Dag van de Stem des Volks

OPROEP - Het is vandaag de ‘Dag van de Stem des Volks’. Zo mogen we een verkiezingsdag toch wel noemen? Het zou een vrije dag moeten zijn. De economie zal er niet bijzonder veel onder lijden als er één vrije dag per jaar bij komt.

Wordt het een spannende dag? Welnee…. Grootste winnaar wordt de alom gehypte BBB. Grootste blijver: de VVD. Toevallig allebei partijen die het meest opvielen in de campagnes. De VVD heeft reclametijd gekocht in de STER-blokken en zette de ‘big boss’ in. De BBB speelde zich in de kijker met een tsunami van ‘old skool’ spandoeken. Tja, wie over de middelen beschikt, heeft de meeste kansen.

En, jawel, Rutte wordt toch een tikkie betrouwbaarder gevonden dan Thierry Baudet en kornuiten. Volgens een Ipsos-peiling van 3 maart wint de VVD 14 zetels (som van alle provincies). Tja, er zijn natuurlijk altijd dovemansoren aan wie het Stem anders niet is besteed.

De FvD verliest 68 zetels. De schofterige, complotfantasievolle FvD-flauwekul wordt de proteststemmers te veel en ze lopen massaal terug naar de PVV en over naar de BBB. Dat voorspelt weinig goeds voor haar toekomst.

Op grond van de stemmen van het morrend volk, moet de BBB straks aan de slag met politici wiens drijfveer op de eerste plaats chagrijn, onvrede en achterdocht is. Niet dat de kersverse BBB’ers vies van politiek zijn. Dat blijkt niet alleen uit hun kandidaatstelling, maar ook uit het feit dat ze al langer politiek actief zijn. Ze zijn teleurgesteld in CDA en VVD en zijn overgestapt naar de BBB. De zwevende politicus (Volkskrant, achter betaalmuur), die overigens niet per se de vertegenwoordigers zijn van de zwevende kiezers.

VVD en BBB worden dus de grootste partijen in de Eerste Kamer. Heel misschien halen GroenLinks en PvdA samen een zeteltje of twee meer, maar dat legt te weinig gewicht in de schaal tegen de verdergaande verrechtsing van de Eerste Kamer. Als de laatste Ipsos-peiling waarheid wordt, heeft de rechterflank van de Eerste Kamer een dikke meerderheid van 44 zetels. Wat een (beetje) links mag heten komt niet verder dan 28 zetels.

De huidige regeringscoalitie zakt misschien van 32 naar 23 zetels. Dat is een behoorlijk verlies. Maat het zal Rutte worst zijn of hij ter linker en rechterzijde voldoende steun krijgt in de Eerste Kamer. Hij doet het al jaren zonder. Met een dealtje hier, een ritseltje daar heeft hij het tot nu toe weten te redden in Eerste en Tweede Kamer. Zijn onlangs benoemde assistente, in de verkiezingscampagne consequent begeleid door Rutte, verstaat in ieder geval ook de kunst iets te zeggen door niets te zeggen.

Pas op 30 mei wordt de zetelverdeling in de Eerste Kamer bekend gemaakt. Voor de puzzelliefhebbers: met de uitslag van de verkiezingen bij de hand kun je volgens een wat ingewikkelde methode de verdeling van de zetels berekenen.

Maar nu eerst: op naar het stemlokaal! En laat ons weten: hoe gaat het er aan toe bij jou in de buurt? Doen de stempotloden het goed? Hoe groot zijn de stembiljetten? Nog last van opdringere FvD’ers? Worden er op het laatste moment nog stemmen geronseld? Of is jouw stemlokaal hét voorbeeld van de perfect georganiseerde ‘Dag van der Stem des Volks’?

Reacties (12)

#1 Co Stuifbergen

Ik mocht om 7.28 het stembureau in, en ik was de eerste kiezer.

Bij de stembus voor het waterschap waren blauwe pijlen maar het stembiljet was geel, en bij de stembus voor de provinciale Staten waren gele pijlen dus dat was verwarrend. Maar de medewerkers waarschuwen mij op tijd.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Ik was er om half drie. En ik was ook de eerste.

(Nou ja, dat zei de voorzitter van het stembureau tegen me, omdat er op dat moment niemand anders was en ik zei dat het wel heel erg rustig was.)

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bookie - Reactie op #1

Georganiseerd door een CDA’er die ooit een partijcongres organiseerde?

  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.3 beugwant - Reactie op #1

De Staten hadden bij ons een grijze arcering, en het water was warm, want rode arcering.

  • Vorige reactie op #1
#1.4 Bismarck - Reactie op #1.3

Ik stond rond een uur of twee in de rij. Maarja, ik stemde ook in de stad.

#1.5 Frank789 - Reactie op #1.4

Ik ging in ons dorp om 17:45 stemmen en er stond een rij van 10 meter die langzaam verdubbelde.
Het ene moment waren er lege stemhokjes, het volgende moment waren er rijtjes wachtenden voor de stemhokjes.
Waarom? Lijkt me niet hierdoor:
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/15/lange-rijen-in-meerdere-gemeenten-door-storing-stembureauapp-a4159559

Na 3 kwartier stond ik weer buiten, maar het is de eerste keer dat het zo lang duurde.
.
P.S. In mijn vorige grotere woonplaats stond ik nummer 1 op de adressenlijst van het wijkstembureau. Ik maakte er dan ook een sport van om 5 minuten voor sluitingstijd te gaan stemmen zodat de medewerkers met een zucht eindelijk nr 1 konden afvinken.

#2 Co Stuifbergen

De privacy in de stemhokjes vond ik onvoldoende, want er was geen afscherming aan de achterkant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

Die ene keer dat er in de bejaardensoos waar ik altijd stem één stemmachine stond, die de drie hokjes moest vervangen, hadden ze die omgekeerd, zodat de open kant naar de muur stond. Privacyprobleem opgelost, zou je denken, maar van de hele rij foto’s van carnavalsprinsen, die daar aan de muur hing, keek uitgerekend dat van mijn vader zaliger over mijn schouder mee. Alleen dat al was een reden om tegen elektronisch stemmen te zijn. Dus het is altijd wat.
En hoewel het enige moeite kostte eer het formulier geheel uitgevouwen op het blad lag, paste het wel. Ook met twee op elkaar, Zelfs het weer terug opvouwen hoefde niet in een Mister Bean scetch te ontaarden, al was de verleiding er wel…

#3 Brig Sala

Ik ben gegaan maar ik geloof er al lang niet meer in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

Ik was ook de enige toen ik rond 15 uur ging stemmen. Maar toen ik klaar was en het lokaal verliet stroomde er toch aardig wat (een stuk of 20 op dat moment) binnen. Volgens de NOS is de opkomst tot 19.45 uur groter (48 procent van de kiesgerechtigden heeft gestemd) dan vier jaar geleden op dit tijdstip (toen 46 procent). Geen spectaculaire stijging.
Bij de vorige PS-verkiezingen was de opkomst 56,16% Er moeten dus nog erg veel mensen gestemd hebben tussen 19.45 en nu om dat te overtreffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Frank789 - Reactie op #4

“Volgens de eerste exitpolls is de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen uitgekomen op 62,1 procent. Dat is het hoogste percentage in 36 jaar. In 1987 was het 66,3 procent.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5371950/opkomst-record-verkiezingen-bbb-links-zetels

#5 Ben

Zag een interessant draadje op twitter waar ik graag even naar refereer; https://twitter.com/J_B_T/status/1636373047816101889 Het is ook wat mij betreft inderdaad enigszins ‘verdacht’ dat die BBB zo hoog scoort. Ik ben normaliter niet zo van de verkiezingsfraude-support-crew, maar ditkeer vind ik de uitslagen niet verbazingwekkend; Wat heeft vermogend nederland nodig? Precies; Brave boerenbedrijven met landbouwslaven en massa-productie. Een volk dat rijk wil blijven, zodat het kan blijven vervuilen en massaal uien, vlees en andere oogsten kan blijven exporteren. De uitslagen zijn -zoals verwacht- uitermate gunstig voor de bankiers, voor de grootste boerenbedrijven, voor de mensen met het meeste spaargeld (want die vluchten het land wel uit zodra het hier onder water loopt, of zodra de oogsten mislukken of zodra het ze hier te druk of te vol of te heet droog of nat wordt, naar hun bunkers in Tasmanië of Siberië toe). Laat ik het zo zeggen; Iedereen die ik ken heeft PvdD gestemd, dus daar kan het niet aan liggen, maar de uitslag vertrouwen doe ik niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie