CU: ‘Een sociaal akkoord is in deze tijd geen overbodige luxe’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: ‘Een sociaal akkoord is in deze tijd geen overbodige luxe’

hijskranen_610Om perspectief te bieden aan de vele duizenden mensen die werkeloos dreigen , moeten kabinet, sociale partners, werkgevers en werknemers bereid zijn ‘elkaar de hand te reiken en over hun eigen schaduw heen te springen'. "Een sociaal akkoord is juist in deze tijd geen overbodige luxe", zei Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob woensdag tijdens het spoeddebat over de economische crisis.

“De komende tijd zal geen makkelijke zijn. Maar ik ben er van overtuigd dat Nederland dit aan kan”, “Ons land heeft een traditie van onderlinge solidariteit en flexibiliteit en we hebben al meerdere stormen overwonnen.”

De 675 duizend mensen die mogelijk in 2010 zonder werk zullen zitten volgens de schatting van het CPB, zijn een bron van zorgen voor de ChristenUnie. “Met name ook de oplopende jeugdwerkloosheid baart ons grote zorgen. Om deze mensen perspectief te kunnen bieden, moet er sprake zijn van een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de aanpak van de crisis. Juist nu is het van belang om niet tegenover elkaar te komen te staan, maar de schouders tegen elkaar aan te zetten.”

Verduurzaming
Slob zei dat het uitgangspunt van de aanpak van deze crisis ‘verduurzaming van de economie’ moet zijn. Het gezin en zwakke groepen hebben juist nu ondersteuning nodig. “Er moet een balans komen tussen sociale zekerheid en inzetbaarheid, gezin en werk.” Ook de internationale solidariteit moet juist in deze tijden blijven bestaan, zei Slob refererend aan ontwikkelingssamenwerking.

Investeren
Bij de aanpak van de economische problemen, denkt Slob vooral aan investeringen door de overheid om de economie te stimuleren. Die investeringen moeten effectief zijn en een positieve invloed hebben op de recessie. Want hoewel investeringen moeilijk zijn met de open economie van Nederland en de huidige ontstane situatie, moet het kabinet wel alles doen wat het kan doen, stelde Slob.

 

Reacties (2)

#1 pedro

Wat een ouderwetse politiek correcte prietpraat weer. Moeten we lekker thee gaan drinken en met elkaar onderhandelen, terwijl we net de van vrijheid van meningsuiting hebben bevochten, waarmee we nu onze tegengestelde meningen naar elkaar toe kunnen schreeuwen zonder naar de ander te hoeven luisteren.
[/sarcasme]

PS: had ik capslock aan moeten zetten misschien?

  • Volgende discussie
#2 Koos

Waar is de daadkrachtige leider Lubbers die ons door de economische depressieve jaren 80 heeft geloodst?

  • Vorige discussie