CU: Wit-Rusland wijst christelijke partij af

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: Wit-Rusland wijst christelijke partij af

BelarusDe oprichting van een christelijke partij in Wit-Rusland is voorlopig van de baan. Het Wit-Russische ministerie van Justitie wees woensdagavond de registratie van de Belarus Christen-Democratische Partij (BCD) af. De reden van de weigering is niet bekendgemaakt, liet Guido van Beusekom, woordvoerder van de Europese christelijke politieke beweging ECPM en ChristenUnie-medewerker, weten.

Hij woonde als ECPM-vertegenwoordiger eind februari een congres van de BCD bij in Minsk. ,,Bij de indiening van het registratieverzoek is tot aan de laatste letter van de wet voldaan. Wel was toen al duidelijk dat de erkenning als politieke partij er niet voetstoots zou komen; de kans op succes werd ingeschat als fifty-fifty .”

Dictatuur
Zonder registratie is erkenning als officiële politieke partij niet mogelijk in Wit-Rusland, dat bekend staat als de laatst overgebleven dictatuur in Europa. Eerder deze maand bleek dat de Wit-Russische veiligheidsdienst KGB de oprichting van een christendemocratische partij nadrukkelijk tegenwerkte. Om officieel als politieke partij geregistreerd te worden, zijn tenminste duizend handtekeningen nodig. De KGB heeft medestanders van de christelijke partij geïntimideerd.

Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van vrijdag 17 april 2009. 

Lees ook:
ChristenUnie bij eerste partijcongres christendemocraten in Wit-Rusland
ChristenUnie demonstreert tegen dictatuur in Wit-Rusland (video)
Wit-Rusland negeert mensenrechten op alle fronten

 

 

Reacties (4)

#1 Bismarck

Wel goed, daar kennen ze misschien wel scheiding van kerk en staat.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ehm, ja. Dat lijkt me niet de meest aannemelijke reden dat het afgeketst is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jan Jaap

Ook het gewoon afwijzen zonder enige opgaaf van reden. Wat een bananenrepubliek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Niet dan? Wat voor andere reden zou er dan kunnen zijn, zeker gegeven het feit dat juist de CU dit onder de aandacht wil brengen?

  • Vorige discussie