hele dataproces zitten. Daar hoort verzamelen natuurlijk ook bij. PUnt is om mensen bij elkaar te brengen. NRC is inderdaad goed bezig op dit punt. RTL trouwens ook. Het begint wel te komen nu.

  • Vorige discussie