Uit onderzoek is gebleken dat de Peruaanse stad Cusco de grootste hoeveelheid UV-straling ontvangt. After poring over UV data collected by NASA’s Total Ozone Mapping Spectrometer between 1997 and 2003 the team concluded the highest UV levels occur in the Peruvian Andes, across the Altiplano region(lse.co.uk). En laat Cusco nu nèt de plek zijn waar de inca’s vroeger met een massaceremonie hun Zonnegod Wiracocha aanbaden?! Dat hadden die inca’s dus maar even goed in de gaten! De Inti Raymi ceremonie is in de 20ste eeuw in ere hersteld voor vaderland en toerisme. Jaarlijks op 24 juni figureren honderden figuranten voor een publiek van zo’n 200.000 belangstellenden in het incafort Sacsayhuamán in de Inti Raymi ceremonie. Met deze ceremonie wordt de zonnewende en de jaarlijkse terugkerende toename in UV-straling gevierd. Cusco ontvangt ruim twee maal zoveel UV-straling dan Nieuw-Zeeland dat samen met Australië berucht is om het hoge percentage huidkanker (NewScientist). Het verschil met Zuid-Amerika is echter dat Australië en Nieuw-Zeeland werden gekoloniseerd door bleke britten die veel slechter tegen de zon kunnen dan de donkere mix van spanjaarden en indianen.
Reacties (10)
Je zou bijna denken dat die Inca’s iets wisten dat wij niet wisten. Nu ben ik daar toevallig geweest, en als is het om iets anders, maar dat deden ze ook. Indrukwekkende bouwwerken hebben die lui gemaakt.
BTW: het is twee maal zoveel als…
Gratis voor nieuwe doelgroep op Sargasso, “Hoe schrijf ik als Erich Von Däniken”.
@ArieT Ik ben daar ook geweest, maar niet toevallig… Hoe kom je toevallig in Cusco terecht vraag ik me nu af?
Overigens staat het incafort Sacsayhuamán in de volksmond beter bekend als “Sexywoman” (spreek uit met zangerig Spaans accent)
Nou, preatoriaan, uiteraard was het daar komen niet geheel toevallig. Het toeval vond ik meer in het feit dat ik daar was geweest en dat er over die plek nu op Sargasso wordt geschreven. Een nietszeggend bijwoord, zogezegd.
En, @mescaline, ja, Erich von Daniken fans kunnen hun lol op in Peru. Bijvoorbeeld ook bij het astronautjeslijnenspel bij Nasca. Maar dat is een ander verhaal en aan mij is het niet besteed. In mijn ogen was de ‘astronaut’ meer een soort van medicijnman. Desalniettemin is het opmerkelijk hou de Inca’s enorm grote bouwstenen op ingenieuze wijze van berg a naar berg b kregen. En hoe hun bouwwerken, in tegenstelling tot de Spaanse kathedralen, aardbevingen overleefden. Helaas hebben veel zaken de Spanjaarden en plunderaars niet overleefd.
@ arieT quote:Desalniettemin is het opmerkelijk hou de Inca’s enorm grote bouwstenen op ingenieuze wijze van berg a naar berg b kregen.
iemand hier die daar een verklaring voor heeft ?
@Fundai Via een ingenieus systeem van een slee van boomstammen en het gebruik van hefboomtechnieken moet het mogelijk zijn geweest om de immense stenen op hun plaats te krijgen en te draaien (een hoek van 90 graden maken was mogelijk). Een onderzoeker en “mystery-cracker” Vincent R. Lee heeft dit als mogelijke manier ontdekt. Ik heb het even opgezocht in de onvolprezen “Exploring Cusco” van Peter Frost. Wat overigens nog veel verbazingwekkender is, is het nauwe sluiten van de immense stenen op elkaar. Je krijgt er werkelijk waar nog geen vel papier tussen…
bedankt voor je reactie,
het blijft één groot mysterie.
Mysterie of niet, het is erg indrukwekkend om die bouwwerken te zien. Grote rotsblokken die als puzzelstukjes in elkaar passen. En dat op mooie lokaties. Zeker de moeite van een bezoek waard.
arieT: Je zou bijna denken dat die Inca’s iets wisten dat wij niet wisten.
Niet alleen de Inc’s vereerden de zon, natuurlijk, maar vele andere volken en stammen, o.a. de Egyptenaren. Het één heeft verder niet veel met het ander te maken.
~ GBA.