CU: Dwang tot bekering is inbreuk op mensenrechten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: Dwang tot bekering is inbreuk op mensenrechten

2008_Anker_610_RubenTimman_1De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) van het ministerie van Justitie dwingt een christelijke asielzoekster te scheiden van haar man en zich te bekeren tot de islam. Op deze manier kan zij opnieuw een islamitisch huwelijk sluiten met haar man en uitgezet worden naar Afghanistan. Kamerlid Ed Anker vindt dat de dienst hiermee een inbreuk voorstelt op twee mensenrechten, namelijk vrijheid van godsdienst en de vrijheid om een huwelijk aan te gaan.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Vragen van het lid Anker (ChristenUnie) aan de Staatssecretaris van Justitie over de berichten ‘Justitie dwingt bekering tot islam af’ en ‘Justitie onderzoekt ‘alle mogelijkheden’ ’.

Heeft u kennis genomen van de berichten ‘Justitie dwingt bekering tot islam af’ en ‘Justitie onderzoekt ‘alle mogelijkheden’’? 1)

Klopt het in het bericht gestelde, dat aan de familie Qadiri gevraagd is naar de mogelijkheid of wederom via een imam een nieuw huwelijk gesloten kan worden?

Kan het weigeren van meewerken aan het sluiten van een nieuwe huwelijk via een imam, omdat de vrouw christen is, aan betrokkenen worden tegengeworpen in de buitenschuldprocedure?

Kan de staatssecretaris aangeven waarom volgens het bericht, de mogelijkheid tot het sluiten van een islamitisch huwelijk is opengehouden, nu op voorhand duidelijk was dat hieraan in de weg staat dat mevrouw Quadiri zich niet wil bekeren tot de islam of haar christelijk geloof wil verzwijgen wat wel nodig is om een islamitisch huwelijk te kunnen sluiten.

Deelt de staatssecretaris de mening van hoogleraar Peter Rodrigues die in het bericht stelt dat de DT&V hierover de schreef gaat, omdat de dienst een inbreuk voorstelt op twee mensenrechten, vrijheid van godsdienst en de vrijheid om een huwelijk aan te gaan, met als pressiemiddel dat anders niet voldaan wordt aan de voorwaarden voor een verblijf in Nederland.

1) Nederlands Dagblad, 21 december 2009

 

Reacties (1)

#1 Jonas

Groot gelijk. We gaan met overheidsgeld imposante evangelisatie-evenementen houden onder moslims. Zij kunnen zich dan bekeren tot het christendom, en daardoor beter integreren.