#dagtegengas in 4 etappes. Etappe 1: NegaWatts scoren

Foto: KMJ, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons Solarmodul Sonnenkollektor
Serie:

VERSLAG - Ons gasverbruik is in 12 jaar tijd gedaald van 17.714 kWh per jaar (1.800 m3) naar 1.309 kWh per jaar (zo’n 130m3). De aanvraag voor het verwijderen van de gasaansluiting is de deur uit. Onze energierekening is bij de huidige tarieven (juni 2022) in een standaardjaar gedaald naar ongeveer 0 Euro. Tegelijkertijd is ons elektriciteitsgebruik gestegen van 5.888 kWh per jaar naar 6.740 kWh. Hoe? Door 12 jaar lang maatregelen te nemen die in vier categorieën uiteen vallen: NegaWatts scoren (energie besparen), stappen naar aardgasvrij verwarmen, stappen naar aardgasvrij warm water en zelf energie produceren. Vandaag aandacht voor de 1e etappe: energie besparen.

Bij alle vier de etappes geldt: verduurzamen van je woning vergt keuzes maken. Bijvoorbeeld tussen een nieuwe keuken of een zonneboiler, of tussen een verre vakantie en beter geïsoleerde ramen. Is dat makkelijk? Nee. Heeft iedereen die luxe positie? Nee. Wij hadden dat de afgelopen 12 jaar ook niet, maar hebben bewuste keuzes gemaakt bij onderhoud en investeringen in ons huis. Waarbij we ook al jaren ongemak voor lief nemen, bv. een keuken die al 12 jaar aan vervanging toe is en die al jaren slechts 3 werkende pitten heeft. Repareren of vervangen? Pas als de hele keuken aan de beurt is.

Voor wie zich na het lezen van onderstaand artikel afvraagt wat de terugverdientijd is van individuele maatregelen: die vraag beantwoord ik zodra u mij antwoord kunt geven op de vraag wat de terugverdientijd is van uw vliegvakantie, nieuwe keuken of nieuwe mobiele telefoon. Investeren in verduurzaming van de eigen woning is voor mij net zo normaal als het periodiek vervangen van de keuken of badkamer.

Start situatie

We wonen in een rijtjeshuis van 119 m2 met bouwjaar 1991 dat oorspronkelijk energielabel C had (Rc waardes van de muren 2,5). We begonnen met een energiegebruik van een kleine 24.000 kWh per jaar aan aardgas en elektriciteit, waarvan 17.714 kWh aardgas (1.800 m3) en 5.888 kWh elektriciteit. In de periode 2011-2018 hebben gemiddeld 800 m3 aardgas per jaar voor verwarming en warm water gebruikt (omgerekend zo’n 7.800 kWh aan aardgas, waarvan 6.300 kWh voor verwarming), en rond de 3.300 kWh elektriciteit. Sinds we in ons huis wonen hebben we al verschillende stappen genomen om energie te besparen, aardgasvrij te verwarmenaardgasvrij aan warm water te komen en energie te produceren. Vandaag gaat het over NegaWatts scoren, oftewel energie besparen.

verduurzamen Krispijn van Beek tabel bij Deel 1

Gedragsmaatregelen

Vaak vergeten, maar daarmee niet minder belangrijk: je gedrag aanpassen. Bijvoorbeeld een trui aan in plaats van de kachel hoger zetten. Een dekentje over je heen als het koud is op de bank. Lampen uit als je een kamer verlaat, te temperatuur in programmeren zodat deze een half uur voor je naar bed gaat omlaag gaat. Of op koude dagen eerder naar bed. Op zonnige dagen koken we ook met onze zonnekoker of gebruiken we de accu met zonnepaneel om de telefoons op te laden.

In de winter scheelt kouder of korter douchen ook. In de zomer maakt dat bij ons minder uit, omdat onze zonneboiler dan toch warmte levert. De was doen bij lagere temperaturen en de wasdroger zo min mogelijk gebruiken werkt ook. Net als ’s winters de kamerdeuren dichthouden en de gordijnen dicht doen. Een heel kleine maatregel die we sinds deze winter proberen is om de lamellen met de lage kant naar het raam toe dicht te doen. Op die manier valt de koude lucht van de ramen minder snel naar binnen.

Kleine maatregelen

Daarnaast hebben we veel kleine maatregelen getroffen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie, het isoleren van de leidingen van de verwarming door het huis en het jaarlijks ontluchten van de radiatoren. Daarnaast hebben we een rondje kieren dichten en tochtstrips plaatsten gedaan. Ook hebben we in de keuken op een aantal koude plaatsen isolatiemateriaal achter de plint aangebracht.

We hebben verder twee infraroodverwarmingsdekens gekocht, waarmee we de ergste kou uit het bed kunnen jagen in de winter. Of waarmee je je zelf warm kunt houden als je een tijdje in een koude kamer wil zitten. Scheelt weer verwarmen van de hele kamer. De douche is voorzien van een waterbesparende douchekop, scheelt weer een beetje.

Alle gloeilampen en spaarlampen zijn vervangen door energiezuinige ledverlichting. De theepot is dubbelwandig en het koffiezetapparaat schakelt zichzelf na een half uur automatisch uit. De internetrouter en de wifi gaan ’s nachts automatisch uit. Tot slot hebben we een rondje sluipverbruikers opsnorren gedaan in huis. We hebben ons sluipverbruik daarmee teruggebracht tot ongeveer 26 kWh per maand (gemiddeld 4 Watt per uur).

Comfortverhogende maatregelen

In de categorie comfortverhogende maatregelen valt de installatie van thermostaatkranen bij het bad en de douche. In 2012 hebben we op alle radiatoren Danfoss klokthermostaatknoppen laten installeren. Het idee was dat we op die manier per ruimte de temperatuur zouden kunnen regelen. De thermostaatknoppen konden alleen lokaal geregeld worden. Dat was dus geen succes, meer geld uitgeven voor een slimmere versie was slimmer geweest.
Aan de voorzijde hebben we voor de zomer een zonnescherm geïnstalleerd op de begane grond en screens voor de slaapkamer. Dat spaart ons weer een airco met bijbehorend stroomverbruik uit.

Vervangingsinvesteringen

Veruit de meeste energiebesparing hebben we bereikt door bij vervangingsinvesteringen te kiezen voor energiezuinigere versies. Denk daarbij aan het vervangen van de koelkast, vaatwasser, wasmachine en wasdroger, maar ook het vervangen van de mechanische ventilatie door een energiezuinigere versie met gelijkstroommotor.

Ook hebben we inmiddels het badkamerraam, alle Velux dakramen en de schuifpui vervangen door HR++ versies. Enkel de ramen aan de straatzijde zijn nog gewoon dubbel glas. Die staan nog op de vervanglijst.

Ook hebben we behoorlijk wat effect gehad van de overschakeling van een vr-ketel naar een hr-ketel. Dit heeft ons in een standaardjaar zo’n 6.000 kWh (600 m3) aardgas voor verwarmen bespaart. De installatie van een zonneboiler heeft ons jaarlijks zo’n 1.300 kilowattuur (135 m3) aan aardgas bespaart. Het stroomverbruik van het pompje van de zonneboiler is verwaarloosbaar. De installatie van een hybride warmtepomp gaat ons naar verwachting wederom zo’n 1.300 kilowattuur aardgas besparen, waar zo’n 500 kilowattuur elektriciteit tegenover staat. Per saldo een besparing van 800 kilowattuur per jaar. Het effect van deze maatregelen komt uitgebreider aan bod bij de etappes aardgasvrij verwarmen, aardgasvrij warm water en energie produceren.

Het effect van de maatregelen

Om heel eerlijk te zijn: ik kan het effect van de meeste maatregelen die we genomen hebben niet terugvinden in ons energiegebruik. Samen zorgen ze wel voor een comfortabeler huis en de NegaWatts die ze samen opleveren zijn de meest milieuvriendelijke watts die er bestaan.

Een makkelijke stap die je bij aanvang van het stookseizoen kan nemen is het verlagen van de temperatuur van de verwarming. Dat bespaart gas en je kan testen hoe goed je isolatie is. Je kan je aanmelden bij Milieucentraal. Heb je Euro 1.000 aan vakantiegeld te besteden overweeg dan deze 7 tips om afscheid te nemen van de helft van je gasrekening. Bij de huidige energieprijzen verdien je dat snel genoeg terug.

Onze stappen om energie te besparen zijn verre van compleet. Volledigere overzichten vind je o.a. bij MilieuCentraalverbeterjehuis (ook Milieucentraal) en het lokale energieloket van je gemeente. Je kan ook een energieadviseur inhuren, in veel gemeenten kan je ook laagdrempeliger een huisbezoek van een energiecoach aanvragen.

De volgende drie donderdagen verschijnen de delen over aardgasvrij verwarmen, aardgasvrij warm water en zelf energie produceren.

Reacties (8)

#1 Frank789

temperatuur in programmeren zodat deze een half uur voor je naar bed gaat omlaag gaat.

Het lijkt mij dat als je in een goed geïsoleerd huis woont dat dat zeker een uur voor het slapen gaan al kan.

De was doen bij lagere temperaturen

Sokken, ondergoed, dweiltjes e.d. apart wassen op 60 graden!
En liefst ook de (bad-) handdoeken en theedoeken.

de lamellen met de lage kant naar het raam toe dicht te doen.

Ik draai ze buiten de zomer voor het naar bed gaan juist om, om zo de eventuele ochtendzon voluit in de woonkamer op te vangen. Scheelt zo 4-6 graden, nu ook 22 graden zonder verwarming.

in de keuken op een aantal koude plaatsen isolatiemateriaal achter de plint aangebracht.

Dit snap ik niet, misschien definieer je “plint” anders?

De internetrouter …

Staat bij mij op een tijdklok waarbij hij s’ nachts uitstaat.

een rondje sluipverbruikers opsnorren..

Elk apparaat zou verplicht een echte aan/uit schakelaar moeten hebben. Ik hoef geen tijd op mijn magnetron, ik kan de DAT radio zelf wel aanzetten en daarna de afstandsbediening gebruiken, op de airfryer en het koffiezetapparaat heb ik een stopcontactschakelaar of stekker met schakelaar om ook de standby stand makkelijk uit te zetten zonder de stekker er uit te moeten trekken (ook tussen twee kopjes koffie).

Voor de deurbel ga ik kijken of ik die kan vervangen door een Apple oplader die, volgens mijn metingen, geen (meetbare) stroom verbruikt als die niet in werking is.

de mechanische ventilatie..

Staat in de meeste huizen 24/7 aan, zelfs met gelijkstroommotor is dat zeer ergerlijk. Heb je nog geen CO2 meter die de ventilatie aanstuurt? Ik heb er een schakelklok op gezet die 3 keer per dag een half uur op de laagste stand ventileert en bij douchen e.d. apart wordt aangezet. In de laagste stand niet zo’n groot verschil met de gelijkstroommotor, dus niet zinvol voor mijn situatie om die te vervangen.

Een makkelijke stap … het verlagen van de temperatuur van de verwarming

Dat moet je ketel dat wel aankunnen.
Mijn Intergas kan niet eens 60 graden aan, dan gaat hij “pendelen” omdat het retourwater te warm wordt, laat staan 50 graden.

Tot slot: zijn er maatregelen die je hebt genomen waarvan je zou kunnen denken: is het niet beter te wachten totdat ze kapot/versleten zijn want nieuw produceren is ook een aanslag op energie en milieu?

P.S. je hebt tegenwoordig LED-lampen die je kunt dimmen door ze snel uit en weer aan te zetten. Zo heb je in bijvoorbeeld de gang toch minimaal licht bij 2 of 3 Watt en met een druk op de knop weer volop licht als dat nodig mocht zijn, zonder dure dimmer of ingewikkelde stroomverbruikende wifi connectie.

  • Volgende discussie
#1.1 Krispijn Beek - Reactie op #1

Als je in een goed geïsoleerd huis woont kun je zonder actieve verwarming, zie het huis van Joost Straat in Veenendaal:
https://www.activehousenl.info/nieuws/positieve-energie-in-de-veenderij/
Helaas woon ik niet in zo’n huis.

Voor je cv: klinkt alsof de retourleidingen te heet terugkeren. Ik zou zeggen: laat je systeem waterzijdig inregelen.

#1.2 Frank789 - Reactie op #1.1

Helaas woon ik niet in zo’n huis.

Nee, maar het koelt bij jou toch geen 3 graden af in een uur? Normaal bij mij 1 graad per uur omlaag, tenzij het buiten echt vriest. Isolatiestand 1992 en veel glas, gewoon dubbel glas.

laat je systeem waterzijdig inregelen.

Heb ik al gedaan.
Intergas heeft een reputatie dat die niet goed met lage temperaturen om kan gaan.

#2 M&M

‘Voor de deurbel ga ik kijken of ik die kan vervangen door een Apple oplader ‘

En ja, ik voel me gelijk teruggeduwd naar de 19de eeuw. Want op mijn voordeur zit een knopje geschroefd, met daarachter een veer met daaraan gekoppeld, de metalen ronde bel met daarin mechaniekjes, een schel. Helemaal stroomloos. En op de deur zelf plakt een sticker van KinderPostzegelActie2022. En voor (aan de binnenkant dus) de deur hangt een zwaar, rood, velours, gordijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 M&M - Reactie op #2

O ja, de voordeur heeft wel dubbel glas natuurlijk.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Frank789 - Reactie op #2

Preciezer gezegd: voor de deurbeltrafo die 24/7 mijn meterkast een beetje verwarmt.

Terug naar de trekbel zou helaas veel te veel energie kosten om die weer te produceren en te monteren.
En over hopelijk pas 20 jaar moet de deurbel met mijn gehoorapparaat communiceren.

  • Vorige reactie op #2
#3 Martijn Tonies

Ben bij de verbouwing vergeten een kabel naar de bel aan te leggen. Aangeschafte bel-trafo nooit gebruikt en een klopper gemonteerd. Werkt prima ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Frank789 - Reactie op #3

Daar heb je dus zo’n draadloze deurbel voor.
Daar moeten dan weer (oplaadbare) batterijen in, zowel bij de deurknop als bij de losse bel ergens in huis. En dan nog bel je vaak tevergeefs bij die mensen aan, want ja, batterij was leeg of verbinding werkte net even niet…
Ik vermoed dat het geheel nog veel meer energie vraagt dan een gewone deurbel en ook veel slechter voor het milieu is.

Maar alles moet per se op afstand bedienbaar zijn, zoals ledlampen die je met een afstandsbediening of smartphone kunt dimmen of van kleur laten veranderen. Om er vervolgens achter te komen dat je dat één keer doet en daarna zelden tot nooit meer. Ondertussen staat die ledlamp 24/7 sluipverbruik voor de kat zijn viool te genereren.

Ik vind het sowieso ergerlijk dat in een tijd dat we grondstoffen voor accu’s hard nodig hebben voor auto’s en energieopslag, dat we de meest simpele dingen, die we soms ook nog zelden gebruiken, van een accu voorzien.