“Crisis schuld van blanken met blauwe ogen”

blewspanDe Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft op het strand van Copacabana waarschijnlijk iets te lang in zijn kanariegele tanga in de brandende zon gelegen. Want deze -zich doorgaans genuanceerd uitdrukkende- staatsman leek gisteren wel bevangen door een zonnesteek?! Op een persconferentie met de Britse premier Gordon Brown beweerde Lula dat de huidige economische crisis is veroorzaakt door “blanken met blauwe ogen”.

Was de vorige economische depressie nog de schuld van “donkerharige mensen met haakneuzen” deze keer krijgt het arische ras de zwarte piet toegespeeld. “This crisis was caused by the irrational behaviour of white people with blue eyes, who before the crisis appeared to know everything and now demonstrate that they know nothing” (FT.com). Lula heeft zeker een punt als hij de onkunde van de deskundologen aankaart, maar door nu de raciale kaart te spelen begeeft deze Boy from Brazil zich op glad ijs. Lula ging nog even door want vervolgens zei hij: “I do not know any black or indigenous bankers so I can only say [it is wrong] that this part of mankind which is victimised more than any other should pay for the crisis”. Wederom correct van Lula om te benadrukken dat momenteel de echte klappen van de crisis vallen in ontwikkelingslanden, zoals de Wereldbank onlangs aangaf. Maar in een tijd dat de Verenigde Staten een zwarte president van Keniaans-Hawaiiaanse afkomst hebben geeft het geen pas om zo verwilderd langs raciale lijnen te redeneren.

Als we Lula’s logica doortrekken dan zijn de gele mensen met spleetogen verantwoordelijk voor het verleiden van de blanke mensen met blauwe ogen om zichzelf kapot te consumeren, terwijl die blanke mensen dat nooit hadden gered als de SandyBrown (#F4A460) kleurige mensen met kroeshaar hun vuilnis niet hadden opgehaald en ze geen vette kredieten kregen van de zonnebankbruine hoogblonde walvisjagers gefaciliteerd door IT-diensten van gespikkelde bleekhuiden met rood peenhaar op een groen eiland. Een beetje zot vindt u ook niet? Maar de goed-in-hun-broek-zittende caramel-kleurigen in het zonnige land van Lula zullen dergelijk bottom up populisme vast met gejuich ontvangen: GOOOOOOLLLL!!!

 1. 1

  Tja, als Obama zich al namens de VS verontschuldigde, wordt het wel heel verleidelijk om even à la Castro een sneer te geven.

  Lula’s motieven als leider van een land met recordinflaties, historisch, zijn wel duidelijk, tgo Wereldbank en Westen, en even emotioneel doen om te laten voelen wat de sfeer is, zal wel z’n redenen hebben.

  Maar ceterum censeo dat elk uitspraak of act in de sfeer van racisme of discriminatie verwerpelijk is.

 2. 4

  Of Lula is het ironieteken vergeten in te voegen, of Carlos heeft het, tussen de regels, niet gevonden.

  @3 Leuk bericht. De Belgische cabaretiers hebben het “overigens” gevonden dat Steeph hier een tijd tn beste gaf?

  En om dat stokje hier on topic op te pakken:
  Overigens mogen de sommige gevolgen van de crisis niet alleen ironisch als rassenonlusten bestempeld worden.

 3. 5

  @1: Ik denk dat je er naast zit. Het zal meer te maken hebben met de Latijns-Amerikaanse verhoudingen, waar de grens tussen arm en rijk maar al te parallel loopt met die van de huidskleur. Lula, die zich graag als president voor de armeren wil presenteren, weet dat het voor zijn electoraat duidelijker is, als hij de kleur als metafoor voor rijkdom aandraagt. Dan helpt het electoraal wel eens om de blanke buitenlanders te vereenzelvigen met de blanke binnenlanders.

  Internationale fora/uitspraken kunnen heel goed een nationale agenda dienen. Een beetje politicus heeft dat van de nodige voorbeelden uit het verleden wel geleerd.