Cryptoblog 2

Dit keer twee maal een actualiteit cryptisch omschreven:

1. Virus zorgt voor prikkelbare studenten.

2. Familielid wil wat extra wandjes in huis Abraham plaatsen.


Dit keer beginnen we even met twee uur zonder comments om per ongeluk lekken van de oplossing te voorkomen.
Daarna is het aardig voor de andere lezers als u “[ color=#EBE6E4]” voor de oplossing en “[ /color]” achter de oplossing plaatst (maar dan zonder de spaties na het openingshaakje). Dan ziet bijna niemand het, maar kan ik nog wel aangeven of het goed of fout is.

 1. 5

  – voor mij te moeilijk vandaag –

  ik lees net op Nu.nl dit in een stukje over lange .eu domeinnamen…. en dat lijkt ook wel een zoekspelletje van zoek de pi onjuistheden.

  Een Duits technologiebedrijf ging aan de haal met 141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.eu, de eerste cijfers van het oneindige getal pi, dat de verhouding tussen de omtrek van een circel en diens doornsee aangeeft.

  1. het zijn niet de eerste cijfers maar de eerste decimalen,
  2. het getal is niet oneindig,
  3.14 het is niet doornsee maar doorsnede en niet circel maar cirkel.

 2. 11

  nou vooruit:
  ……….
  [color=#EBE6E4]
  …….
  …….
  1 – Gaat over de reeks van steekpartijen op scholen in voortgezet onderwijs

  2 – Israel wil verdere uitbreiding van hun muur

  [/color]

  Maar de juiste berichten erbij…. tsja, pittig!

 3. 13

  1 is opgelost, bij twee denk ik ….. ………. ……… ………. [color=#EBE6E4] aan EU die deze week 50 is geworden. De wand kan ik niet helemaal plaatsen. Misschien het betoog van Lubbers in buitenhof dat de regering duidelijker de grenzen van de EU aan moet geven? [/color]

 4. 14

  Dat is een hele goede Max:
  ….. ………..
  [color=#EBE6E4]Dan is dat familielid Nederland dat het eigen parlement meer zeggenschap wil geven in de EU waardoor er wellicht (nog) moeilijker besluiten kan nemen… extra wandjes dus[/color]

  Ik ga met je mee! :-)

 5. 15

  @Max en MG: Jullie zijn heel warm. Maar de wandjes komen (heel cryptisch uiteraard) wel voor in een uitspraak. De koppeling moet je nog leggen. Net als het abraham stuk.

 6. 16

  Oh sorry, ik zie iets te laat dat Max het abraham stuk al heeft opgelost. Nu alleen de wandjes nog koppelen aan de juiste uitspraak.

  (Even de comments geedit zodat in de recente reacties niet alsnog een deel van de oplossing zichtbaar is)

 7. 17

  Gaan jullie binnenkort ook Sudoku’s doen?

  [color=#EBE6E4]Is het misschien: deze? ? Balkenende meent dat Europa al een huis is waar broeders samenwonen, maar dat er wel wat wandjes in het huis nodig zijn vanwege het ‘NEU’ tegen de Europse ‘grondwet’: ’Als het om het Europese huis gaat dan zijn wij van mening dat het een stevig huis is, goed gefundeerd ook, alleen moet er nu een open keuken in en daarom hebben we extra wanden nodig; aan de buitenkant.' Ik zie het ‘em zo zeggen.
  [/color]

 8. 18

  Nog even verduidelijken:

  [color=#EBE6E4]http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/03March/20/0-42-1_42-94405.jsp

  Max > 50 jaar EU = Abraham

  Nederland = familielid EU

  Balkenende heeft het gehad over een gebouw (Europa) dat onderhoud nodig heeft.

  “Een nieuw verdrag moet de bevoegdheden van Europa duidelijk aangeven en begrenzen.” (http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/03March/20/0-42-1_42-94405.jsp)

  Dat lijkt mij toch het plaatsen van extra wandjes… (begrenzen)[/color]

  … irmc!

 9. 19

  @mg: heel goed! top honours. vraagje ihk leren betere cryptoblogs te maken. was het lastig om de tweede op telossen? hoeveel tijd kost dat? is het leuk, aardig, interessant om te doen?
  (dit alles vanuit een auto ergens tussen hilversum en utrecht)

 10. 20

  @Steeph:Eigenlijk gaf Max (13) al het goede antwoord op de 2e. Het was dat je het nog wat uitgediept wilde zien…Ik zat helemaal op het verkeerde spoor door “huis abraham” en bleef daar nog in hangen.

  Als je een beetje op de hoogte bent en je doorziet de crypto hoeft het niet veel tijd te kosten… in dit geval was ik wat tijd kwijt aan het zoeken naar de uitspraak.

  Leuk, aardig en interessant? Ja, ik vind van wel… maar ik heb dan ook geen leven ;-)

  Misschien is het leuker om een sluitingstijd te hanteren en dan pas het goede antwoord te geven?

  In ieder geval bedankt voor de puzzels!

 11. 23

  Als Balkenende weer in beeldspraak verzeilt tune ik automatisch uit, de wand was een raadsel voor mij gebleven. Pechthold had vanochtend een grappige vergelijking met het verdrag wat geen grondwet mag heten, don’t metion the war.