Dossier:

COLUMN - Wat ook nog ter sprake kwam op de persconferentie na de ministerraad van afgelopen vrijdag:

Lambie (RTL Nieuws): Meneer Rutte, er zijn zojuist weer zeven mensen verdronken in de zee tussen Griekenland en Turkije. Vreest u voor een…

Rutte: Ik heb daar niet…dat is nieuws wat net…

Lambie: Dat is nieuws wat net bekend is geworden…

Rutte: Vreselijk. Echt verschrikkelijk. Dit is zo erg, want hier zie je dus uit dat het cynische businessmodel van die bootjessmokkelaars, de Middellandse zee, dit is dan de Egeïsche zee, het is zo schaamteloos en het is zo levensgevaarlijk. Hier komen dus weer mensen om, blijkbaar, nou verschrikkelijk nieuws.

De journalist zaagt de MP verder door over het toenemend aantal oversteken vanuit Turkije, de effectiviteit van de Turkije-deal en de overvolle Griekse kampen.  Wat dat laatste betreft zegt Rutte:

Nederland is op alle mogelijke manieren al beteiligt, betrokken, bij het aanpakken van dit probleem. Met structurele verbeteringen etc.

Op alle mogelijke manieren al beteiligt? Wat valt er dan zoal onder uw ‘alle mogelijke manieren’ en ‘structurele verbeteringen’?

Structureel (want tot nu toe bij herhaling) tegen de Grieken zeggen dat ze hun asielprocedures moeten versnellen en ze de leefsituaties in de kampen moeten verbeteren.

In divers overleg (vooral in EU-verband) vooral blijven kletsen over ‘opvang in de regio’, maar niet aansluiten bij Frankrijk en Duitsland die onlangs besloten 50% van de vluchtelingen die in Italië en Malta aankomen op te vangen.

Andere landen mogen de overige 50% opvangen. Welk deel daarvan neemt Nederland voor haar rekening, meneer Rutte? Op 8 oktober is er weer Europees overleg over, dus u had nu al kunnen zeggen met welk aanbod staatssecretaris Ankie Broekers-Knol naar die bijeenkomst gaat.

Nul mensen opvangen? Ah, dat komt natuurlijk omdat u wel de bijna 7000 mensen gaat ophalen om uw belofte uit 2017 nu eens gestand te doen? (Nederland beloofde 8.712 vluchtelingen uit Griekenland over te nemen, maar heeft er tot op dit jaar nog maar 1.755 verwelkomd.

U zei vrijdag ook:

Dat hele plan (opvang in de regio, opvang ‘echte’ asielzoekers in Europees verband opvangen) van het vorige kabinet wat dit kabinet ook weer in het regeerakkoord heeft staan, maar wat nog niet voldoende lukt. Het lukt wel bij Griekenland-Turkije met de Turkijedeal.

Wat dus ‘nog niet voldoende lukt’ en bij de Turkijedeal slechts gedeeltelijk, heeft de afgelopen jaren mede geleid tot een ‘humanitaire ramp’, de juiste benaming voor de Griekse kampen op Lesbos en Samos.

En uw ‘beteiligung’ is niet meer dan een cynische politiek model? Mag ik een teiltje a.u.b.? Dit is ‘zum kotzen’.


De stand van zaken: update van de UNCHR betreffende de vluchtelingenstroom in Griekenland en de laatste cijfers voor het hele Europese Middellandse Zeegebied (Dead and missing in 2019 (estimate) 967)
.

Reacties (5)

#1 Le Redoutable

“maar niet aansluiten bij Frankrijk en Duitsland die onlangs besloten 50% van de vluchtelingen die in Italië en Malta aankomen op te vangen.”

Frankrijk en Duitsland verergeren hiermee het probleem alleen maar. Door aansluitend vervoer en een verblijfsvergunning in een economisch gewild land te regelen wordt het alleen maar aantrekkelijker in en bootje te stappen, een betere reclame kan je voor de mensensmokkelaars niet verzinnen. Deze vorm van ‘beteiligung’ is daarmee juist het cynische business model:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/13/in-het-turkse-ayvalik-is-migratie-de-manier-om-snel-rijk-te-worden-a3973316

Daarnaast zit dichtbevolkt Nederland momenteel op slot, we mogen van de EU bijna geen huizen meer bouwen en we moeten veel minder voedsel gaan produceren. Zo maar even 9000 man extra voeden en huisvesten is dan feitelijk onmogelijk.

  • Volgende discussie
#2 Joop

Business model is toch gewoon verdien model.

Waar betaalt ie nou zijn huur van? Iedereen als individueel economisch subject heeft zijn eigen verdienmodel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“we moeten veel minder voedsel gaan produceren. Zo maar even 9000 man extra voeden is dan feitelijk onmogelijk.”
Want we produceren dat voedsel in die megastallen allemaal alleen voor de inwoners van Nederland natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@3: En dan is het maar de vraag of die megastallen voedsel produceren, er wordt vooral voedsel omgezet (in vlees en mest).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joop

Als we door migratie naar de twintig miljoen inwoners gaan in Nederland. Zal onze gezamenlijke uitstoot CO2 en onze gezamenlijke ecologische voetafdruk zeker weten omhoog gaan.

Maar dat mag niet gezegd worden, dus wordt er een dom dingetje uit de eerste reactie gehaald om heel de reactie te diskwalificeren. In normaal Nederlands azijnpisserij.

  • Vorige discussie