1. 2

  Ik ben het daar niet mee eens, naief misschien, maar de ‘domme’* retoriek die ik afgelopen dagen hier heb gelezen (twee hele actieve discussies), heeft, ben ik bang voor, maar heel weinig mensen mogen overtuigen. Hoogstends van hun eigen gelijk.

  Vind het een meesterstuk van n=1, heel goed bruikbaar in lessen over retoriek. Ben ik het in zekere zin wel met prometeus eens, verwacht niet dat deze ‘herziene’ folder gelezen gaat worden door degenen die er misschien echt wat aan hebben. Want die willen dat waarschijnlijk helemaal niet.

  * Niet alles wat ik las leek dom, laat dat helder zijn. ;)

 2. 5

  KAP NOU GODVERDOMME EENS MET DAT AANHOUDENDE GEZEIK OVER DARWIN. De evolutietheorie is al honderd jaar onomstreden onderdeel van het algemeen geaccepteerde geheel van wetenschappelijke kennis. Door je te laten provoceren tot een discussie, geef je de overgrote meerderheid van de mensen die het allemaal niets kan schelen alleen maar het idee dat er uberhaupt enige reden tot discussie is. Die is er niet.

  Okay er zijn een paar leipe fundamentalisten in de marge van de samenleving die nog niet om zijn. Maar die bereik je hier toch niet mee. Waarom moet je mij daar drie keer per dag mee lastigvallen?

 3. 6

  @5: Op het moment dat die marge de mainstream zoekt MOET er een tegengeluid komen.

  Die organisatie heeft als doel de creatie de biologieles in te krijgen. En daar is dit onderdeel van. Laat mensen die die folder krijgen gewoon maar weten dat er mensen zijn die de inhoud daarvan onzin vinden. Heel misschien zijn ze dan iets minder geneigd de inhoud als zoete koek te slikken.

  Maar ongeprovoceerd in de aanval gaan is inderdaad vak contraproductief.

 4. 8

  Pff zonder deze ophef was dit foldertje gewoon op dezelfde berg beland als foldertjes van de Jehova getuigen en de gegarandeerde prijs die je volgens een obscure duitse loterij hebt gewonnen.

  De meerderheid van de mensen is dan misschien knetterdom en ze laten zich inderdaad van alles wijsmaken, aan de andere kant kan het ze ook helemaal niets schelen en hebben ze ooit al op school geleerd dat mensen van apen afkomen.

  En mocht er al iemand overtuigd zijn dan is dat dus iemand die nog nooit over deze materie heeft nagedacht en dat dankzij het foldertje voor het eerst doet. De mening die hij dan vormt zal niet stabiel zijn en zal hem niet tot enige actie zetten.

 5. 9

  Ik heb trouwens nog geen folder ontvangen. Ik weet niet of dat aan de sticker op mijn brievenbus ligt of aan het feit dat al het postaal verkeer in deze streken tot vandaag heeft stil gelegen in verband met een creationistenfeestje ;-)

 6. 10

  @7: pas op, ook die groep heeft een missie!

  “In ons huis hebben we al vaak aandacht besteed aan de relatie tussen natuurwetenschap en geloof doormiddel van lezingen. We benaderen deze kwestie vanuit een katholieke achtergrond. We willen met deze actie een aantal van onze inzichten doorgeven, en de strijd tussen evolutie en creatie doen staken!”

  “Zijn er andere wegen om een antwoord te krijgen op de vraag of God bestaat?

  3. Kennisnemen van de redelijkheid van God en van het geloof in God.
  4. Kennisnemen van de goedheid van God, van het geloof en van degenen die het geloof oprecht beoefenen
  5. Kennisnemen van de schoonheid van God, van het geloof en van de werken van mensen die zich door God laten inspireren.”

  “* Vraag je ons Genesis niet serieus te nemen, of ‘symbolisch’ op te vatten?

  Nee, Genesis is onderdeel van het onfeilbare Woord van God, en we moeten wat daar in staat zeer serieus nemen.”

 7. 13

  @10 : Ik heb dat misdruk ook niet gehad… maar wat ik in de gauwigheid in de pdf zag, waren de opmerkingen wel terecht.

  Ten onrechte wordt er in de folder van uit gegaan dat wetenschap “geloof” is ( …geloof je in de evolutietheorie of geloof je… ). Geloof en wetenschap hebben NIET met elkaar te maken. Geloof neemt kritiekloos iets voor waar aan, terwijl wetenschap onderzoekt.

  De club die het foldertje in elkaar geflanst heeft, is er inderdaad in geslaagd een manipulatief en inhoudelijk fundamenteel onjuist geschrift te produceren.

  @ beasjt : het geld voor de folder had men beter aan de voedselbank kunnen overmaken. Dan had het nog tot iets goeds geleidt.