Cruciale klimaattop op Bali

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Deze dagen vliegen er meer dan 16.000 mensen naar Bali voor de VN-Klimaattop. Op Bali zal het fundament voor een post-Kyoto verdrag moeten worden gelegd. Ook de Nederlandse minister voor Milieu: Jacqueline Cramer zal er zijn. Zij kreeg vorige week een position paper aangereikt uit handen van dertien natuur- en ontwikkelingsorganisaties. In dit paper staan vijf doelstellingen: (1) Één mondiaal klimaatdoel van ten minste 80% emissiereductie per 2050. (2) Een rechtvaardige verdeling van de bijdragen aan het mondiale klimaatdoel: rijke landen de zwaarste lasten. (3) Hervorming van de flexibele mechanismen zoals CDM en JI zodat ze écht gaan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling, óók in de minst ontwikkelde landen. (4) Het voorkomen van ontbossing is een belangrijk middel om 20% van de CO2 emissie terug te dringen, landen moeten geld kunnen ontvangen voor het beschermen van hun bossen (REDD). (5) Een adaptatiefonds moet arme landen in staat stellen maatregelen te nemen tegen de gevolgen van een warmer klimaat en hogere zeespiegel, kosten: ongeveer 50 miljard per jaar. Cramer was het bij de uitreiking roerend eens met de ingebrachte punten maar gaf ook aan van zoveel verschillende processen afhankelijk te zijn. Er werd ook nog maar eens benadrukt hoe belangrijk een sterke eendrachtige stem van Europa op deze top zal zijn.

De Nederlandse maatschappelijke organisaties mogen niet meedoen aan de officiële delegatie, maar zijn er wel bij in de wandelgangen zoals o.a. Milieudefensie die hiervoor een Baliblog bijhouden. De Wereldbank wil een kwart miljard vinden voor het voorkomen van ontbossing middels het Forest Carbon Partnership Facility (FCPF). Springt de Nederlandse overheid bij?

De verwachtingen zijn hoog gespannen, dit kan niet meer een top worden van enkel mooie woorden er moeten nu ook harde toezeggingen gedaan worden. Yvo de Boer, hoofd van het VN klimaatbureau, schat de kans op een succesvolle opvolger van Kyoto op 80%. Optimistisch… De nieuwe premier van Australië heeft al een goede voorzet gedaan om nu eindelijk Kyoto te ratificeren: “This will be Australia’s moment in the sun in global climate politics – we’ll be coming in from the cold of Kyoto, all the world will be watching … it can send an emphatic signal to the rest of the world.” (Herald Sun). Nu Bush nog… Wordt vervolgd…

Voor de diehards: directe toegang tot conferentie documenten

Reacties (10)

#1 Sikbock

@ Carlos: Ik ben benieuwd hoeveel reacties deze post gaat krijgen. Ik weet dat het milieu jou heel erg interesseert net als een aantal vaste bezoekers. Maar waar ik werkelijk benieuwd naar ben of dit postje evenveel reacties genereert als een links-rechts discussie of een discussie over Geert Wilders.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Goed punt Sikbock ik denk dat je gelijk hebt. Toch sprak ik afgelopen weekeinde een trouw reaguurder die mij zei: Sargasso moet weer terug naar wetenschap en loltrappen. Ik zie dit postje als eerste geste hieraan.

Maar ik geloof niet dat je te klagen hebt met mijn Doekle Quote? Speciaal extra sterk ingezet voor de maandagmorgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sikbock

meer wetenschap en de vinger aan de pols van de samenleving dus? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Crachàt

Menigeen heeft zich ten redactie reeds neergelegd bij blijdschap omtrent gelezen worden in de plaats van droefnis omtrent het aantal reacties.

Er zijn ook trucjes; zet het woorded tieten bij klimaattop(less) en bingo. Als je dat wil natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karsa Orlong

Weet je wat goed zou zijn voor het klimaat: een volslagen ontspoorde USA inval in Iran. Olieprijs door het dak -> alternatieven worden markt-levensvatbaar. Zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 cracken

goh, meer dan 16.000 mensen die naar Bali vliegen, hoe slecht voor het mileu is dat precies, heeft iemand dat al uitgerekend?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 HansR

Deze dagen vliegen er meer dan 16.000 mensen naar Bali voor de VN-Klimaattop.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een top van deze orde enige schade toebrengt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

Ah, ik ben niet de enige met dat idee blijkbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sir Humphrey

Als we al dat geld dat nu besteed wordt aan dit soort conferenties en lobby’en voor Kyoto etc. nu eens besteden aan het verhogen van dijken waar nodig, en onderzoek naar concurrerende nieuwe vormen van energie. Dat lijkt mij veel verstandiger.

En verder: buitengewoon interessant. http://www.cesifo-group.de/~DocCIDL/cesifo1_wp2087.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Henk Daalder

Hou op over dijken, die van ons zijn voor de komende 80 jaar sterk en hoog genoeg, stelt RWS.
Waar het in Bali om gaat is een agenda afspreken voor de volgende bijeenkomst, meer niet. Dat hadden ze ook via internet kunnen doen.

Waar het werkelijk om gaat, is dat wij in het westen het over klimaatbeleid hebben, wat eigenlijk energiebeleid is, het omschakelen naar duurzame bronnen, zoals Windenergie.

En de armere landen, zoals China, Indonesie en India hebben nog zo veel last van armoede, dat zij geen tijd hebben voor klimaatbeleid.
We moeten een gezamelijk belang vinden en dat is duurzame ontwikkeling, win win kansen vinden, zoals windmolens in China, heel veel windmolens, en zonnepanelen in Indonesie en Afrika.
Dan hebben ze geen walmende lampolie meer nodig.
Geen concurrentie meer tussen biomassa en voedsel productie. (loopt jou PC ook op groene stroom opgewekt met palmolie?)

Als het westen wil meedenken met “landen met een armoede probleem”, zal Bali een succes zijn, maar begrijpen die 16.000 westerlingen daar iets van?

  • Vorige discussie